Publicat: 30 Mai, 2016 - 12:03
Share

Update:  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii: 

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor, 
PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, 
POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor. 
Prezentăm comunicatul de presa al DNA pe acest subiect:
"În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

UPDATE 12.48 - Lia Olguța Vasilescu a anunțat, luni, la ieșirea de la DNA, că procurorii au extins urmărirea penală și pentru alte fapte în dosarul ei, precum spălarea de bani.

"Este o extindere pentru alte fapte: spălare de bani", a declarat Lia Olguța Vasilescu.

”Eu înțeleg că Olguța Vasilescu nu are voie să câștige Primăria Craiova, că PSD nu are voie să câștige primăria Craiova”, a spus Vasilescu.

”În secolul al XXI-lea, un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru că a îndrăznit să vopsească niște fațade în orașul său", a continuat primarul suspendat din Craiova.

Primarul suspendat al Craiovei, Olguţa Vasilescu, a ajuns luni la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Plasată în arest la domiciliu, primarul Craiovei trebuie să dea noi explicaţii, în dosarul în care e acuzată de opt fapte de corupţie şi patru de luare de mită. 

La sosirea la DNA, Vasilescu a spus că se așteaptă le ce este mai rău.

”Mă aștept la ce este mai rău, având în vedere faptul că este ultima săptămână de campanie”, a spus Lia Olguța Vasilescu, luni, la sosirea la DNA.