28 mai 2022

ONU denunță tortura prizonierilor ruși de către trupele ucrainene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Că în orice oribilă confruntare armată, ambele tabere, comit atrocități și alunecări pe care le vor judeca, la un moment dat, și tribunalele, dar și istoria.

ONU primește rapoarte despre tortura prizonierilor ruși de către trupele ucrainene, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

„Am primit rapoarte credibile de tortură, rele tratamente și detenție în regim de incomunicare de către forțele armate ucrainene a prizonierilor de război aparținând forțelor armate ruse și grupurilor armate afiliate”, a spus Bogner.

Tratamentul inuman este aplicat de soldații ucraineni împotriva soldaților ruși capturați și forțați să facă declarații, scuze și mărturisiri, precum și alte forme de umilire. „Acest lucru încalcă normele de bază ale dreptului internațional umanitar”, a adăugat Bogner.

Ucraina și Rusia trebuie să investigheze prompt și eficient toate acuzațiile de tortură și maltratare a prizonierilor de război, a spus Bogner. „De asemenea, trebuie să monitorizeze și să-și antreneze efectiv forțele pentru a preveni încălcări ulterioare” ale drepturilor omului.

Ucraina și Rusia au efectuat schimburi multiple de prizonieri de-a lungul războiului, permițând a zeci de ucraineni și ruși să se întoarcă în unitățile lor.

ONU a găsit, de asemenea, cel puțin 204 cazuri în care ucrainenii, în mare parte bărbați, au fost duși de trupele ruse în Belarus înainte de a ajunge în Rusia pentru a fi judecați.

„Cel mai bun mod de a pune capăt încălcărilor pe care le-am documentat va fi să punem capăt ostilităților. Cu toate acestea, pe măsură ce continuă și cât durează, părțile trebuie să se asigure că operațiunile lor nu afectează populația civilă, civilii și bunurile civile și se angajează să protejeze toate femeile, bărbații și copiii civili și pe cei aflați în afara controlului lor”, a concluzionat Bogner.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: theconversation.com