28 septembrie 2021

ONE NIGHT GALLERY LOVE RIZI deschide publicului Grădina TVR Moliere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ONE NIGHT GALLERY LOVE RIZI deschide publicului Grădina TVR Moliere printr-o expoziţie de new media art – expoziţia marchează 65 de ani de la prima transmisiune a Televiziunii Române

Miercuri, 11 august, cea de-a 16-a ediţie One Night Gallery şi prima de anul acesta va avea loc la Grădina TVR Moliere şi va prezenta instalaţiile de new media art realizate de studioul RIZI.

One Night Gallery Love RIZI este găzduită de Grădina TVR Moliere, prilej cu care marchează cei 65 de ani împliniţi de la prima transmisiune a televiziunii române.

Înfiinţat în 2013 de către un arhitect si un specialist în comunicare şi multimedia, RIZI este un studio de design la intersecţia dintre arhitectură, tehnologie şi comunicare, care explorează diverse căi pentru a transmite emoţia prin intermediul tehnologiei. Cu focus pe experience design, studioul reuneşte publicul şi tehnologia prin proiecte cross-media atât în mediul fizic, cât şi în cel digital prin proiecte precum expoziţia de artă digitală BIOS, designul multi-media pentru pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2021, arhiva digitală a Muzeului Ţăranului Român, instalaţii cu lumină pentru festivaluri din România şi din Franţa.

În cadrul artshow-ului One Night Gallery #16, al cărui concept este ELEMENTS, designul întâlneşte natura – cele patru elemente primordiale ale naturii pământul, focul, apa şi aerul comunică cu cele patru elemente esenţiale din design, punctul, linia, planul şi forma. Lumina şi spaţiul sunt elementele comune care leagă cele două lumi, cea naturală de cea artificială şi sunt transpuse astfel cele 9 instalaţiile arhitecturale.

Printre instalaţiile expuse se numără: o instalaţie arhitecturală cinetică, o instalaţie cu vapori de apă care se joacă prin culoare, o instalaţie cu lumină care se modifică în funcţie de mişcările făcute de vizitatori, o reinterpretate vizuală a focului printr-o construcţie arhitecturală, o instalaţie interactivă care va permite publicului să se joace cu ideea de comuniune a apei cu focul şi altele care compun o experienţă multisenzorială prin lumină, sunet şi mişcare.

Arhitectura expoziţiei este pusă în evidenţă şi mai mult prin spaţiul inedit – primul sediul al Televiziunii Române. Studioul din Moliere, actuala casă de producţie TVR, este un amestec de natură şi viaţă urbană, un loc care aminteşte de modul în care tehnologia a evoluat de-a lungul timpului şi rolul pe care îl are ca mediu de creaţie şi, totodată, ca modalitate de păstrare şi arhivare a produselor artistice şi culturale. Studiourile Televiziunii Române au fost, preluate în 1956 şi au găzduit numeroase şi valoroase producţii de film şi teatru. Cu această ocazie, One Night Gallery va sărbători împreună cu TVR, 65 de ani de la prima emisie, un moment marcant al peisajului cultural românesc.

Astfel, în cadrul expoziţiei vor fi prezentate fragmente din producţiile Teatrului Naţional de Televiziune – parte din proiectul de digitalizare al arhivei televiziunii – secvenţele vor fi resurse de inspiraţie pentru artişti, ce vor realiza un colaj care îmbină elementele arhitecturale ale faţadei cu scene de atmosferă şi cadre cu peisaje din producţiile: „Aranca” după Cezar Petrescu şi „Apostolul Bologa” după romanul lui Liviu Rebreanu, regizate de Dominic Dembinski, „Cum vă place” de William Shakespeare şi „Meşterul Manole” de Lucian Blaga în regia Olimpiei Arghir şi altele.

Această ediţie One Night Gallery va da startul unei serii de expoziţii care vor avea loc în toată ţara, adăugând încă 3 oraşe în itinerariul său până la finalul anului.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu TVR şi Casa de Producţie TVR.

One Night Gallery// Love RIZI este posibil cu ajutorul partenerilor care sprijină iniţiativele culturale şi artistice prin noile media. Expoziţia este prezentată de Cognizant Softvision – partener principal, susţinută de George. Primul banking inteligent, amplificată de glo şi în spiritul Absolut. Arhitectura peisagistică creată de Loisir Landscape Studio. Editare video realizată de Stay Sharp Film.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Institutul Cultural Român, IQ Ads, BIZ, GLAMOUR, Revista Zeppelin, Agerpres, Designist, Modernism, The Institute, Feeder.ro, Blitz.tv

*** Despre One Night Gallery
One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta şi tehnologia într-un nou concept de expoziţie ad-hoc şi care susţtine tinerii artişti români.

One Night Gallery este o punte între artist şi public, care îi provoacă pe artişti să folosească noi instrumente de storytelling digital precum realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalaţii neconvenţionale.

Vernisajele clasice devin spectacole imersive de artă, ce facilitează experienţe multisenzoriale. Pe parcursul a doi ani, One Night Gallery a transformat expoziţiile de artă dintr-o categorie de nişă, într-un eveniment de interes pentru toată lumea.

Sorina Topceanu
Cofondator One Night Gallery

Teodora Băluţă
PR One Night Gallery