Publicat: 13 Septembrie, 2012 - 17:38

Primarul General, Sorin Oprescu, a prezentat, Joi, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul programului “Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din Bucuresti”.

La evenimentul la care a fost invitat si Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, Primarul General a explicat faptul ca 78 de scoli din cele 102 unitati de invatamant cuprinse in program sunt reabilitate, restul urmand sa fie finalizate pana in primavara anului urmator.

“In 2008, cand am preluat mandatul de Primar, erau doar 2 scoli reabilitate, iar unele scoli nu mai fusesera reabilitate din 1960. La acest moment, pot sa va spun ca 78 de scoli, din cele 102 incluse in programul BEI, sunt finalizate si date spre folosinta copiilor din Bucuresti. La cateva dintre ele se mai lucreaza la amenajari exterioare sau la sali de sport, insa corpurile de scoala sunt gata, arata la nivelul anilor in care traim, dispun de infrastructura scolara necesara unui proces educational modern. In alte 22 de scoli din Bucuresti se lucreaza, fiind in diverse stadii de executie si estimam ca pana la sfarsitul anului, cel putin inca 15 dintre ele vor fi gata. Mai mult decat atat, in afara celor 22 de sali de sport care au fost construite de la zero in cadrul programului, au mai fost contractate separat inca 5 sali de sport, acolo unde terenul aferent scolii a permis si construirea acestora, doua dintre acestea se afla intr-un stadiu avansat de executie, iar pentru celalte trei se asteapta emiterea ordinului de incepere a lucrarilor”.

La finalul conferintei de presa, Primarul General alaturi de Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, au vizitat si doua scoli incluse in programul BEI, scoala speciala nr. 2 din sectorul 2, unde invata copii cu dizabilitati si scoala generala nr.189  “Alexandru Odobescu” din cartierul Berceni.

La finalul evenimentului, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, i-a multumit Primarului General pentru felul in care s-a implicat in derularea acestui program, care era complet blocat in anul 2008. Ministrul a dorit sa sublinieze ca “am vazut astazi doua scoli din cele 78 de scoli pe care Municipalitatea le-a finalziat, si va pot spune ca sunt pregatite pana la cel mai mic detaliu pentru inceperea anului scolar. Doresc sa va felicit pentru cum ati gestionat acest program, inclusiv din punctul de vedere al dotarii cabinetelor medicale scolare. Va multumesc de asemenea si pentru faptul ca, datorita dumneavoastra, 15.000 de studenti ai Universitatii Politehnica beneficiaza cabinete medicale”.

Programul “Reabilitarea infrastructurii educationale din Bucuresti” vizeaza 102 scoli, fiind structurat astfel:
-         64 scoli generale
-         15 licee
-         19 scoli speciale
-         4 gradinite
-         Total 102 unitati de invatamant

Lucrarile au avut drept scop consolidarea structurilor de rezistenta a cladirilor, refacerea acoperisurilor, a instalatiilor, a tamplariei interioare si exterioare, a bransamentelor si nu in ultimul rand termoizolarea cladirilor pentru reducerea consumurilor enegetice si implicit a costurilor de intretinere a scolilor, retele noi de date-voce, instalatii de avertizare incendiu si antiefractie.
S-a imbunatatit conceptul si continutul programului de modernizare a scolilor prin:
Introducerea unui grad sporit de asistenta sociala pentru familii a caror copii invata in aceste scoli (5 internate, 4 after school, cantine cu blocuri alimentare proprii)
Completarea cu noi facilitati menite sa asigure un grad sporit de inzestrare (peste 22 de sali de sport; mai mult de 350 de laboratoare de specialitate, cum ar fi de informatica, chimie, biologie, fizica etc)
Asigurarea cu dotari destinate cresterii gradului de securitate, protectie si educatie medico-sociala a elevilor. Vorbim in acest moment de 78 de cabinete medicale finalizate, 60 de scoli avand prevazute si cabinete stomatologice (45 fiind deja dotate iar restul urmand sa fie dotate pana la sfarsitul acestui  an). Toate cabinetele sunt dotate la standarde UE.

Toate lucrarile s-au desfasurat in paralel cu procesul de invatamant ceea ce a necesitat in perioadele de examene si testari cu caracter national intreruperea lucrarilor.
Toate scolile din programul BEI au sisteme de supraveghere video interior si exterior, sisteme care, pe langa faptul ca asigura securitatea scolii, tin seama si de cerintele Ministerului Invatamantului cu privire la scolile unde se organizeaza examene nationale si unde este nevoie de supravegherea examenelor.