Publicat: 4 Mai, 2012 - 13:46
Share

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a făcut vineri bilanțul activităţii sale desfăşurată la MApN .

''Sunt fiu de militar, sunt militar de carieră şi toţi paşii pe care i-am urmat de-a lungul vieţii m-au purtat mereu pe acelaşi drum, cu această instituţie pe care o iubim cu toţii. Din luna decembrie 2009 mi-am asumat responsabilitatea conducerii MApN, într-o perioadă extrem de dificilă pentru toţi românii, din toate punctele de vedere. Am avut de înfruntat în primul rând criza economică globală, care a afectat inclusiv bugetul instituţiei. Am avut de gestionat, de asemenea, riscuri asociate instabilităţii politice sau guvernamentale. A trebuit să ţinem pasul cu partenerii noştri externi şi să ne onoram angajamentele asumate ca ţară membră NATO'', a declarat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

''Pentru prima dată după 1990, în conducerea ministerului au fost numai militari. Îi includ aici pe cei doi secretari de stat care sunt generali în rezervă, iar acest lucru s-a văzut în atitudinea imprimată în toate manifestările instituţiei. Şi eu şi colegii mei am încercat nu doar să dăm ordine, ci să dăm în primul rând exemplu, prin propriul comportament. Am vorbit mereu despre solidaritate, despre spirit de corp şi prin fapte concrete, am dat conţinut acestor principii. În acţiunile sale, Ministerul Apărării nu a făcut deosebiri în funcţie de culoarea sau de apartenenţa politică. De la paradele militare şi până la intervenţiile pentru limitarea efectelor inundaţiilor din 2010 sau ninsorilor din acest an, toate acţiunile Armatei au fost neutre şi imparţiale'', a punctat ministrul Apărării.

Oprea a vorbit și despre obiectivele mandatului său.

''Am avut şi am pus obiectivele ministeriale deasupra celor politice. Mi-am pus demisia pe masa Guvernului, pentru a apăra drepturile militarilor, opunându-mă, practic, în interiorul Coaliţiei, unor decizii alege guvernului din care făceam parte. Am utilizat toate argumentele, inclusiv cele politice, în discuţiile cu Guvernul şi Coaliţie, în privinţa rolului şi locului Armatei şi a militarilor în societatea românească şi pentru respectarea drepturilor acestora. Armata şi-a consolidat credibilitatea în interiorul societăţii româneşti sunt dovezi în plus că drumul pe care am mers a fost cel corect. Sunt convins că militarii activi sau în rezervă ştiu ce am făcut pentru ei şi apreciază eforturile echipei ministeriale pe care am avut onoarea să o conduc. I-am simţit aproape în aceşti doi ani şi jumătate. I-am simţit mai uniţi şi mai încrezători în viitor. Pentru mine acest lucru este un câştig şi poate cea mai mare reuşită a mandatului meu. Prin urmare, ca militar, în faţa colegilor şi camarazilor mei şi în faţa societăţii româneşti, dau astăzi raportul cu fruntea sus, încredinţat de faptul că mi-am făcut datoria'', a mai spus ministrul Oprea.