Publicat: 3 August, 2015 - 12:40
Share
În expoziția 'Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță'

Muzeul Național de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 august 2015, ora 12.00, la programul OPERA SUB CLAR DE... LUPĂ în expoziția 'Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță'. Cu această ocazie veți asista la o prezentare în detaliu a lucrării 'Fiul pădurarului' de Nicolae Tonitza. Programul este susținut de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei.

Se plătește biletul de intrare în muzeu (10 lei), fără taxa de ghidaj obișnuită. Rezervările se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30, la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Expoziția 'Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță' cuprinde o selecție de șaizeci și cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier și textile) din colecția renumitului medic oncolog Ion Chiricuță. Unul dintre cei mai pasionați iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuță a achiziționat de-a lungul vieții obiecte de artă tradițională, de artă decorativă europeană și lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato etc.

Expoziția 'Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță' este organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Muzeul 'Vasile Pârvan' din Bârlad la inițiativa fiului colecționarului, prof. Dr.  Ion-Christian Chiricuță, și a Argo Art Consulting. O puteți vizita până pe data de 9 septembrie 2015.

Ion Chiricuță (1918 — 1988) a urmat cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București și din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din țară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii și construcția unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuță'.