Publicat: 23 Iulie, 2018 - 19:04
Share

TRANSCRIEREA DECLARAŢIILOR DE PRESĂ SUSŢINUTE DE PREŞEDINTELE PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL - 23 IULIE 2018

Am asistat cu stupoare la aşa-zisul bilanţ la 6 luni prezentat de premierul Dăncilă. Pot să spun doar atât. Doamna Dăncilă este cel mai prost prim-ministru din istoria României, iar actualul Guvern este cel mai prost din istoria României.

Doamna Dăncilă nu înţelege nimic. Doamna Dăncilă nu este altceva decât un executant al comenzilor primite de Dragnea. Doamna Dăncilă nu se pricepe la nimic. De fapt, se pricepe la ceva. Să facă gafă după gafă. Actualul Guvern, practic, este un dezastru pentru România. Nu ştiu dacă la fel de mare sau mai mare decât guvernele anterioare pe care le-a produs această coaliţie toxică pentru România, PSD-ALDE.

Contraperformanţele acestui Guvern sunt evidente pentru toată lumea şi fiecare dintre români le simte în viaţa de zi cu zi. Cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Guvernul Dăncilă a reuşit ca în primul trimestru al anului 2018 să realizeze contraperformanţa de a nu mai avea creştere economică în raport cu trimestrul IV al anului 2017. Acest Guvern este de asemenea autorul unor contraperformanţe care fac extrem de mult rău României. Avem cea mai mică rata a absorbţiei fondurilor europene, avem cele mai mici investiţii.

Guvernul Dăncilă are cel mai mare deficit bugetar de la criză încoace din toate guvernele care s-au succedat, ajungând la un deficit bugetar la 5 luni de 9 milioane de ron. Guvernul Dăncilă a reuşit în domeniul pensionarilor o contraperformanţă neaşteptată, şi anume aceea ca pe primul trimestru al anului 2018, pensia să scadă cu 0,98%, adică cu aproape un procent. Guvernul Dancilă a tăiat pensiile pensionarilor în anul 2018, deoarece a refuzat să aplice formula de creştere a pensiilor de la 1 ianuarie, formulă de creştere prevăzută în legea pensiilor, preferând să crească pensiile de la 1 iulie majorând cu 10% punctul de pensie, în loc să majoreze punctul de pensie cu 8% de la 1 ianuarie 2018. Guvernul Dăncila a reuşit să atace puterea de cumpărare a românilor, ducând la o putere de cumpărare mai mica pentru pensii şi salarii în primele 6 luni ale anului. Eu în locul doamnei Dăncila mi-aş fi prezentat demisia, că oricum mandatul de 6 luni al guvernelor PSD-ALDE, sub conducerea lui Dragnea si Tăriceanu, a expirat. Sigur că nu este lăsată doamna Dăncilă să facă ce vrea şi este ţinută cu forţa la Palatul Victoria, în condiţiile în care se vede clar că nu are nicio legătura cu poziţia de premier.

Biroul executiv al Partidului Naţional Liberal a mai luat câteva decizii pe care vă rog să îmi permiteţi să vi le prezint. Partidul Naţional Liberal este categoric împotriva proiectului de amnistie fiscală pe care l-a lansat domnul Vâlcov, nu ştiu dacă şi ministrul Finanţelor, domnul Teodorovici, îl va susţine. Se pare că adevăratul slogan al PSD este nedreptate până la capăt. După ce a modificat Legile Justiţiei şi Codul Penal, nu pentru cei 99% dintre cetăţenii românii care sunt corecţi, care respectă legea, făcând un cod penal şi nişte legi ale justiţiei pentru infractori sau pentru posibili infractori, expunând populaţia unui risc de creştere a infracţionalităţii, iată că şi în domeniul fiscal actualul Guvern îi premiază tot pe cei răi, tot pe răi platnici dând un semnal îngrozitor către societate, că cine îşi plăteşte taxele şi impozitele la timp este un fraier şi că nu beneficiază de niciun fel de recunoaştere şi de recompensă din partea Guvernului. Beneficiază de recompensă şi de susţinere din partea Guvernului aceia care sunt rău platinici. Atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, peste 80% dintre contribuabili, sunt contribuabili care îşi plătesc taxele şi impozitele. Sunt contribuabili corecţi care respectă legea, care trebuie apreciaţi şi susţinuţi.

Partidul Naţional Liberal a iniţiat un proiect de lege de a bonifica bunii platnici, bunii contribuabili care îşi plătesc taxele şi impozitele la timp şi susţinem că asta este atitudinea corectă din partea statului, nicidecum atitudinea PSD-ului care vrea să îi premieze pe aceia care nu au respectat legea, care nu şi-au plătit taxele şi impozitele. Nu contează din ce motive, fie că sunt prost administrate, ori fie că pur şi simplu au vrut să îşi crească artificial profiturile neplătind la timp taxele si impozitele la stat.

Cert este că această măsură este un atac grav la adresa liberei concurenţe, la adresa competiţiei oneste de pe piaţă între companii şi între cetăţeni, în care este evident că sunt dezavantajate acele companii care respectă regulile de pe piaţă, care îşi plătesc taxele şi impozitele şi care sunt supuse unei concurenţe neloiale din partea acelor companii care nu-şi plătesc taxele şi impozitele şi care îşi fac o concurenţă neloaială în mediul concurenţial. Şi iată că Guvernul PSD-ALDE în loc să îi aprecieze, să îi recunoască, să îi recompenseze pe aceia care sunt corecţi, pe aceia care respectă legea, pe aceia care îşi plătesc taxele şi impozitele la vreme, îi premiază pe aceia care încalcă legea şi care nu sunt contribuabili corecţi încălcând astfel grav regimul liberei concurenţe din caracteristicul unei economii capitaliste.

O altă decizie a Biroului executiv este aceea de a trimite către Avocatul Poporului o scrisoare în care îi solicităm să îşi exercite atribuţiile neconstituţionale şi anume atributul de invocare a excepţiilor de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte modificarea prin OUG a regimului ariilor protejate.

Se ştie foarte bine că a fost înfiinţata o agenţie pentru arii protejate acum aproximativ un an de zile. Se ştie că această agenţie a reînnoit practic contractele cu custozii care administrau cele aproape 300 de arii protejate din cele 970 de arii protejate existente. De asemenea, această agenţie a fost incapabilă să asigure o corectă administrare şi o conservare a mediului în restul de arii protejate în care nu există custozi, organizaţii neguvernamentale, companii sau alte categorii de custozi.

Ce face Guvernul? Practic, desfiinţează aceşti custozi, îi scot practic din munca pe care o depun şi anume aceea de asigurare a conservării mediului înconjurător, elimină toate organizaţiile neguvernamentale care s-au ocupat de această activitate fără niciun fel de dezbatere publică, fără niciun fel de anunţ anterior OUG. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că lasă 400 de oameni pricepuţi care au căpătat experienţă şi care ştiu despre ce e vorba, care cunosc foarte bine ariile protejate, nici măcar nu dezvoltă capacitatea administrării acestor arii protejate de către agenţia înfiinţată acum un an care s-a demonstrat incapabilă să asigure în vreun fel obligaţiile de protejare a mediului înconjurător în ariile protejate în care nu există custozi desemnaţi.

De asemenea sunt alte prevederi. Reduc de la cinci ani la un an de zile perioada de valabilitate a avizelor de mediu. Vă daţi seama la cheremul acestei agenţii, toţi cei care vor să facă investiţii, toţi cei care vor să construiască ceva, întârziind foarte mult proiectele de infrastructură deoarece reduc la cinci ani de la un an de zile valabilitatea acestor avize de mediu. Sunt şi o serie de alte prevederi cu care nu putem fi de acord. Din acest motiv singura cale posibilă pentru Partidul Naţional Liberal de a putea să sesizeze Curtea Constituţională este aceea de a se adresa Avocatului Poporului.

Daţi-mi voie să mai spun câteva cuvinte despre ultimele declaraţii ale domnului Vâlcov, ale domnului Dragnea. Văd că nu mai există ministrul al Muncii şi Protecţiei Sociale şi în ultima vreme alţii fac anunţuri în numele ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale. Văd din declaraţiile domnului Vâlcov şi ale domnului Dragnea că ei în continuare se comportă ca şi cum ar fi în campania electorală promiţând creşteri de pensii, care sunt nişte creşteri de pensii care nu ar trebui să fie pomenite în aceste circumstanţe. PSD este la putere de un an jumate. Obligaţia PSD este să îşi îndeplinească programul de guvernare, nicidecum să facă iarăşi promisiuni la adresa pensionarilor.

Partidul Naţional Liberal susţine orice creştere a pensiilor, dar în acelaşi timp susţine că această creştere a pensiilor să nu fie afectată de creşterea inflaţiei. Partidul Naţional Liberal susţine orice creştere a pensiilor, dar a pensiilor în special a pensionarilor în regim de contributivitate şi în special a pensiilor mici, nicidecum a pensiilor nesimţite aşa cum face PSD astăzi.

Partidul Naţional Liberal solicită PSD să îndrepte toate nedreptăţile care există în sistemul de pensii. În continuare, pensionarii din grupa 1 şi grupa 2 de muncă care s-au pensionate înainte de 1 ianuarie 2012 nu beneficiază în mod real de creşterea pensiilor conform legii, în timp ce aceia care s-au pensionat după data respectivă au beneficiat de creşterea pensiilor în conformitate cu legea, cu 50% pentru cei din grupa 1 şi cu 25% pentru cei din grupa a doua de muncă. Se menţine în continuare nedreptăţi strigătoare la cer în care un om care nu am muncit în viaţa lui o zi primeşte aceeşi pensie egală cu un om care a muncit 35 de ani, 40 de ani, la CAP. Neexistând absolut nici un fel de diferenţiere în ceea ce priveşte tratarea multor categorii de pensionari. Treaba PSD era să vină cu noua lege a pensiilor conform programului de guvernare şi promisiunilor electorale, trebuiau să adopte noua lege a pensiilor la data de 1 octombrie 2017. Nici astăzi PSD-ALDE nu au venit cu acest proiect de lege şi în continuare îi zăpăcesc pe părinţii şi pe bunicii noştri cu tot felul de promisiuni care mai de care mai ciudate în loc să se uite să citească cu foarte mare atenţie programul lor de guvernare şi să încerce să aplice promisiunile pe care le-au făcut în programul de guvernare.

Vă stau la dispoziţie cu răspunsuri la întrebări.

(Domnul Petrache a cerut un congres. Cum aţi văzut dv. solicitarea lui?)

Partidul Naţional Liberal a avut un congres în urmă cu un an. La acest congres a fost aleasă o conducere. La acest congres a fost adoptată o moţiune care este programul politic al partidului conform statutului. Aceasta cerere este o cerere individuală a unui coleg de-al meu care nu este împărtăşita de colegii mei. Partidul Naţional Liberal conform moţiunii câştigătoare care a dat programul politic este adeptul unei ideologii liberal conservatoare, care pe lângă valorile tradiţionale ale liberalismului şi anume libertatea, proprietatea privată, libera competiţie între indivizi şi toate celelalte valori şi principii specifice liberalismului, susţine familia, susţine valorile naţionale şi de asemenea este un partid care apăra valorile creştine.

Partidul Naţional Liberal, aşa cum am declarat public, este un partid care acţionează în conformitate cu mandatul care a fost dat actualei conduceri de congres, care şi-a atins până acum obiectivele, care practic este partidul care a realizat cea mai mare creştere în sondajele de opinie şi care are marea şansă de a putea să învingă partidul de guvernământ în viitoarele alegeri.

În sondajele de opinie din ianuarie 2017, PSD avea 54-55%, în timp ce Partidul Naţional Liberal avea 16-17%. Astăzi între Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat este o diferenţă de câteva procente, iar acest lucru se datorează în cea mai mare parte conducerii legitime alese la congres, poziţiei corecte politice pe care a adoptat-o Partidul Naţional Liberal în urma acestui congres şi anume de adversar total al actualei guvernări, poziţiei corecte de reprezentare a tuturor categoriilor sociale care sunt afectate negativ de guvernare. De asemenea, poziţiei corecte pe care a avut-o în ceea ce priveşte susţinerea valorilor europene, susţinerea apartenenţei noastre la NATO, la Uniunea Europeană, şi mai ales respectarea în acţiunea politică a partidului acestor valori fundamentale.

(Cum vedeţi ieşirea domnului Vasile Blaga şi întâlnirea lui cu democrat liberalii, în contextul în care dl. Petrache spunea că fuziunea PDL-PNL nu s-a produs cu adevărat?)

Suntem împreună de 4 ani. Partidul Naţional Liberal este un partid format din membri ai Partidului Naţional Liberal. În ceea ce mă priveşte pe mine şi conducerea partidului am tratat toţi membri la fel, nu a existat niciun fel de discriminare între membrii Partidului Naţional Liberal şi această atitudine va fi o constantă (..) Partidul este unul singur şi orice membru al Partidului Naţional Liberal este obligat prin statut să respecte deciziile partidului , să pună în practică toate planurile şi toate programele Partidului Naţional Liberal. Aţi văzut că au existat cazuri şi aceste cazuri au fost tratate tot în conformitate cu prevederile statutare.

(Ce aţi înţeles din întâlnirea pe care a avut-o dl. Blaga cu susţinătorii săi?)

Ceea ce am avut de spus legat de acest subiect este ceea ce am spus data trecută. Această întâlnire nu a afectat în niciun fel funcţionarea partidului.

(Înţeleg că în şedinţa de astăzi, dl. Falcă a spus că au fost nişte probleme, după care colegii domnului Falcă, dl. Bălan şi dl. Hava au spus că nici gând)

Nu comentez poziţiile individuale ale colegilor mei.

(De ce v-a deranjat acea întâlnire din moment ce acum spuneţi că fuziunea este realizată complet?)

Nu ştiu de unde trageţi asemenea concluzii. Ceea ce am avut de spus am spus, iar în ceea ce mă priveşte pe mine ca preşedinte, eu vă comunic deciziile luate de Partidul Naţional Liberal .Astăzi toate deciziile Partidului Naţional Liberal au fost luate cu un sprijin larg ceea ce înseamnă că la ora actuală conducerea partidului este foarte coerentă şi punctele de vedere ale partidului sunt îmbrăţişate de marea majoritate a colegilor mei.

(Domnul Blaga, în declaraţie, a pronunţat cuvântul "sunt probleme şi multe lucruri de corectat")

Întrebaţi-l pe dânsul , nu mă întrebaţi pe mine.

Preocuparea mea de bază este ca Partidul Naţional Liberal să simtă foarte bine care sunt nevoile oamenilor, să aibă capacitatea să identifice cele mai bune soluţii pt. rezolvarea acestor probleme.

(Nemulţumiri sunt legate şi de candidaturile la alegerile europarlamentare)

V-am dat declaraţii si pe această temă. Deocamdată nu există niciun candidat la europarlamentare. Partidul Naţional Liberal nu a adoptat documentul privitor la criteriile, procedura şi calendarul de desemnare a candidaţilor Partidului Naţional Liberal în alegerile europarlamentare. Pe 4 august în cadrul Consiliului Naţional adoptăm aceste criterii.

(Vă reproşaţi ceva în materie de comunicare?)

Sunt unul dintre cei mai comunicativi preşedinţi pe care i-a avut Partidul Naţional Liberal. Un om care oricând răspunde la telefon, un om care este deschis la orice fel de discuţie.

(La Consiliul Naţional intenţionaţi să veniţi cu propuneri de modificare a statutului PNL şi care ar fi acelea?)

Dacă voi propune modificări ale statutului le voi anunţa public. Eu cred că este mult mai important faptul că un clan toxic îşi bate joc de România. E mult mai important faptul că avem un premier care nu înţelege ce i se întâmplă. Cred că altele sunt problemele.

Partidul Naţional Liberal este puternic. Este un partid care are forţă să se bată cu PSD şi care va învinge PSD.

(Există colegi liberali în momentul de faţă care mai mult acţionează tocmai pentru a provoca disensiuni în partid în loc să se lupte cu PSD?)

Ştiţi foarte bine că de fiecare dată când cineva s-a manifestat mai degrabă ca prieten al PSD şi nu ca un reprezentant al Partidului Naţional Liberal am luat toate măsurile pe care le impune statutul.

(Aţi avut vreo discuţie cu dl. Blaga?)

Dacă am discuţii cu dl. Blaga le ţin pentru mine.

(Vă întrebam dacă aţi stabilit să nu mai existe astfel de întâlniri care despart partidul)

Am comunicat public acest lucru. Mesajul meu a fost auzit de toţi membri Partidului Naţional Liberal. Sunt convins ca a fost înţeles aşa cum trebuie.