2 iulie 2022

Operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, în linie dreaptă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii anunţă că, după mai mulţi ani de la propunerea oficială de înfiinţare a Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR), actul normativ privind operaţionalizarea acestei companii, fost adoptat astăzi de către Parlament. După parcurgerea etapelor procedurale această Companie, care va funcţiona sub autoritatea MTI, îşi va desfăşura, în mod real, activitatea pentru care s-a dorit a fi înfiinţată.

Astfel, prin adoptarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România-S.A. şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere S.A., au fost create toate instrumentele legale care permit operaţionalizarea acestei companii atât de necesară pentru dezvoltarea proiectelor majore de infrastructură ale României.

C.N.I.R. se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităţilor de deplasare a cetăţenilor şi de circulaţie a mărfurilor în condiţii de siguranţă, cu atingerea unor timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană şi asigurarea confortului în trafic. Măsura de înfiinţare a C.N.I.R va conduce la dezvoltarea pe termen lung a reţelei trans-europene de transport (TEN-T), pentru funcţionarea optimă a pieţei interne comunitare, în strânsă legătură cu realizarea obiectivelor strategiei europene privind creşterea economică.

Totodată, amintim faptul că operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere este unul dintre punctele asumate de Executiv ce a fost prevăzut în Programul de guvernare.

În conformitate cu bunele practici promovate pentru transparentizarea procedurilor de desemnare a membrilor provizorii de la nivelul structurilor de conducere ale CNIR, cei interesaţi sunt invitaţi să trimită CV-urile la adresa de e-mail cnir@mt.ro.

„Astăzi anunţ cu mare bucurie că această companie, vitală pentru capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiţii în autostrăzi şi drumuri expres noi, se naşte cu adevărat. Operaţionalizarea CNIR este unul dintre punctele prevăzute expres în programul de guvernare al coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR şi iată că, la doar 3 luni de la preluarea mandatului, putem anunţa acest succes către opinia publică. Am spus că anul 2021 reprezintă debutul deceniului infrastructurii în România. Bugetul alocat este unul record la toate capitolele. Noua companie va veni să consolideze resursa umană din sistem: oamenii profesionişti, experţii, managerii de proiect, inginerii şi proiectanţii care să gestioneze aceste proiecte şi să se asigure că se livrează la timp. Nu înfiinţăm o nouă companie care să consume bani publici din bugetul de stat în plus. Îmi doresc persoane cu experienţă în guvernanţa / managementul corporativ, înţelegerea domeniului de investiţii rutiere, abilitate de planificare strategică, organizare eficientă a structurii, orientare către rezultate, având în vedere caracterul multianual al proiectelor mari de investiţii. Managementul CNIR va trebui să construiască echipa, să structureze compania şi să creioneze viziunea de dezvoltare a acesteia pentru a livra proiectele din Master Planul de Transport al României”, a subliniat ministrul Cătălin Drulă.