Publicat: 29 Februarie, 2020 - 11:11

Principalele orașe asiatice, cum ar fi Tokyo, Jakarta, Ho Chi Minh și Shanghai, sunt cele mai expuse riscurilor de creșterea a nivelului mării, au avertizat astăzi cercetătorii britanici. Un nou studiu de consultanță de risc din Marea Britanie, semnat de prestigioasa agentie Verisk Maplecroft, a analizat 500 de orașe cu peste un milion de locuitori din întreaga lume și a identificat locuri care vor experimenta o creștere a nivelului mării de la 67 de centimetri la doi metri până în anul 2100.

Studiul sugerează că acest fenomen este în conformitate cu estimările științifice legate de încălzirea globală, avertizând, în același timp, autoritățile să investească mai mult în apărarea împotriva inundațiilor și să planifice relocarea bunurilor și a oamenilor.

Oamenii de știință și economiștii consideră că supraviețuirea societăților moderne de pe Pământ este pusă în pericol de creșterea temperaturii, pe cale de consecinta, consultantul britanic a estimat că 11 din cele 15 orase cu cel mai mare risc in acest sens sunt în Asia și că Dubai, Alexandria, din Egipt și New York-ul sunt, de asemenea, printre cele din lista globala de risc.

Rory Clisby, analist climatolog la Verisk Maplecroft din Singapore, a declarat că multe dintre metropolele din Asia, mai ales cele aflate în expansiune rapidă sunt orase de coastă și de altitudine mică, ceea ce le face vulnerabile la creșterea nivelului mării și la evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și cicloanele. De exemplu, ploile torențiale au inundat Capitala Indoneziei, Jakarta, de două ori de la inceputul 2020, în timp ce Bangkok-ul, luna trecută, a transportat apă potabilă populatiei cu camioanele, după ce oceanul și-a mărit salinitatea, apa nemaifiind potabila.

Pentru a reduce riscurile de inundații, țările afectate trebuie să construiască diguri și bariere împotriva mareelor și să restaureze biotopul pentru mangrove, a spus Clisby. Orașele cu cel mai mare risc la nivel mondial sunt Guangzhou și Dongguan, în zona economică “Delta Rio” din China, care generează 20 la sută din produsul intern brut al țării și 3,8 la sută din averea lumii, potrivit raportul Verisk Maplecroft. În cazul Indoneziei, aceasta tara a planificat deja mutarea capitalei sale pe insula Borneo, deoarece Jakarta, aflata pe coasta de nord a insulei Java, se scufundă lent și suferă de pe urma inundațiilor frecvente.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: