Publicat: 23 Septembrie, 2020 - 13:42
Share

Statul olandez a redus la jumătate taxele de studiu şi oferă burse de 400 de euro pentru studenţii care au un job part-time

O nouă ediţie a târgului educaţional World Education Fair are loc în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara în perioada 25-28 septembrie.

Evenimentul de la Bucureşti se va desfăşura fizic la Hotel Radisson Blu, cu respectarea tuturor normelor sanitare internaţionale anti-COVID.

"Evenimentele care vor avea loc la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi sunt o premieră atât pentru universităţile internaţionale participante, pentru noi ca organizatori, dar şi pentru participanţi. Am reuşit în tot acest context să organizăm fizic un eveniment în condiţii de siguranţă totală, având în vedere toate procedurile pe care le-am implementat. Universităţile europene manifestă în continuare un interes sporit pentru tinerii din România, dar şi interesul tinerilor români pentru studii în străinătate rămâne la acelaşi nivel, ca în anii trecuţi, în ciuda condiţiilor actuale", precizează, Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.

Bursele în Marea Britanie pot creşte în perioada următoare

Interesul pentru studiile în Marea Britanie rămâne ridicat, mai ales în condiţiile în care anul acesta se mai poate aplica pentru împrumuturile privind taxele de şcolarizare.

"În noul context, introducerea taxelor internaţionale pentru studenţii europeni este certă, dar şi introducerea vizelor şi aplicarea pentru noul statut de imigrare (EU Settlement Scheme). Există şi aspecte pozitive. Dacă până acum bursele oferite de către instituţiile din UK nu reprezentau un procent mare din taxele de scolarizare, în momentul de faţă ne aşteptăm ca includerea studenţilor români în lista studenţilor internaţionali să ne ofere oportunitatea accesării unui fond de burse mult mai substanţial. Din informaţiile primite de la partenerii noştri din UK, universităţile britanice lucrează acum asupra bugetelor alocate burselor studenţilor europeni, care vor putea contribui la accesarea mai facilă, diminuarea noilor taxe internaţionale. Marea Britanie rămâne totuşi destinaţia cea mai ofertantă din punct de vedere al domeniilor de studiu care pot fi accesate în limba engleză. Îi sfătuim atât pe tineri cât şi pe părinţi să se informeze avizat în legătură cu studiile în străinătate şi în Marea Britanie şi să apeleze, mai ales în condiţiile actuale, la un consultant educaţional care este conectat cu mediul academic extern şi care cunoaşte toate condiţiile de acces", explică Ana Maria Papp.

Olanda, o destinaţie de studiu potrivită pentru români. Numărul studenţilor deja înscrişi în 2019 depăşeşte 3600.

Una dintre cele mai importante modificări în opţiunile celor care vor să studieze în străinătate este mutarea interesului educaţional dinspre Marea Britanie spre zona Uniunii Europene, în special pe Olanda, Germania şi Franţa. "Opţiunile se modifică în principal din cauza momentului BREXIT, care va avea avea un impact major asupra taxelor de şcolarizare în Marea Britanie, dar şi prin prisma mecanismului de obţinere a vizei. În acest context, alte ţări europene devin mai accesibile pentru tinerii români care sunt interesaţi de studii în afară. Spre exemplu, Olanda a redus la jumătate taxa pentru primul an, aceasta ajungând la aproximativ 1100 euro. Iar pentru a se finanţa din anul 2, studenţii au posibilitatea accesării unor burse, credite sau să îşi ia un job. Şi asta în condiţiile în care statul olandez susţine studenţii printr-o bursă de 400 de euro acordată celor care au un loc de muncă part-time în timpul facultăţii, dar şi în funcţie de venitul familiei realizat cu doi ani înainte de depunerea cererii. Deci cei care vor să iasă să îşi continue studiile în alte ţări, au în continuare multe posibilităţi şi situaţii ofertante din partea mediului academic internaţional", explică Ana Maria Papp.

Învăţământul universitar olandez are o particularitate în sensul că este împărţit pe două mari categorii: ştiinţe aplicate şi zona de cercetare.

"Datele Nuffic Statistic arată că în 2019 la universităţile olandeze au fost înscrişi 3658 de români, din care 1527 la ştiinţe aplicate şi 2131 la universităţi cu profil teoretic şi de cercetare. Observăm faţă de anii trecuţi, că din ce în ce mai mulţi tineri români aleg să meargă către această zona de cercetare, spre domeniul denumit generic STEM (science, technology, engineering, mathematics)", explică Ana Maria Papp.

Alte ţări europene cu studii universitare accesibile sunt Germania, cu taxe semestriale de aproximativ 200 euro, Austria (360-380 euro), Spania, Italia dar şi Danemarca sau Suedia, unde învăţământul este gratuit, unde însă trebuie îndeplinite o serie de condiţii mai stricte pentru admitere.

Universităţile care vor fi prezente la World Education Fair vor expune viitorilor studenţi programe de studiu din zona axată pe ştiinţele exacte, dar şi din domenii precum turism, logistică, gaming, ospitalitate, business administration, comunicare şi PR, automotive şi inginerie, electronică sau ştiinţe politice.

Interesul pentru studiile liceale în Marea Britanie se menţine ridicat

În ceea ce priveşte studiile liceale, românii îşi păstrează interesul ridicat pentru Marea Britanie. Reprezentanţi ai unor licee internaţionale de prestigiu vor fi prezenţi şi la târgul educaţional din această toamnă.

"Multe din licee, inclusiv din Marea Britanie, continuă să ofere burse de studiu, care, în unele cazuri, pot ajunge şi la jumătate din taxa de şcolarizare. Creşte tot mai mult interesul şi pentru destinaţii de studiu precum: Portugalia, Spania, Austria, Germania sau Elveţia. Aceasta din urmă este considerată cea mai sigură ţară din punctul de vedere al răspândirii COVID. De altfel, în toate liceele de tip boarding activitatea se desfăşoară în condiţii depline de siguranţă. Suprafaţa ocupată de aceste şcoli este extrem de generoasă astfel încât este facilă implementarea regulilor de distanţare socială iar accesul persoanelor din exterior este limitat, la fel şi părăsirea campusului de către elevi. De asemenea, dincolo de toate provocările acestei perioade, tineri din România au participat în această vară la Edutabere organizate în ţări care nu au impus restricţii de circulaţie. Programele s-au desfăşurat respectând normele internaţionale de siguranţă sanitară", declară Raluca Niculae, Manager Departament Studii Liceale IntegralEdu.

Procedura de participare la World Education Fair

Cei interesaţi să participe la ediţia din această toamnă a World Education Fair trebuie să se înregistreze în prealabil pe site-ul www.worldeducation.ro. După înregistrare, vor primi online un ticket de participare, în baza căruia se va face accesul în sală. Participarea este gratuită şi se va face conform regulilor de distanţare socială, de minim 2 m între persoane, cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie. În sală nu vor avea acces mai mult de 50 de persoane în acelaşi timp.

După ediţia din septembrie a World Education Fair, organizată fizic, se va desfăşura şi o ediţie virtuală a târgului, pe 8 octombrie, la care vor participa instituţiile de învăţământ care nu au putut fi prezente la World Education Fair în acest week-end.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educaţional pentru studii în străinătate şi pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanţă în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. Grupul de firme INTEGRAL are o experienţă internaţională de peste 27 de ani în oferirea de informaţii elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: