22 octombrie 2021

OMV Petrom susţine cu 300.000 de euro programul „Vreau la şcoală”, iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Programul „Vreau la şcoală” sprijină în acest an 320 de copii din comunităţi vulnerabile care au acces limitat la educaţia online şi care se confruntă cu efectele marginalizării sociale

* Copiii au primit tablete cu acces la internet şi vor beneficia de cursuri de educaţie online pe tot parcursul anului 2021

Bucureşti, 25 februarie 2021: OMV Petrom sprijină Salvaţi Copiii România cu 300.000 de euro pentru a oferi acces la educaţie pentru 320 de copii din şase comunităţi vulnerabile. Copiii au primit tablete cu acces la internet şi vor beneficia de cursuri de educaţie online pe tot parcursul anului 2021. Familiile acestor copii vor primi tichete sociale şi materiale igienico-sanitare necesare în contextul epidemiologic actual, în vederea asigurării unor condiţii optime pentru învăţare.

Totodată, 100 de profesori implicaţi în aceste comunităţi vor beneficia de module de pregătire digitală pentru îmbunătăţirea actului educaţional, puse la dispoziţie de specialiştii Salvaţi Copiii.

În anul 2021, Salvaţi Copiii va oferi sprijin socio-educaţional şi material pentru 10.000 de copii vulnerabili din 44 de programe educaţionale, dezvoltate în 17 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre urgenţa programelor de educaţie remedială: „Este imperios necesară restabilirea dreptului la educaţie reală pentru copiii vulnerabili. Costurile sociale ale neparticipării şcolare se văd deja în decalajele care s-au acutizat pe fondul pandemiei şi al educaţiei online, iar nota de plată este una a întregii societăţi. Educaţia trebuie să fie prioritatea zero a României, pentru că efectele neparticipării şcolare se decontează pe termen lung”.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Educaţia este un element esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor, iar lipsa accesului la un proces educaţional de calitate poate afecta negativ întreaga lor viaţă. Deşi este dificil să evaluăm în acest moment efectele pe termen lung, cu siguranţă pandemia a avut un impact considerabil asupra educaţiei. Prin acest proiect facilităm accesul la şcoala on-line al copiilor ce provin din familii vulnerabile şi sprijinim startul corect al unei generaţii care va juca un rol important în dezvoltarea durabilă a comunităţilor din care provin.”

Aproximativ 500.000 (10) de copii din România au fost dramatic afectaţi de efectele sociale ale pandemiei: 36% dintre familiile din România nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare. În ceea ce priveşte educaţia, peste 1.000.000 de copii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal/profesional au avut acces restricţionat la şcoala online, fapt care a creat clivaje sociale suplimentare şi a acutizat fenomenul marginalizării. Neparticiparea unui număr atât de mare de copii (40% din întreaga populaţie şcolară) constituie o criză fără precedent în educaţie. Copiii din ciclul primar au resimţit cel mai puternic impactul negativ al izolării, iar jumătate dintre părinţi, elevi şi cadre didactice apreciază că, în prezent, calitatea actului didactic din şcoală este mai slabă decât cea dinaintea crizei COVID-19 (2).

Patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 100.000 de învăţători şi profesori, au avut probleme în derularea cursurilor on-line, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a şcolii cu tehnica digitală necesară şi o conexiune adecvată fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online. (3)

Pentru mai multe informaţii: Liliana Bibac, coordonator centre educaţionale – liliana.bibac@salvaticopiii.ro.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 31 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârşitul anului 2020, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,0% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7,0%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice.

*

(1) Anchetă Salvaţi Copiii România, realizată în parteneriat cu Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar

(2) Studiu efectuat de Salvaţi Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, în perioada 22 – 25 aprilie 2020

(3) Anchetă Salvaţi Copiii România, realizată în parteneriat cu Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar