Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 20:11

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ȘI ALE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ

? Despre Bugetul de stat pentru 2018

Ludovic Orban: Ca urmare a adoptării proiectului de buget de către Guvern, considerăm că Parlamentul României nu trebuie să își îndrepte atenția spre nimic altceva, decât spre dezbaterea bugetului într-o încercare de a mai repara ceva din stricăciunile pe care le aduce acest buget.

Este de necrezut cum este posibil ca după ce ai avut o creștere economică de 6% și prognozezi o creștere economică de 5,5% pentru anul 2018, aproape nicio categorie socială să nu beneficieze de această creștere economică. Mai mult decât atât, multe categorii sociale, în special angajații din sectorul privat, dar și celelalte categorii de angajați din sectorul public, în special angajații din administrația locală să fie supuși unui grav risc de scădere a veniturilor.

Este de necrezut cum după un an cu o creștere economică consistentă urmat de un an în care se prognozează iar o creștere economică semnificativă, Guvernul acesta să nu vrea să construiască nimic, să nu vrea să modernizeze nimic, sa risipească banul public pe tot felul de expediente, să continue să îndatoreze cetățeanul român prin creșterea alarmantă a datoriei publice.

Mă voi referi la câteva categorii de decizii care afectează negativ viața diferitelor categorii sociale.

Pensionarii — În conformitate cu Legea pensiilor, de la 1 ianuarie, pensiile trebuiau să crească conform formulei care este formată din 100% rata inflației si cu 50% creșterea venitului mediu brut/economie. Ce face Guvernul de la 1 ianuarie? Nu da niciun leu în plus pentru pensii. Amână pentru data de 1 iulie creșterea pensiilor promițând că va fi o creștere cu 10%, care de fapt dacă faci un calcul vezi că această creștere este mai mică decât dacă s-ar fi făcut creșterea în baza legii actuale a Legii pensiilor.

Adică, deși există creștere economică, Guvernul nu numai că nu-și respectă promisiunea pe care și-o făcuse să intre în vigoare de la 1 ianuarie noua Lege a pensiilor, nu numai că nu respectă legea și nu crește pensiile, ci dimpotrivă, amână creșterea pensiilor cu data de 1 iulie.

Pentru angajații din sectorul public — Deși li s-a promis o creștere de salarii de 25%, ca urmare a transferului contribuțiilor, acest hocus-pocus fiscal, creșterea salariilor în sectorul public va fi mai mică de 4%, și nici măcar nu va reuși să compenseze creșterea de prețuri care a existat în anul 2017 și care va exista și în anul 2018.

Adică puterea de cumpărare a salariilor din sectorul public va scădea. Pentru angajații din administrația locală există un risc major de scădere a salariilor, iar în sectorul privat nimeni nu poate să garanteze că salariile nu vor scădea. Sigur că în mod normal aceste salarii ar trebui să crească, dar Guvernul însuși declară că este o minune dacă va rămâne salariul net la nivelul la care există la nivelul anului 2017.

Pe lângă aceste minciuni servite angajaților din sectorul public se vede clar că este un buget de austeritate în care nu sunt aplicate legi care sunt în vigoare și se fac derogări la aceste legi pentru a împiedica angajații din sectorul public să beneficieze de venituri suplimentare.

De asemenea sunt blocate angajările în sectorul public, de asemenea sunt luate o serie de alte măsuri care vor afecta în mod negativ funcționarea administrației, atât a administrației centrale cât și administrației locale.

Guvernul după ce a jefuit companiile de stat, a jefuit și administrațiile locale, cetățenii fiecărei localități. Veniturile din cote care sunt prevăzute scad la nivelul întregii țări cu 54,6 miliarde, adică peste un miliard de euro. Este o scădere dramatica a acestor venituri care va afecta grav planul de investiții și dezvoltare a comunităților locale fiind faultați exact acei primari care și-au dezvoltat comunitățile locale, care au încurajat investițiile, care au creat locuri de muncă, care au generat o dinamică economică favorabilă, care au crescut nivelul de viață al cetățenilor, aceste comunități fiind cele mai afectate.

Sigur că Guvernul promite că le da bani de la bugetul de stat mărind și mai mult dependența diferitelor administrații locale de pomenile care sunt acordate de la bugetul de stat către bugetele locale.

Când te uiți la dinamica creșterii sau scăderii bugetelor pentru diferiți ordonatori de credite nu poți să nu constați. Deci la Ministerul Dezvoltării Regionale, acolo unde se împart banii prin pixul ministrului, acolo unde e maestrul și ucenicul vrăjitor, că era domnul Dragnea, care îi ține banii în pix, care îi dă cu țârâita numai în funcție de cât de tare se ploconesc primarii la el în cursul exercițiului bugetar, este o creștere mult mai mare decât la Ministerul Transporturilor.

La Ministerul Transporturilor unde este nevoie de investiții majore, unde trebuie să dăm drumul și să finanțăm masiv toate investițiile de realizare a tronsoanelor de autostrăzi, Sibiu-Pitești, autostrada Moldova, Târgu Mureș-Iași. Închiderea de la Târgu Mureș până la Gorj, de asemenea finalizarea tronsoanelor care bat pasul pe loc de când a venit PSD la guvernare. De la Sebeș până la Turda, și de la Deva până la Lugoj investițiile, creșterea sumelor de investiții pentru Ministerul Transporturilor este de 0,9%, adică nu cresc nici cu 5,5% cât este creșterea economică. Bugetul acesta este un roman science-fiction care te adoarme încă de la prima pagină.

M-am uitat câți bani se angajează că vor avea ca venituri din fonduri europene, unde este prevăzută o sumă colosală de 28,4 miliarde, adică 6 miliarde și ceva de euro. Păi anul acesta s-au angajat să deconteze la UE, adică să aibă venituri din decontări de la UE pe proiectele cu finanțare europeană de 5,2 miliarde și nu au reușit să deconteze decât 600 de milioane de euro față de cât s-au angajat. Cum poți să crezi că vor avea capacitatea anul viitor în condițiile în care foarte multe axe nu sunt lansate, nu sunt lansate licitații pe marile proiecte de infrastructură. În 4 ani de la demararea exercițiului bugetar european nu s-a demarat niciun proiect mare de noul Guvern. Se merge pe decontări, se merge pe lucrări care erau în curs de execuție între exercițiul 2007-2013 și exercițiul 2014-2020. Deci evident este science fiction, este o poveste de adormit copiii pe care nu o crede nimeni.

De asemenea te uiți in buget, ei angajându-se că veniturile vor reprezenta 31,7 din PIB. Anul trecut, adică anul acesta, chiar dacă nu este finalizat anul, dar pe estimările pe care le avem și care sunt împătășite de toți specialiștii, nivelul încasărilor la bugetul de stat nu va depăși 30%. (...)

Cum să îi crezi în condițiile în care a scăzut fiscalitatea pe anumite categorii de venituri, în condițiile în care deși anul trecut ai avut o creștere de consum de aproximativ 6% ție nu ți-au crescut încasările din TVA. Cum să crezi baliverna că o să îți crească încasările din TVA sau alte baliverne care sunt prevăzute în acest plan bugetar. Le readuc aminte guvernanților ca ECOFIN-ul a atras atenția Guvernului că nu se încadrează în țintele de deficit bugetare, iar in aceste condiții există riscul unor derapaje de la angajamentele care sunt luate prin tratatul la care România este parte.

Din partea Guvernului și a Ministerului Finanțelor la toate negocierile și discuțiile care au avut loc cu Comisa Europeană nu a existat nici cea mai mica intenție de reducere a deficitului pe sistemul de calcul european. S-au referit strict la deficitul pe cash, ori este clar că deficitul structural este în creștere. Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că în baza acestui buget nu există nici cea mai mică șansa ca derapajele grave care au apărut, dezechilibrele economice grave care au apărut în economia românească, deficitul bugetar, deficitul balanței comerciale, scăderea dramatică a leului la cel mai scăzut nivel, creșterea datoriei publice, creșterea inflației de la 0,1 la 2,6 la suta cu perspective de creștere a inflației pana la 4%. Nu există în acest buget niciun fel de element care să ofere o speranța că aceste grave derapaje vor fi îndreptate in vreun fel.

Închei prin a vă spune că echipa noastră, comisia noastră de buget finanțe sub coordonarea domnului Florin Cîțu, a domnului Bogdan Huțucă și a domnului Lucian Heiuș, lucrează la pregătirea unor amendamente de fond care să încerce cât de cât sa pună un echilibru în acest buget și sa încerce ca din creșterea economica să poată sa fie canalizate resurse pentru dezvoltare și vom prezenta probabil în câteva zile amendamentele PNL.

Jurnalist: Primarii liberali ce vor face ținând cont de apelul pe care l-a făcut primarul din Voluntari?

Ludovic Orban: Aleșii locali ai PNL sunt cei mai loviți de ordonanța 79 și de modul în care este alcătuit acest buget. Am avut congresul Ligii Aleșilor Locali și a fost aleasă o nouă conducere. Această nouă conducere a avut o primă întrunire și continuă să pregătească un punct de vedere și amendamentele care să poată să permită cât de cât compensarea marilor pierderi care le-au suferit comunitățile locale. Acum nu cred că primarii liberali vin la proteste când îi cheamă Pandele.

Primarii noștri au organizat deja acțiuni de proteste și cu siguranță vor organiza în continuare. Niciun parlamentar nu-și va permite să voteze contra intereselor comunităților locale din județul pe care îl reprezintă.

Jurnalist: Aveți o estimare cu ce valoare ar urma să scadă bugetele locale?

Ludovic Orban: Deci scăderea resurselor financiare aflate la dispoziția autorităților locale din cotele de impozit este de la 20,46 de miliarde la 14 ,66 miliarde, adică o scădere de 5,8 miliarde lei la nivelul întregii țări.

Acum nu mă miră că Pandele sare la bătaie, având în vedere că el conduce Bucureștiul, de fapt. Mă miră că nu a sărit doamna Firea. Ea a sărit pe Piața Victoriei.

Inclusiv Bucureștiul este afectat. Chiar dacă li se fac promisiuni primarilor din București că o să se găsească niște soluții la eventualele rectificări bugetare, sunt niște minciuni gogonate. Nu va exista rectificare pozitivă anul viitor, exact cum am anunțat că nici anul acesta nu va exista și s-a văzut clar că a fost rectificare negativă.

? Despre modificarea Legilor Justiției

Ionel Dancă: Așa cum știți sunteți astăzi aici și dumneavoastră ca și noi membri Partidului Național Liberal. Asistăm la lucrările comisiei parlamentare de modificare a Legilor justiției. Partidul Național Liberal a cerut încă de la începutul ședinței de astăzi din nou suspendarea dezbaterilor.

Așa cum ne-am luptat și ieri în Parlament încă de la primele ore ale dimineții până seara târziu, am încercat sa tergiversăm adoptarea acestor legi care pot afecta independentă sistemului judiciar.

Partidul Național Liberal cere în acest moment și facem un apel cât se poate de serios la adresa celor din PSD-ALDE să suspende in această perioada dezbaterile pe aceste proiecte de legi pentru că nu se justifică urgența și maniera în care au loc aceste discuții.

Ne întoarcem din nou în perioada 'noaptea ca hoții'. Nu se poate legifera în acest fel și Partidul Național Libera va continua să facă opoziție atât în comisie cât și în plenul camerelor care vor trebui să legifereze prin toate instrumentele pe care le are la dispoziție.

Ar fi fost un minim gest de normalitate ca aceste dezbateri să fie suspendate până la pronunțarea unei decizii a CCR, care a fost sesizată de Partidul Național Liberal asupra modului în care a fost constituită aceasta comisie parlamentară.

O astfel de decizie este așteptată in jurul datei de 13 decembrie și credem ca ar fi fost normal ca aceste dezbateri să aștepte acest punct de vedere al CCR.

Nu mai vorbesc de faptul că sunt programate discuții și dezbaterii pe aceste acte normative chiar și în data de 13 decembrie, atunci când în țară va veni trupul Majestății Sale, regele Mihai al României.

Se pare că din ceea ce vedem cu toții pentru PSD și pentru parlamentarii puterii nici valoarea morală a acestui neam nu mai reprezintă un obstacol în atingerea intereselor lor personale.

Jurnalist: Domnule președinte ieri a fost un schimb de replici între deputatul USR și senatorul Șerban Nicolae. Cum ați privit acest schimb de replici și dacă credeți ca ar trebui Parlamentul să adopte sancțiuni?

Ludovic Orban: știți foarte bine că am solicitat conducerii PSD excluderea lui Șerban Nicolae din partid.

Nu poate fi acceptat acest mod grobian, violent, nu este acceptabil ca în Parlamentul României, ca în societatea românească să existe astfel de atitudini mârlănești, mitocănești și astfel de exprimări profund jignitoare.

Dacă Șerban Nicolae nu va fi exclus din PSD înseamnă că se desparte definitiv de ceea ce înseamnă bun simț, educație, șapte ani de acasă, civilizație

Niciun reprezentant al PNL nu va mai participa la nicio dezbatere publică și la nicio emisiune la care va participa acest individ.

Jurnalist: și protestatarii au fost criticați de majoritate. Marton Arpad i-a comparat cu minerii. Cum vedeți aceste comparații?

Ludovic Orban: Nu înțeleg. Cum să compari câteva sute de protestatari care nu au făcut rău nimănui — dimpotrivă, am înțeles că doi protestatari au fost accidentați de mașina condusă de un parlamentar, cum să îi compari cu minerii? E o inepție fără margini și o jignire la adresa unor oameni care își susțin punctele de vedere. Mulți dintre ei și le susțin de mult timp, încă de la emiterea Ordonanței 13 și care fac un efort să iasă în frig, să iasă în stradă să își exprime punctul de vedere în cadrul unor manifestări pașnice. Este jignitor și nemeritat că unii parlamentari, deranjați de faptul că există libertatea adunărilor publice, că există dreptul fiecărui cetățean la exprimare publică, este regretabil că există astfel de parlamentari.

Jurnalist: Care sunt principalele amendamente pe care le veți depune dumneavoastră ca partid?

Ludovic Orban: Le vom prezenta public. Cu siguranța creșterea investiților și nu investiții pe hârtie. Suntem preocupați de alocarea unor resurse suplimentare pentru susținerea diferitelor programe în domeniul educației, de asemenea creșterea alocării pentru sănătate. La ora actuală spitalele din România sunt grav subfinanțate. Nimic din toate acestea nu sunt prevăzute în buget. La ora actuală o echipa multidisciplinară a Partidului Național Liberal lucrează la setul nostru de amendamente pe care le vom face publice.

Jurnalist: și de unde ar trebui să fie luați acești bani pentru aceste obiective?

Ludovic Orban: De la cheltuieli sociale, de la tot felul de cheltuieli. Nu vă faceți probleme că sunt zone de unde pot fi luați acești bani.