18 septembrie 2021

Opera Braşov deschide stagiunea cu cea mai cântată operă din lume: „Carmen” de G. Bizet

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Opera Braşov deschide stagiunea 2021 – 2022 sâmbătă, 18 septembrie 2021, de la ora 18.30, în sala de pe str. Bisericii Române nr. 51, cu cea mai iubită şi cântată operă de pe mapamond: „Carmen” de G. Bizet. Scrisă pe un libret de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee, opera a avut premiera la „Opera Comique” din Paris, pe 3 martie 1875.

Producţia ultimei opere scrise de Georges Bizet, „Carmen”, a fost întârziată din cauza temerilor compozitorului că temele trădării şi crimei vor aduce ofense societăţii acelor vremuri. Între cei prezenţi la premieră, s-au aflat şi Jules Massenet şi Camille de Saint-Saens, care, pur şi simplu, au adorat-o. Charles Gounod l-a acuzat pe Bizet de plagiat şi multe dintre criticile presei au fost negative. Bizet a fost convins că opera este un eşec! El moare la 36 de ani, la numai trei luni de la premiera operei, fără să realizeze că lucrarea sa va deveni una spectaculoasă şi va fi una cu un succes incredibil. Nici o operă nu a atins performanţa popularităţii aşa cum a făcut-o „Carmen”!

Acţiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don Jose, care cade în mrejele focoasei ţigănci Carmen. Jose îşi abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, şi dezertează, dar îşi pierde iubirea lui Carmen în faţa fermecătorului toreador, Escamillo. Jose o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieţii proletare, imoralitatea şi fărădelegile descrise, precum şi moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducţie şi trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului.

Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestraţia, precum şi pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoţiile şi suferinţa personajelor sale.

În distribuţie: Carmen – Carmen Topciu, Don Jose – Hector Lopez (invitat Opera Naţională Română Cluj-Napoca), Escamillo – Adrian Mărcan, Micaela – Silvia Micu (invitată), Frasquita – Corina Klein, Mercedes – Cristina Roşu, Dancaire – Lorand Cristian, Remendado – Dan Ionescu, Zuniga – Dan Popescu, Morales – Marian Reşte (debut). Solişti balet: Raluca Gherman Şut, Dorin Mirea, Melania Condoiu, Claudiu Dane.

Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim.

Regia artistică poartă semnătura lui Cristian Mihăilescu.

Coordonator spectacol: Anda Tabacaru.

Scenografia: Rodica Garştea.

Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal.

Coregrafia: Nermina Damian.

Asistent coregrafie: Iulia Coşeriu.

Mişcare scenică: Ramona Mezei.

Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Preţ bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

La evenimentele Operei Braşov, accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măştii este obligatorie! Va fi respectată distanţarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentaţi simptome de infecţie respiratorie, să rămâneţi acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră şi nici pe ceilalţi participanţi la eveniment.