29 septembrie 2022

Opt dansatori reprezentanţi ai TNRS în proiectul People Power Partnership au participat la crearea unui spectacol în premieră, la Festivalul Felizmente Ha Lugar din Lisabona

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Opt tineri din România, reprezentanţi ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu în cadrul proiectului european People Power Partnership (PPP), au participat în perioada 9-17 septembrie, alături de alţi opt tineri din Lisabona, la atelierele susţinute de echipa artistică din Freiburg şi găzduite de instituţia parteneră a proiectului, Câmara Municipal de Lisboa.

În urma acestei rezidenţe artistice, a fost creat un nou spectacol de dans care a fost prezentat, în 18 septembrie, în premieră, la festivalul Felizmente Ha Lugar. Câmara Municipal de Lisboa a fost susţinută în acest demers şi de Biblioteca Municipală din Lisabona, care a avut un rol important în organizarea evenimentului, prin efortul depus în misiunea de a aduce arta aproape de public, în toate cartierele oraşului.

Proiectul People Power Partnership (PPP), finanţat prin Programul Europa Creativă, a început în octombrie 2020, iar în Sibiu au avut loc până acum primele două etape naţionale, respectiv audiţiile pentru selectarea celor opt dansatori reprezentanţi ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi producţia realizată în colaborare cu alţi opt dansatori ai unor instituţii partenere. Spectacolul „Reflexii” a fost prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), marcând cu succes colaborarea dintre dansatorii din România, cei din Alytus (Lituania) şi cei din Freiburg (Germania).

Dansatorii selectaţi la Sibiu, în faţa publicului din Lisabona

Cei opt tineri dansatori din România, care fac parte din proiectul PPP, au avut şansa de a participa la festivalul Felizmente Ha Lugar, organizat în cadrul proiectului social SE Bairrista. Este vorba despre un festival de artele spectacolului care simbolizează o victorie colectivă a unei comunităţi: construcţia unui parc urban, ca rezultat al unei iniţiative a locuitorilor din Marvila, cartierul Alfinetes, care au reuşit să primească aprobarea pentru a transforma un teren viran într-un spaţiu urban dedicat evenimentelor culturale.

„Festivalul s-a desfăşurat între 3 şi 25 septembrie, iar accesul la spectacole a fost gratuit, însă organizarea unor astfel de evenimente va continua şi pe viitor”, a declarat coordonatoarea programului, Claudia Matos. Exemplul de mai sus reprezintă dovada clară a modului în care locuitorii unui oraş se pot implica în viaţa socială şi culturală, prin participare activă la dezvoltarea durabilă a unei comunităţi.

Spectacolul a putut fi urmărit online, pe pagina evenimentului, dar şi pe Youtube, şi poate fi vizionat în continuare pe platforma Vimeo: https://vimeo.com/608163615.

Etapa următoare la care TNRS participă în cadrul proiectului PPP este experienţa de co-working, în perioada 23-27 septembrie, găzduită de instituţia parteneră Fondazione via Maestra din Venaria, Italia. Artiştii italieni vor prezenta, în 25 septembrie, al zecelea spectacol de dans creat în cadrul proiectului, alături de dansatorii din Helsingor (Danemarca), cu o zi înainte de deschiderea festivalului Natura in Movimento.

„People Power Partnership”, finanţat prin Europa Creativă, reuneşte, alături de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, alte 13 instituţii culturale din 11 ţări europene, şi se derulează pe o perioadă de patru ani, între octombrie 2020 – octombrie 2024.

Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingor Kommune // PASSAGE Festival (DNK); „Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bito Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loule (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).