3 iulie 2022

Opoziţia turcă intenţionează să-l determine pe Erdogan să organizeze alegeri anticipate

ERDOGAN PRESED TURCIA

Turkish President and leader of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan speaks during the party's meeting of AK Party at the Turkish Grand National Assembly in Ankara on March 10, 2021. (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderul principalei formațiuni a opoziției, Partidul Popular Republican, Kemal Kilicdaroglu, a comparat situația din economia țării cu un incendiu în casă cauzat de „politica greșită a autorităților”

Liderul principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, intenționează să-l determine pe președintele Recep Tayyip Erdogan să decidă despre alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate pe fundalul unei situații economice înrăutățite din țară. El a declarat acest lucru miercuri în timpul unui discurs în parlament.

Politicianul a subliniat că este gata să „facă totul” pentru a-l obliga pe Erdogan să meargă la vot. „Cererea de alegeri anticipate este cererea întregii națiuni”, a spus postul de televiziune NTV , citându-l pe Kilicdaroglu . Kilicdaroglu a comparat situația cu economia țării cu un incendiu într-o casă, care a fost cauzat de „politica greșită a autorităților”.

El a amintit că mai devreme a venit cu o inițiativă de a convoca un consiliu pe probleme economice și sociale pentru a asculta opiniile și a lua deciziile corecte privind redresarea situației din sectorul financiar. Cu toate acestea, această propunere a rămas fără răspuns din partea lui Erdogan, după cum a subliniat Kilicdaroglu.

Cererile pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate au venit din partea opoziției săptămâna trecută, când lira turcească a început să scadă în fața dolarului și a altor valute mondiale. Oponenții autorităților consideră că actuala conducere a țării nu poate face față problemelor economice. Erdogan, însă, a exclus complet posibilitatea votului anticipat, spunând că alegerile vor avea loc în 2023, conform planificării. El a mai indicat că, ca și până acum, Partidul său, Justiție și Dezvoltare, va triumfa din nou.

De la începutul anului, moneda turcă s-a devalorizat cu 70%, ceea ce a devenit una dintre cele mai mari scăderi ale valorii monedei naționale din ultimii ani. Tranzacționarea demarți a început la 11,38 lire pe dolar, iar miercuri dimineață, moneda națională a Turciei a scăzut la 13,15 pe dolar. În același timp, în vârful volatilității de marți, lira a scăzut la 13,5 pe dolar. În acest context, rata inflației în termeni anuali poate fi de cel puțin 19-20%.

Autor: Pop Ciprian-Dorel