Publicat: 4 Mai, 2020 - 12:59
Share

Opera Naţională Bucureşti închină difuzarea spectacolului 'Oedipe' celui care a fost cel mai mare compozitor român al tuturor timpurilor, George Enescu, la împlinirea a 65 de ani de la dispariţia sa, în cadrul programului Seri de Operă Online. Regia poartă semnătura Valentinei Carrasco.

Evenimentul va avea loc astăzi, 4 mai 2020, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

https://youtu.be/nwm2TYh_794
(Trailer Oedipe - Opera Naţională Bucureşti)

'Îmi place această idee - a lui Nietzsche - cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzaţi cu vieţile noastre. Se implică pe ei înşişi în acest joc, precum copiii când sunt concentraţi asupra jocului, şi se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicaţie. De aceea vieţile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, iraţional şi proaspăt. Cred că Oedipe - ca noi toţi - este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o uşurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc', a declarat Valentina Carrasco referitor la producţia de pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Despre opera Oedipe, principala creaţie naţională de gen şi totodată singura care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: 'Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă'.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: