21 septembrie 2021

ONU spune că Afganistanul se apropie de un dezastru umanitar

Afgani
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Afganistanul se apropie de o catastrofă umanitară, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați ( UNHCR ), Babar Balloh, într-un briefing vineri.
„Începând cu ianuarie 2021, 270.000 de afgani au devenit noi persoane strămutate intern, în principal din cauza nesiguranței și violenței, aducând numărul total de persoane strămutate intern la peste 3,5 milioane „, a spus el.

El a menționat că UNHCR monitorizează cu îngrijorare implicarea talibanilor  în situații de conflict din țară, dar este dificil de spus cu certitudine că mișcarea se află în spatele atacurilor.

„Reziliența poporului afgan a fost împinsă la limitele sale de conflictele prelungite, deplasările frecvente, bolile, dezastrele naturale recurente, inclusiv seceta și adâncirea sărăciei. Eșecul în a ajunge la un acord de pace în Afganistan și a opri violența actuală va duce la deplasări interne suplimentare și, de asemenea, către țările vecine și nu numai „, a spus Balloch.

Potrivit Misiunii de Asistență a ONU în Afganistan, numărul victimelor civile a crescut cu 29% în primul trimestru al acestui an comparativ cu 2020. Din ce în ce mai multe femei și copii sunt printre victime.
În Afganistan, există o confruntare între forțele guvernamentale și militanții talibani , care au cucerit teritorii semnificative din zonele rurale și au lansat o ofensivă împotriva orașelor mari. Instabilitatea în Afganistan crește pe fondul retragerii trupelor americane, pe care unii demnitari străini nu se sfiesc a o numi drept recunoașterea eșecului misiunii lor.
foto: Rev.NATO
Ciprian Pop