Publicat: 30 Aprilie, 2020 - 12:45
Share

Opera Naţională Bucureşti transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele "Oedipe" de George Enescu şi "Romeo şi Julieta" de Serghei Prokofiev.

Luni, 4 mai 2020, ora 18:30, prima scenă lirică a ţării închină difuzarea spectacolului "Oedipe" celui care a fost cel mai mare compozitor român al tuturor timpurilor, George Enescu, când se împlinesc 65 de ani de la dispariţia sa.

Joi, 7 mai 2020, ora 18:30 vom difuza spectacolul de balet "Don Quijote" de Ludwig Minkus, regia şi adaptarea coregrafică Jaroslav SlavickĂ˝, eveniment din 23.02.2018, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti.

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor genului liric cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni şi joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale, ca în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea, să fim mai aprope unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

#ramanemacasa

OEDIPE de George Enescu

Luni, 4 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/nwm2TYh_794
(Trailer Oedipe - Opera Naţională Bucureşti)

Despre opera Oedipe, principala creaţie naţională de gen şi totodată singura care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: "Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă".

DON QUIJOTE de Ludwig Minkus
Joi, 7 mai 2020, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/6iEKPtXCxVM
(Trailer Don Quijote - Opera Naţională Bucureşti)

Ritm, culoare, atmosfera plină de viaţă a unui orăşel din Spania, personaje pitoreşti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasă cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distribuţii de excepţie înseamnă împreună spectacolul de pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Mai multe versiuni ale baletului "Don Quijote" au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poartă numele lui Jaroslav SlavickĂ˝, artistul însuşi a declarat: "Coregrafia spectacolului se bazează pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai bună versiune din toate timpurile, deoarece concepţia lor şi celebrele scene de dans au făcut ca acest balet să reziste în teatrele din toată lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul să aibă continuitatea dorită, să aibă viteză şi ritm. Mi-am dorit o expunere a acţiunii clară şi logică, iar regizoral am urmărit un joc convingător, ca şi o descriere colorată a personajelor."

 

Tag-uri Institutii: