26 mai 2022

Opera „Don Pasquale” pe scena Teatrului Naţional „Nae Leonard”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” a programat pe data de 14 martie, de la ora 18:30, opera în 3 acte Don Pasquale, de Gaetano Donizetti, în regia lui Paolo Bosisio şi avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Sandu.

Această versiune a operei, care a avut premiera în anul 2014, va cuprinde în distribuţie şi trei debuturi printre soliştii Teatrului: Dominic Cristea – debut (Don Pasquale), Adelina Diaconu (Norina), Adrian Mărginean – debut (Ernesto), Constantin Lupu – debut (Malatesta) şi Tudorel State (Notarul). Scenografia spectacolului poartă semnătura Andreei Koch, iar momentele coregrafice sunt asigurate de maestrul de balet Gabriela Gegea. Orchestra, corul şi baletul Teatrului vor evolua sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Sandu.

Prima montare a operei Don Pasquale la Galaţi a văzut luminile rampei pe 15 decembrie 1963, în regia lui Panait Victor Popescu, cu scenografia Claudiei Fanea, iar la pupitrul dirijoral urcase maestrul Emil Fanea. Acţiunea se petrece în Roma secolului al XIX-lea, când bătrânul Don Pasquale, ajunge să fie păcălit de propriile decizii, spre deliciul publicului, care asistă la farsele ce îi sunt orchestrate acestuia. Don Pasquale i-a „pregătit” nepotului său, Ernesto, o femeie tânără, pe care acesta s-o ia de soţie. Când însă Ernesto îi spune unchiului său că şi-a găsit deja aleasa inimii – pe frumoasa, dar săraca Norina -, Don Pasquale decide să-i dea o lecţie lui Ernesto, propunându-şi să-l dezmoştenească pentru lipsa de respect pe care i-a arătat-o.

Don Pasquale, de Gaetano Donizetti, este o capodoperă a operei comice, în trei acte, o sinteză a ceea ce a însemnat opera buffa într-un moment în care declinul ameninţa acest gen. Ornamentele muzicale joacă un rol major în bel canto-ul italian, iar Donizetti le foloseşte din plin şi deosebit de variat. Pentru această operă, Donizetti a scris variaţii de expresie de culoare, într-un stil şi o manieră inconfundabile, încărcate de expresie şi de dramatism. Opera este atât de echilibrată muzical şi dramatic, atât de proaspătă şi vie, încât s-ar putea spune că Donizetti a compus această lucrare în transă, ca şi cum cineva i-ar fi dictat notă cu notă. În versiunea autografă ce se păstrează în arhivele „Ricordi” de la Milano, se observă un proces de creaţie extrem de elaborat, dificil (cu multe ştersături) şi laborios (multe pagini întregi sunt scrise de mai multe ori), singurele partituri care mai arată aşa fiind cele ale lui Ludwig van Beethoven.

Preţul întreg al biletului pentru opera Don Pasquale este de 32,4 lei, iar preţul redus este de 21,6 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari). Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului (0236.465.599) în intervalul orar afişat pe site-ul oficial al instituţiei, www.naeleonard.ro sau online, accesând link-ul www.blt.ro/spectacole-galati .

Vizionarea spectacolului Don Pasquale se va face cu respectarea normelor impuse de autorităţi privind prevenirea răspândirii bolii COVID-19, sala de spectacole fiind ocupată doar 30% din capacitate.