Publicat: 3 Mai, 2019 - 08:23
Share

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ÎN CONFERINŢA DE PRESĂ SUSŢINUTĂ LA BRĂILA - 02 MAI 2019

Sărut mâna! Bună ziua!

Bine v-am găsit! Mulţumim că sunteţi prezenţi alături de noi la această conferinţă de presă. Voi aborda câteva subiecte.

Primul subiect este legat de proiectul de Ordonanţă pregătit de PSD împreună cu preşedintele pus de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă, Ordonanţă care are ca obiectiv modificarea legislaţiei electorale, în special în ceea ce priveşte referendumul.

O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanţă în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituţionale, încalcă principiile democraţiei şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităţilor publice, repet autorităţilor publice să se implice în campania pentru referendum. Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Preşedintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de iniţiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, care într-adevăr face o referire la interdicţie, dar foloseşte sintagma Autorităţilor Administraţiei Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneţia este legată strict de Guvern, iar sintagma Autorităţile Publice se referă la toate autorităţile publice din România, inclusiv la Preşedinte.

PSD încearcă să-l cenzureze pe Preşedintele României. Vă daţi seama dacă ei au în cap o asemenea prostie, să-şi imagineze că pot să cenzureze Preşedintele României, care este iniţiatorul acestui referendum şi care are dreptul constituţional de a fii implicat în acest referendum pe care l-a iniţiat, cam cum gândesc aceşti indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetăţean român, a fiecărui jurnalist din România. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare şi arată că dacă încearcă să îl cenzureze pe Preşedintele României pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata şi sunt în stare să cenzureze pe orice cetăţean român privitor la orice fel de problemă din societatea românească.

A doua prevedere care este, de asemenea, gravă, este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Şi aici, vă spun clar, că această prevedere neconstituţională pentru că există decizie la CCR din 2013, care spune foarte clar că este neconstituţională. Orice modificare, care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum. Este o decizie a CCR dată în 2013. Înţelegem care este de fapt miza pentru că PSD este disperat să împiedice cu orice preţ exprimarea cetăţenilor la referendumul convocat de Preşedinte. Întrebările puse de Preşedinte fiind întrebări la care, cel puţin în toate studiile noastre, susţinerea pentru referendumul iniţiat de Preşedinte este de peste 90% din populaţia României, adică 93% din populaţia României susţine interzicerea amnistierii şi graţierii a faptelor de corupţie şi 92% susţine interzicerea de a reglementa prin OUG în domeniul justiţiei. Într-un fel este normal pentru că de când au venit la putere, în orice Şedinţă de Guvern există riscul să se mai emită o OUG, care să calce în picioare independenţa justiţiei, să nu pună în conflict cu Uniunea Europeană, să calce în picioare principiile şi valorile care stau la baza statului de drept, prevăzute în articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene şi de asemenea, să încalce liberul acces al cetăţeanului şi să încerce să politizeze, practic, toate structurile justiţiei.

O a treia prevedere, care este introdusă în mod parşiv în cuprinsul proiectului de Ordonanţă este legată de introducerea unei proceduri complet stupide, conform căreia preşedintele fiecărei secţii de votare trebuie să-i întrebe pe cetăţeni dacă votează şi la referendum şi la europarlamentare.

Este clar că în condiţiile în care preşedinţii secţiilor de votare sunt desemnaţi cu o posibilă implicare a AEP-ului, care este condus de un taliban PSD-ist, este posibil ca mulţi preşedinţi de secţii de votare, care mulţi dintre ei, probabil ocupă şi funcţii publice sau sunt în magistratură deşi cei mai mulţi, ştiţi cel mai bine, mai ales în urbanul mic şi în rural, sunt oameni cu studii juridice sau cu studii superioare care sunt mulţi angajaţi în sectorul public şi asupra cărora se pot exercita presiuni şi este clară tentativa PSD ca prin intermediul preşedinţilor de secţii de votare pe care îi controlează, să inhibe votul cetăţenilor la referendum prin introducerea unei proceduri aberante. Omul când vine la secţia de votare trebuie să ceară, buletin de vot pentru europarlamentare, buletin de vot pentru referendum.

În momentul în care preşedintele secţiei de votare pune întrebarea, practic este clar că această întrebare poate fi pusă într-un asemenea mod în care poate să-l determine pe cetăţean să nu ia buletin de vot la referendum.

De asemenea, suntem foarte îngrijoraţi pentru că nu este clar deloc ce se va întâmpla cu monitorizarea prezenţei la vot în timp real, pe parcursul procedurii de votare, atât pentru europarlamentare cât şi pentru referendum şi de asemenea, nu ştim în ce măsură va funcţiona sistemul de alertă pe votul multiplu atâta timp cât prevederile nu sunt foarte clare, privitoare la monitorizarea votului în timp real, pe parcursul zilei votării.

Şi aici suspectăm că există posibilitatea ca neanunţându-se datele privind prezenţa la referendum în timp util şi de asemenea, neexistând prevederi foarte precise şi foarte clare, privitoare la interzicerea votului multiplu, atât la europarlamentare cât şi la referendum, să se genereze posibilitatea apariţiei votului multiplu şi de aemenea, să se genereze posibilitatea afectării şi influenţării informaţiilor legate de întrunirea cvorumului la referendum, pentru că dacă noi nu putem afla în timp real, pe parcursul zilei cu o anumită periodicitate care este prezenţa la vot, pot apărea orice forme de manipulare în ceea ce priveşte prezenţa la vot şi întrunirea cvorumului în momentul în care se face numărarea votului.

O somez public, repet, pe persoana care exercită formal funcţia de prim-ministru, pentru că probabil în realitate 90% din deciziile pe care le ia nu îi aparţin şi sunt ordine primate de la Dragnea sau şi mai rău, de la Vâlcov, să nu intre în capcana pregătită de planificatorii ticăloşi ai PSD-ului şi să nu adopte aceste modificări prin Ordonanţe de Urgenţă, să ceară o consultare cu toate partidele implicate în procesul electoral pentru a stabili forma finală a textului Ordonanţei de Urgenţă.

Al doilea subiect pe care vreau să îl abordez este legat de mita electoral din bani publici pe care o pregăteşte Dragnea. Mi-a fost semnalat de mai mulţi colegi şi de foarte mulţi cetăţeni că domnul Dragnea a anunţat 10 miliarde de euro sunt la dispoziţia Primăriilor pentru a accesa fonduri din fantomaticul Fond de dezvoltare şi investiţii, care a fost înfiinţat prin Ordonanţa 114.

De asemenea, avem informaţii de la primari liberali, că sunt invitaţi la întâlniri cu preşedinţi de Consilii Judeţene, cu miniştrii din Guvern, întâlniri în locaţii ascunse, în care pur şi simplu li se condiţionează acordarea de proiecte finanţate din acest Fond de dezvoltare şi investiţii, de neimplicarea în campania electorală pentru europarlamentare şi pentru referendum. Adică ce face PSD astăzi? Momeşte toţi primarii din România cu bani care nu le aparţin, bani care nici măcar nu există în Legea bugetului de stat, pentru că finanţarea Fondului de dezvoltare şi investiţii se face prin împrumuturi de la trezorerie, nu există prevedere bugetară cu sume alocate pentru acest Fond de dezvoltare şi investiţii şi foloseşte banul public ca să corupă primari, inclusiv PSD care nu îi mai suportă şi care nu mai vor să audă de PSD, să-i determine să nu se implice în campanie sau eventual să se implice în campanile de partea PSD.

Acelaşi lucru s-a întâmplat prin intermediul Ordonanţei 55 la alegerile prezidenţiale. Aduceţi-vă aminte, atunci exista cât de cât o bază legală, că au avut Ordonanţa 55. Dragnea umbla ca Moş Crăciun cu sacul în spinare şi oricărui primar care era dispus să treacă la PSD îi oferea cel puţin un proiect din PNDL. La vremea respectiva, dacă vă aduceţi aminte, preşedintele Iohannis a şi formulat o plângere penală. S-a constituit dosar penal in rem, după care n-au mai continuat cercetările. Privitor la această corupere instituţionalizată din bani publici, din bani de la bugetul de stat folosiţi pentru a momii primari şi pentru a-i determina pe primari să aducă voturi pentru PSD folosind bani publici oferiţi pe post de mită electorală.

Le readuc aminte psd-iştilor că şi atunci au încasat o bătaie soră cu moartea. Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu toţi cei 500 de primari care au trecut la PSD cu 10% diferenţă, 10 procente diferenţă în turul II, aşa se va întâmpla şi acum în alegerile europarlamentare.

Pe de altă parte, vreau să spun câteva lucruri simple. Actualul Guvern este într-o criză bugetară fără precedent. Execuţia bugetară pe primele 3 luni arată încasări mult mai mici decât încasările proiectate şi de asemenea, cheltuieli mult crescute datorită angajărilor de cheltuieli în mod nesăbuit, pur şi simplu din motive electoraliste cheltuieli publice.

Actualul Guvern nu are capacitatea nici măcar să finanţeze proiectele din PNDL şi de asemenea, nu are capacitatea de a susţine investiţiile publice care au demarat fie investiţii publice guvernamentale, fie investiţii publice locale. Actualul Guvern refuză să asigure cofinanţarea pentru proiectele cu fonduri europene, riscând să pună autorităţile locale într-o situaţie în care nu vor avea capacitatea să absoarbă fondurile europene pentru că nu au resursele financiare necesare pentru a putea asigura cofinanţarea şi nu în ultimul rând readuc aminte fiecărui primar din România că 2019 este al doilea an consecutiv în care Guvernul PSD a jefuit comunităţile locale. În 2018 bugetele locale au pierdut peste 7,5 miliarde de lei iar în 2019, pe baza cheltuielilor estimate până în prezent, bugetele locale au mai pierdut încă 7 miliarde. Iar acum este o situaţie de-a dreptul hilară dacă nu revoltătoare.

Guvernul care jefuieşte bugetele locale şi care îi lasă pe primari fără banii de investiţii, fără bani de cofinanţare, fără bani de asigurare a cheltuielilor curente, vine acum prin vocea lui Dragnea şi spune: băi băieţi, mai am 10 miliarde de euro puşi de o parte, pe care nu îi are şi o să vă şi demonstrez, şi dacă nu faceţi campanie o să vă finanţez proiecte din cele 10 miliarde de euro, care nu există. Eu atâta ticăloşie, atâta nemernicie, atâta făţărnicie şi, mai ales, asta este un fake news vizibil pentru orice om cu bun simţ, eu nu am văzut niciodată.

De ce vă spun că nu există 10 miliarde? Pentru că prin Hotărârea de Guvern în care s-a stabilit care este plafonul de credite care pot fi angajate prin împrumut de la Ministerul Finanţelor, prin trezoreria statului, suma care este alocată pentru Fondul de dezvoltare si investiţii adminstrat de Comisia Naţională şi Prognoză, este de aproximativ 68 de milioane de euro. Păi între 68 de milioane de euro, care sunt aprobaţi prin act normativ, Hotărâre de Guvern, nu vă vorbesc de poveşti şi 10 miliarde pe care le promite Dragnea fiecărui primar din România ca să-i convoace pe primari prin tot felul de locaţii ascunse în care să-i şantajeze că nu le dă proiecte dacă fac campanie pentru celelalte partide pe listele cărora au fost aleşi, deci diferenţa dintre 68 milioane de euro şi 10 miliarde de euro, este o diferenţă ca de la cer la pământ.

PSD este disperat, PSD pierde constant, PSD este clar sancţionat şi va fi sancţionat drastic la aceste alegeri de toţi cetăţenii nemulţumiţi şi revoltaţi împotriva minciunilor, împotriva incompetenţei, împotriva habarnismului promovat la vârful Guvernului şi îşi imaginează că poate să mai vină cu promisiuni ca la păcănele, promisiuni cu care să încerce să siluiască conştiinţe şi să-i împiedice pe oameni să voteze în conformitate cu convingerile lor. Românii vor vota în conformitate cu convingerilor lor. Românii vor folosi această ocazie pentru a pedepsi PSD, pe Liviu Dragnea şi pe ceilalţi tovarăşi de drum, care sunt în complicitate cu Liviu Dragnea şi îi permit să rămână la putere şi să ducă România spre nicăieri.

(Referitor la aceată Ordonanţă cu referendumul, domnul preşedinte Orban spunea că somează premierul, dar dacă această Ordonanţă va trece în aceată formă veţi face ceva?)

Sesizăm Avocatul Poporului, pentru că la ora actuală singura entitate din România pe actualele prevederi constituţionale, care poate să declanşeze controlul de constituţionalitate prealabil intrării în vigoare, este Avocatul Poporului. Este singura pârghie pe care o avem, apelăm din nou la ea. Sigur că vom apela la toate modalităţile, vom cere dezbaterea în procedură de urgenţă în Parlament, astfel încât să modificăm articolele. Toate procedurile pe care le avem la dispoziţie, noi le-am utilizat întotdeauna. Vă daţi seama că facem tot ce putem şi mai ales îi dau un semnal lui Dăncilă să priceapă. Va plăti pentru orice ticăloşie, orice măgărie, pentru că adoptarea unui act normativ împotriva Constituţiei, împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale cu un vădit scop în care poţi să obţii foloase necuvenite pentru tine ca premier PSD şi pentru PSD, poate să îmbrace şi forma unei infracţiuni.

Ştiţi care este culmea? A doua întrebare a referendumului tocmai asta urmăreşte să-i determine pe cetăţeni să voteze pentru ca să poată fii sesizată la CCR OUG şi de către alte instituţii decât Avocatul Poporului.

(Urmează o moţiune după alegeri?)

Cu siguranţă, da! Mesajul meu către români este foarte simplu, un vot pentru PNL înseamnă şansa ca Partidul Naţional Liberal să câştige alegerile pentru Parlamentul European iar câştigarea alegerilor de către Partidul Naţional Liberal poate duce la dărâmarea actualului Guvern şi la eliberarea României din tentaculele caracatiţei Dragnea.

(De ce nu alianţa cu PRO România?)

Un PSD-ist rămâne PSD-ist oriunde s-ar duce pentru că este injectat în momentul în care se duce la PSD. Cine a dormit cu trei trandafiri la cap sau în cap nu îi ies din cap cei trei trandafiri, ca atare, povestea aceasta cu aceeaşi Mărie cu altă pălărie şi tare îmi este teamă să nu fie o chestiune, care de fapt să fie pentru salvarea PSD. Pentru că eu am convingerea că la ora actuală, Preşedintele acestei grupări, care a fost partener apropriat de Dragnea, nu-l atacă decât pe Dragnea, nu spune un cuvânt rău despre PSD. Tare îmi este teamă că vor să se întoarcă şi vor să-i dea o faţă mai comestibilă PSD. Eu vă sincer, toată lumea îl atacă doar pe Dragnea, Dragnea este doar un simptom al unei boli, care se numeşte PSD şi care indiferent ce lider îşi promovează va avea acelaşi stil de politică: va încerca să-i ţină pe români în sărăcie, va conduce prin abuz, va conduce prin intimidare, va conduce prin mânuirea banului public ca şi cum ar fi banii lor personali pentru a-i mitui pe unii sau pe alţii să voteze cu ei or asta este, de fapt, problema cea mai mare cu PSD.

Pentru că metabolismul, modul în care funcţionează PSD, ca un partid comunist, cleptocrat, care încearcă să nu răspundă pentru nimic din ceea ce face şi încearcă să-şi menţină o cotă electorală semnificativă deşi în realitate oamenii votează cu PSD nu pentru o duc bine. Votează cu PSD pentru că o duc greu, dar le este teamă să nu o ducă şi mai greu. Aceasta este motivul pentru care votează cu PSD, nu pentru că speră că PSD o să-i facă să trăiască mai bine. Nu, oamenii votează cu PSD ca să nu o ducă mai greu decât o duc, aceasta este spaima pe care le-o bagă în suflet PSD. Am văzut o declaraţie, alte mizerii de fake news-uri şi aici vreau să spun limpede şi clar, supărată că ne-am dus în fieful domniei sale, doamna Olguţa Vasilescu, a dat o declaraţie de zici că a fumat ceva, că Orban şi cu PNL vor să dea afară 500.000 de angajaţi şi că vor să taie salariul minim, aceasta este declaraţia Olguţei Vasilescu.

V-am spus, a servit ceva sau a fumat iarbă, bun, eu ştiu că ea m-ai serveşte. Cum să minţi aşa ceva? PNL este adeptul creşterii veniturilor românilor, dar creşterii veniturilor românilor, nu pe hârtie cum face PSD, ei le cresc pe hârtie şi în timpul acesta dau drumul la inflaţie şi creşterea preţurilor mănâncă complet orice fel de creştere de venit. Chiar fac o paranteză, rata inflaţiei de aproximativ 5%, PSD când a venit la putere era 0-1% rata inflaţiei, au ajuns la 5% rata inflaţiei, dar rata inflaţiei nu se aplică per ansamblu. Pe coşul zilnic rata inflaţiei depăşeşte 18 procente, adică costul vieţii pentru oamenii care au venituri pentru subzistenţă, doar pentru asigurarea cheltuielilor de viaţă de subzistenţă, deci pentru coşul zilnic creşterea preţurilor a fost de 18%, adică degeaba le-au crescut salariile sau pensiile pe hârtie le-au crescut cu 9,10 puncte procentuale punctul de pensii şi alea cu întârziere, în realitate puterea de cumpărare a veniturilor a scăzut, asta este marea realizare a PSD.

Răspunsul nostru către această persoană care în postul Paştelui a avut nesimţirea sfidând toţi creştinii din România să îşi ţină paranghelia cu 500 si ceva de invitaţi, cu diferite personalităţi, în frunte cu Dragnea şi Dăncilă sfidând şi ei postul Paştelui, am atâta sa-i spun: într-adevăr vrem să facem o reformă a administraţiei, dar nu vrem să dăm afară 500.000 de oameni, asta e o minciună gogonată. Cu siguranţă, în schimb, îi vom da afară pe toţi habarniştii, pe toate beizadelele şi toţi sinecuriştii care nu au nicio legătură cu administraţia şi care au fost angajaţi de PSD în ultimii doi ani şi jumătate pe uşa din dos a instituţiilor publice şi care au distrus capacitatea administrativă a României. Asta da, asta vom face să fie clar, să ştie ce îi aşteaptă.

În ceea ce priveşte reforma administaţiei, sigur că nu poţi să conduci ţara cu 29 de ministere. Guvern european cu 15 ministere, cu maxim 100 de agenţii, nu cu 200 şi ceva de agenţii, cu nu ştiu câţi secretari de stat, cu nu ştiu câte servicii deconcentrate, cu o pleiadă cu 700 şi ceva de mii de oameni care au fost plasaţi prin diverse entităţi publice.

Normal că este nevoie de o simplificare a statului, de instituţii mai clare, mai puternice, mai precise, care să aibă autoritate şi care, într-adevăr să aibă competenţa să aplice politici de guvernare serioase pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea României.

Iar în privinţa salariului minim, propunerea noastră este de bun simţ, salariul minim să nu mai crească din burtă după cum vrea Olguţa Vasilescu, că ea a fost ministrul Muncii şi ea mai băga încă 200 de roni la salariul minim şi de aceea au plecat de pe piaţă o grămadă de firme din România care nu-şi mai pot menţine profitabilitatea pe salariul minim.

Vrem ca salariul minim să fie decis de partenerii sociali prin negocierea între patronate şi sindicate şi Guvernul doar să transpună negocierea care este purtată între patronate şi sindicate iar la creşterea salariului minim să stea la bază nişte indicatori obiectivi ca şi la creşterea pensiilor, rata inflaţiei, creşterea indicelui de productivitate, lucruri serioase, pentru că nu este sustenabilă, orice creştere de venit, mai ales în sectorul public sau o creştere a salariului minim, nu este sustenabilă dacă ea nu are nişte ancore în realitate şi dacă ea nu se bazează pe considerente economice obiective. Asta, într-adevăr vrem să facem.