27 septembrie 2022

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca anunţă DESCHIDEREA STAGIUNII 2022-2023

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PREMIERA Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli în DESCHIDEREA STAGIUNII la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca

Premiere, producţii spectaculoase, evenimente de o eleganţă desăvârşită, invitaţi de excepţie, balet, spectacole de operă, musical-uri – STAGIUNEA 2022-2023 promite publicului o călătorie extraordinară!

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca anunţă DESCHIDEREA STAGIUNII 2022-2023 cu PREMIERA spectacolului Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli. Cortina se va ridica în data de 24 septembrie 2022 pentru spectacolul ce aduce în atenţie două opere, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, o lucrare dramatică ce amplifică temele specifice tragicului, trădare, răzbunare şi pedeapsă, şi Dodici anni dopo de Mario Menicagli, lucrare scrisă un secol mai târziu, considerată continuarea operei Cavalleria rusticana.

Una dintre cele mai apreciate şi speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni şi continuarea acesteia prin creaţia dirijorului Mario Menicagli vor fi prezentate în PREMIERĂ sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei, fiind urmate de o a doua reprezentaţie duminică, 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentaţie va avea distribuţie diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două Premiere. Acest spectacol are o pauză şi se încheie în jurul orei 21:30.

Cavalleria rusticana este cu siguranţă cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni. Succesul său a fost enorm încă de la prima reprezentare la Teatrul Costanzi din Roma, în 17 mai 1890, iar până în prezent, această operă a fost interpretată în Italia de peste 14.000 de ori, câştigându-şi dreptul la aprecierea unanimă a posterităţii.

Povestea începe într-o dimineaţă de Paşte în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turiddu, care a trădat-o şi s-a întors la fosta lui logodnică, Lola, construindu-se o intrigă bogat amplificată de personaje complexe, ce invită la introspecţie, lăsând deschis finalul pentru o continuare surprinzătoare. Opera Dodici anni dopo, lucrare scrisă un secol mai târziu, reia acţiunea la 12 ani după episodul tragic din Cavalleria rusticana, în Sicilia, de Paşte, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare şi se îndreaptă spre sat, în secret, dorindu-şi să fie iertat de toată lumea. Într-o atmosferă de răscumpărare ce caracterizează finalul operei, acesta va reuşi să-şi îndeplinească intenţia.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte Adrian Morar – Dirijor, Mihaela Sandu – Regizor şi Anca Pintilie – Scenograf, iar distribuţiile celor două spectacole vor aduce pe scenă soliştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca alături de invitaţii speciali, tenorul Adrian Dumitru – Turiddu, soprana Zsuzsa Barabas – Santuzza şi mezzosoprana Janetka Hosco, în rolul Lolei. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Biletele pot fi achiziţionate online, pe site-ul www.bilete.ro, şi de la Agenţia de Bilete a Operei în sediul iniţial, de curând renovat, vizavi de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.

Un alt eveniment important ce marchează deschiderea acestei Stagiuni este faptul că Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are un nou Partener, Bosendorfer, cel mai vechi producător de piane premium la nivel mondial ce a pus la dispoziţia Instiuţiei în această Stagiune pianul Bosendorfer 230 Viena Concert.

Reprezentând o companie ce transmite de secole flacăra ce arde din pasiune pentru piane, măiestrie dedicată şi preocupare continuă faţă de nevoile clienţilor, dar care totodată a îmbrăţişat adevărata diversitate în exprimarea artistică, toate pianele Bosendorfer au în comun caracteristici distincte şi fundamentale în ceea ce priveşte modul în care sunt fabricate. Există o preocupare constantă în a crea cea mai bună experienţă acustică pianistică având ca rezultat ceea ce îl poziţionează ca unic pe piaţă, ADN-ul Bosendorfer: sunetul cald, dar totodată intens şi complex. Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bosendorfer, a menţionat în cadrul Întâlnirii cu presa din 21 septembrie, faptul că fiecare pian, fie că este vorba despre Grand Uprights, Grand Pianos sau Concert Grands, este creat cu cea mai mare grijă şi dedicare de către artizanii Bosendorfer.

Pianul Bosendorfer 230 Viena Concert a fost ales cu măiestrie de către cunoscuta pianistă Alexandra Silocea, artist Bosendorfer de peste 20 de ani, iar prima audiţie a acestui pian extraordinar a avut loc cu ocazia Întâlnirii cu presa, unde s-a interpretat cea mai cunoscută parte muzicală din Cavalleria rusticana, Intermezzo.

Aşadar, o nouă Stagiune ce promite evenimente unice, alături de parteneri deosebiţi, ce vor crea momente înălţătoare publicului iubitor de artă lirică şi frumos!

Sursa foto Opera Naţională Română din Cluj-Napoca