1 iulie 2022

OPERA FANtastica prezintă turneul internaţional „Romanian Music Journey” la Ateneul Român

Ateneul Roman
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 26 octombrie 2021, ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru cel de-al patrulea concert-conversaţie pe tema „De ce europenii iubesc muzica românească?” susţinut de soprana Rodica VICA, violonista Clara CERNAT şi pianistul şi compozitorul francez Thierry HUILLET în cadrul turneului internaţional „Romanian Music Journey”.

Evenimentul este co-finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional şi va fi prezentat de muzicolog dr. Luminiţa ARVUNESCU, realizator Radio România Muzical şi iniţiatoarea întâlnirilor muzicale OPERA FANtastica.

Pentru mai multe informaţii privind participarea la acest eveniment accesaţi site-ul Filarmonicii George Enescu: https://www.fge.org.ro/

Turneul internaţional „Romanian Music Journey” se desfăşoară în perioada 19 – 27 octombrie 2021 şi este organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică din Montauban – Franţa, Association des Amis de Thierry Huillet din Toulouse, Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi, Filarmonica George Enescu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Mai multe informaţii despre turneului internaţional Romanian Music Journey pot fi găsite pe site-ul www.romanianmusicjourney.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

*** Informaţii despre proiect:

„Identitatea unei persoane nu este fixată odată pentru totdeauna, ci ea evoluează şi corespunde unui „parcurs al vieţii”. Plecând de la această frază prin care, în cuvinte puţine, se doreşte a sublinia esenţa acestui proiect, programul turneului „Romanian Music Journey” propune pe de o parte o retrospectivă a muzicii clasice româneşti pentru voce, vioară şi pian, încercând să marcheze, în 2021, aniversarea/omagierea unora dintre cei mai importanţi compozitori români: George Enescu (140 de ani de la naştere), Eduard Caudella (180 de ani de la naştere), Mihail Jora (130 de ani de la naştere şi 50 de ani de la moarte) şi Gherase Dendrino (120 de ani de la naştere), etc.

De asemenea, programul turneului e menit să traseze cu succes un arc peste timp şi spaţiu, să pună în evidenţă, prin intermediul pieselor muzicale, parcursul vieţii româneşti de la naştere şi până la moarte, un parcurs identitar ce porneşte de la muzica de inspiraţie folclorică a lui Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu, trecând prin armoniile distincte ale lui George Enescu şi prin măiestria inegalabilă a cântecelor Mariei Tănase şi ajungând până la muzica adusă în actualitate de către renumitul compozitor şi pianist francez Thierry Huillet, care îndrăgostit de muzica românească a compus în 2019, împreună cu violonista Clara Cernat, soţia sa, mai multe Rapsodii pentru vioară şi pian pe teme româneşti.

Programul propus de soprana Rodica Vica (pentru voce şi pian) se completează atât cu noi aranjamente camerale ale unor piese pentru voce şi pian la care se adaugă sunetul complex al viorii, cât şi cu Rapsodiile pe teme româneşti „Valahia Rhapsody” şi „Voyage Rhapsody”. Aceste ultime două compoziţii sunt un omagiu adus marilor lăutari români Grigoraş şi Angheluş Dinicu, Costică Pompieru, inegalabilei Maria Tănase şi universalei personalităţi a lui Dimitrie Cantemir, ale cărui teme se împletesc cu temele alese din folclorul românesc: Ciocârlia, Ciuleandra, Ceasornicul, Căruţa Poştei, Hora Mărţişorului, pentru a aminti câteva teme mitice ale folclorului românesc ce se împletesc într-o fascinantă spirală.

Programul concertului va cuprinde piese de: Nicolae Lungu (adaptare pentru voce, vioară şi pian de Thierry Huillet), Maria Tănase (adaptare pentru voce, vioară şi pian de Thierry Huillet), Paul Constantinescu, Mihail Jora, George Stephanescu, Thierry Huillet, Eduard Caudella, Tiberiu Brediceanu, George Enescu, Nicolae Bretan (pe versuri de Mihai Eminescu) şi Gherase Dendrino (adaptare pentru voce, vioară şi pian de Thierry Huillet).

*** Luminiţa Arvunescu este una dintre cele mai familiare şi apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secţia de Muzicologie – ca şefă de promoţie – la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat obţinut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea şi lansarea primului post de muzică clasică din ţară, Radio România Muzical, de pe poziţia de editor, poziţie pe care a ocupat-o până în 2004.

Ca realizator – radio, s-a remarcat prin emisiunea „Seara de operă”: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical şi Radio România Cultural de peste 2 decenii şi distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) şi Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de emisiuni în dialog cu personalităţi artistice dintre cele mai importante: de la Virginia Zeani, Mariana Nicolesco şi Nicolae Herlea, până la Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Diana Damrau sau Piotr Beczala. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondenţe muzicale săptămânale.

Şi, de asemenea, primul jurnalist muzical român care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin -în 2011 şi anii care au urmat- din studioul Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii şi interviuri în diferite publicaţii. A iniţiat seratele Opera FANtastica în anul 2016 – din dragoste pentru muzica şi artiştii de operă – dorindu-şi să-i apropie pe cei din urmă de marele public, mai ales pe acei artişti care sunt mai bine cunoscuţi peste hotare decât în propria lor ţară. Şi, le-a adresat – în primul rând, împătimiţilor de operă, prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminiţa Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artişti şi public, în accepţiunea de artişti – capabili să facă din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm „fantastic” – şi de „Opera -fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical. Mai multe informaţii despre proiectul OPERA FANtastica pot fi găsite accesând site-ul: http://musicarte.ro/opera-fantastica/

*** Rodica Vică este solist invitat al multor opere şi filarmonici atât din România cât şi din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureştene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituţie, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopţii) şi Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câştigatoarea a numeroase premii la concursuri naţionale si internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ş.a.

Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela BartĂłk de la Mupa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta şi BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthaus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente şi viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Naţională din Bucureşti, un turneu internaţional inovator având-o ca solistă şi intitulat JAZZT Vivaldi care comemorează 280 de ani de la dispariţia lui Antonio Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internaţional George Enescu cu premiera românească a oratoriului Strigoii de George Enescu şi un turneu internaţional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români „Romanian Music Journey”. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) şi al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârşitul anului 2018 la Musikverein Vienna- un proiect multicultural şi unic care cuprinde o colecţie de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra ţiteristă, Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. www.rodicavica.com
Clara CERNAT, violonistă – recunoscută drept ambasadoare a culturii române peste hotare, Clara Cernat s-a născut pe malurile Dunării, la Turnu-Măgurele.

Ea s-a afirmat foarte tânără pe plan internaţional, imediat după absolvirea Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa reputatului Maestru Stefan Gheorghiu, a fost selectată printre cele „8 Mari Talente ale Europei”, ceea ce i-a permis să-şi desăvârşească arta interpretativă cu renumitul violonist Tibor Varga. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditorim-ul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc. Este des invitată la importante festivaluri muzicale: Festivalul Internaţional George Enescu, Croisements (China), Suona Francese (Italia), Sylvanes (Franta), Kings Place Festival (Londra), etc. A înregistrat numeroase discuri cu muzică de Enescu, Bloch, Turina, Porumbescu, Gershwin etc. acestea fiind primite cu entuziast atât de publicul larg, cât şi de critica de specialitate. Înregistrările sale video i-au adus milioane de fani în lumea întreaga. http://www.pianoviolon.com/index.html

*** Thierry HUILLET, pianist şi compozitor – născut la Toulouse, pe malurile Garonei, cel mai important fluviu al Occitaniei, Thierry Huillet este un muzician cu multiple faţete, care a atins excelenţa în domeniile creaţiei şi interpretării muzicale. Important compozitor francez, cu peste 100 de opusuri, lucrările sale se bucură de mare succes, un exemplu fiind „Micul Prinţ” pentru orchestră simfonică a fost interpretat de peste 20 de ori de către: Orchestre National du Capitole de Toulouse (Franţa 2019 şi 2020), Orchestre du Pays de Bearn (Franţa 2019), Orchestre National de Lille (Franţa 2021), Orchestra Naţională a Patagoniei (Argentina 2019), Orchestra de Cameră din Chişinău (Republica Moldova 2019).

Ca pianist, a câştigat Marele Premiu al celebrului „Cleveland International Piano Competition USA”, unul din concursurile de „Mare Şlem” ale pianului, dacă l-am compara cu lumea tenisului. Este de asemenea laureat al Concursurilor Internaţionale de pian Busoni (Italia) şi Tokyo (Japonia). Thierry Huillet a absolvit Conservatorul National Superior din Paris, unde a obţinut cele mai înalte distincţii la pian şi alte discipline muzicale. A cântat pe marile scene ale lumii, în recital şi solist cu orchestra, alături de Orchestra de la RAI (Italia), Cleveland Orchestra (SUA), Orchestre de Paris, Koreean Chamber Orchestra etc. Formează împreuna cu soţia sa Clara Cernat, un Duo reputat care a concertat pretutindeni, de la Paris la Lima, trecând prin Londra, Madrid, Santiago de Chile, Tokyo şi alte mari metropole ale muzicii. https://musique21.com/

Organizator: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

Co-finanţat: AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional