21 septembrie 2021

Omul Steve Jobs, pus într-o lumină specială de fiica sa, Lisa Brennan Jobs, în exclusivitate la Garantat 100%

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jurnalista şi scriitoarea Lisa Brennan Jobs, fiica cea mai mare a celebrului Steve Jobs, co-fondatorul nu mai puţin celebrei companii de top care produce computere şi terminale electronice inteligente, e invitata lui Cătălin Ştefănescu duminică, la TVR 1. Ediţia se vede pe 4 aprilie, ora 22.25.

Ca de obicei, la „Garantat 100%”, Cătălin Ştefănescu îşi ţine promisiunea de a aduce în faţa publicului invitaţi de valoare şi poveşti de viaţă memorabile. Lisa Brennan Jobs, invitata lui Cătălin Ştefănescu de duminică este jurnalistă şi scriitoare. S-a născut în 1978 şi e fiica cea mai mare a celebrului Steve Jobs, co-fondatorul Apple. Potrivit unor estimări din anul 2020, această companie valorează la ora actuală în jur de 2 trilioane de dolari.

Duminică, în exclusivitate la „Garantat 100%”, TVR 1, jurnalista şi scriitoarea Lisa Brennan Jobs îşi deschide sufletul şi vorbeşte cu sinceritate despre suferinţele unui copil care îşi dorea tatăl alături, despre lupta ei epuizantă pentru a câştiga afecţiunea propriului părinte, despre cum era Steve Jobs în viaţa de zi cu zi, dezvăluind în felul acesta o parte complet necunoscută, intimă, contrariantă, a unei personalităţi care a influenţat istoria contemporană a umanităţii. Ediţia poate fi urmărită la TVR 1 pe 4 aprilie, de la ora 22.25.

„Nu ştiu dacă mi se părea mie sau chiar era groaznic. Aşa că am scris o carte despre asta. Şi m-am întors în timp ca să-mi ţin companie mie însămi, la o vârstă foarte fragedă. Ca şi cum eu, scriitoarea, aş sta acum lângă fetiţa de atunci, care sunt tot eu însămi. Numai că fetiţa aceea nu mai e singură acum. Şi pot să înţeleg experienţa asta şi din perspectiva copilului care eram atunci, şi din cea a adultului”, spune Lisa în dialogul cu Cătălin Ştefănescu, la TVR 1.

„Ca să înţeleg cu adevărat ce s-a întâmplat. Să nu mă simt nici victimă, nici infractor. Să nu-mi fie ruşine.” – Lisa Brennan Jobs

Lisa Brennan-Jobs a publicat Small Fry – O poveste de viaţă şi de familie, carte apărută la Editura Humanitas, în traducerea lui George Arion jr. De ce a scris cartea?

„În general, e acreditată ideea că banii rezolvă lucrurile. Sigur, eu am trecut de un anumit nivel. Dar pentru mine a fost important să scriu cartea asta ca să înţeleg cu adevărat ce s-a întâmplat. Să nu mă simt nici victimă, nici infractor. Să nu-mi fie ruşine”, răspunde invitata la „Garantat 100%”.

Cartea Lisei e povestea emoţionantă a copilului unei celebrităţi de anvergură mondială, un copil care nu s-a bucurat multă vreme de atenţia sau de afecţiunea recunoscută a tatălui său. Mai mult decât atât, deşi testul de paternitate a dovedit fără posibilitate de dubiu că Steve Jobs este tatăl Lisei, vreme de câţiva ani buni ea nu a fost recunoscută ca fiică legitimă a acestuia.

Pe când Lisa avea doar 4 ani, revista Time a publicat un interviu în care, întrebat despre fiica sa, Steve Jobs a negat că el ar fi tatăl, afirmând că „28% din bărbaţii americani ar putea fi taţii acestui copil”. În cele din urmă, Steve Jobs a recunoscut-o pe Lisa ca fiică legitimă, dându-i posibilitatea de a-i purta numele. Iar în anii care au urmat, cu suişuri şi coborâşuri, relaţia dintre tată şi fiică s-a consolidat, devenind în cele din urmă una foarte apropiată.

Cu toate acestea, ani în şir, dacă era întrebat ce l-a determinat să numească LISA primul computer pe care l-a creat, Steve Jobs a declarat de fiecare dată că nu există nici o legătură între această denumire şi numele fiicei sale. După mulţi ani, la o cină la care participa şi Bono, renumitul solist al grupului U2, Steve Jobs a dat un răspuns diferit.

În acelaşi interviu acordat în exclusivitate emisiunii „Garantat 100%”, autoarea aruncă o lumină cu totul specială asupra omului Steve Jobs, dezgolit de toată aura imensei sale prezenţe publice, şi văzut în dimensiunea profund umană a vieţii de familie, a existenţei de dincolo de luminile orbitoare ale scenei publice. „Un lucru care m-a uimit a fost că, citindu-mi cartea, unii spun despre tatăl meu: Deci era rău, uneori!. Dar toată lumea ştie asta, se spune peste tot. Nu cred că am dezvăluit ceva nou despre el în privinţa asta. Singura diferenţă e că, văzând că această răutate s-a revărsat şi asupra unui copil, cei care nu credeau până acum că tatăl meu putea fi uneori rău au ajuns să creadă. Până acum poate nu erau dispuşi să creadă că putea fi răutăcios sau asta nici măcar nu conta pentru ei. Dar cine ştie ce contează de fapt? Viaţa privată şi cea publică sunt complet diferite.”

După întâlnirea cu scriitorul Mircea Cărtărescu, ediţie difuzată pe 21 martie la TVR 1, în noul sezon „Garantat 100%”, alături de Cătălin Ştefănescu, vom face o călătorie pe urmele proiectului „Teleleu”, însoţindu-i pe Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, de-a lungul şi de-a latul Europei. Îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărţi impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveştii extraordinare a Parcului Naţional Buila-Vânturariţa. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, TVR 1.