12 august 2022

ONU avertizează: „o neînțelegere ar putea declanșa o catastrofă nucleară globală”

ONU
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În timp ce Statele Unite, Marea Britanie și Franța îndeamnă în mod deliberat Rusia să oprească „retorica și comportamentul său nuclear periculos”, secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că o neînțelegere ar putea declanșa o catastrofă nucleară globală.

La deschiderea conferinței Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) de la New York, șeful executivului organizației mondiale a avertizat că lumea se confruntă acum cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la Războiul Rece”.

Referindu-se la conflictul dintre Rusia și Ucraina, tensiunile din Peninsula Coreeană și Orientul Mijlociu, Guterres a spus că se teme de o escaladare a crizei „cu o conotație nucleară”.

„Astăzi, umanitatea este separată de anihilarea nucleară printr-o singură neînțelegere, o greșeală de calcul”, a spus secretarul general al ONU la cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP – un tratat internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni proliferarea armelor nucleare.

„Am fost foarte norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie. Și nu o apărare împotriva tensiunilor geopolitice care escaladează în conflict nuclear”, a adăugat el, îndemnând țările să „pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”.

Forumul, care a avut loc la sediul ONU din New York, a fost amânat de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Se va desfășura până pe 26 august.

Guterres a numit conferința „o oportunitate de a consolida tratatul” și de „a-l face potrivit pentru lumea agitată din jurul nostru”.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a spus el, spunând că va vizita în curând Hiroshima din Japonia în legătură cu aniversarea bombardării atomice a acestui oraș la 6 august 1945 de către Statele Unite.

Aproape 13.000 de arme nucleare se află în prezent în stocuri în întreaga lume, a spus Guterres, „toate într-un moment în care riscurile de proliferare cresc și barierele în calea escaladării slăbesc”.

A contribuit Ciprian Pop

Sursa foto captura youtube