Publicat: 18 Noiembrie, 2016 - 14:46

La împlinirea a 225 de ani de la trecerea în eternitate a lui Wolfgang Amadeus Mozart, Orchestra de Camera Radio, dirijată de Cristian Oroșanu și având-o ca solistă pe pianista Dana Borșan, prezintă miercuri, 23 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, concertul intitulat '100% Mozart'.

Programul concertului cuprinde trei lucrări scrise de Mozart la vârste timpurii și poate fi considerat o evidențiere a genialității creatoare de care a dat dovadă, inclusiv prin maturitatea și originalitatea acestora. Un exemplu în acest sens este 'Simfonia nr. 4 KV 19 în Re major', compusă în anul 1765, la doar nouă ani. Lucrarea cuprinde trei părți — 'Allegro', 'Andante', 'Presto' — și a fost scrisă la Londra, în perioada în care Wolfgang Amadeus îl cunoscuse pe Johann Christian Bach.

Compus 12 ani mai târziu, la Salzburg în anul 1777, 'Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major, Jeune homme, pentru pian și orchestră' și compus din trei părți — 'Allegro', 'Andantino', 'Rondo-Presto' — a intrat în galeria capodoperelor universale și a fost descris de pianistul Alfred Brendel drept 'una dintre cele mai mari minuni ale lumii'.

Tot la Salzburg, însă cu trei ani mai devreme, în anul 1774, a fost compusă și 'Simfonia nr. 29 KV 201 în La major'. Cuprinzând patru părți — 'Allegro moderato', 'Andante', 'Menuetto — Allegretto' și 'Allegro con spirito'—, aceasta reprezintă unul dintre roadele muzicale ale genialității componistice cu care a fost înzestrat Mozart, dar și ale grijei și valorilor educative cu care tatăl, Leopold Mozart, și-a susținut permanent fiul.

Concertul '100% Mozart' poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

Cristian Oroșanu

Cristian Oroșanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor-șef permanent al Filarmonicii din Brașov, iar colaborarea sa cu Radio România a început înaintea carierei de dirijor, acesta fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Națională Radio.

Absolvent a două Facultăți ale Universității Naționale de Muzică București, una de Interpretare și cealaltă de Dirijat orchestră la clasa dirijorului Cristian Brâncuși, acesta s-a perfecționat în particular, sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a avut colaborări deosebite cu ansamblurile Operei Naționale București, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Române Iași, repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.

Pentru activitatea artistică, a fost recompensat în 2005 cu premiul Criticii Muzicale din România. Atras de latura pedagogică, Cristian Oroșanu a fost trei ani profesor de dirijat la Academia de muzică 'Gheorghe Dima' Cluj-Napoca (începând din 1999), conduce o clasă de dirijat la Academia de muzică din Iași (din 2010) și a girat mai multe cursuri de măiestrie desfășurate în perioada 2011 — 2014 la Filamonica ,,Moldova' din Iași, Opera Națională Română Iași și la Filarmonica din Brașov.

Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei de cameră 'Kamerata Kronstadt' și deține titlul de doctor în muzică.

Numeroaselor sale prezențe pe scenele muzicale din România li se adaugă o bogată activitate profesională desfășurată în Europa unde s-a aflat la pupitrul unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În anul 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul doi, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca, iar în Japonia, are o relație deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra. În ultimii ani, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Dana Borșan

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârșită muzicalitate, Dana Borșan și-a câștigat un loc binemeritat în elita pianisticii românești. Profesor univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, aceasta este, din anul 2000, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Născută la Cluj, licențiată a Universității Naționale de Muzică din București și beneficiară a unei burse a Comunității Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeștrilor Gabriel Amiraș și Georg Sava, Dana Borșan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum — Salzburg și Helene Boschi, la Weimar.

Debutul său concertistic a avut loc la doar 12 ani cu 'Rondo-Concert pentru pian și orchestră în re major' de Mozart și a confirmat apariția unui talent neobișnuit. În scurt timp tânăra artistă avea să cucerească numeroase premii în competiții naționale, să concerteze alături de orchestra Filarmonicii 'George Enescu', de orchestra Studio a Radiodifuziunii Române, precum și orchestrele filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureș, Brașov.

Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale, Concursul 'Robert Schumann' de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoțional perfect, construcția arhitecturală, au fost câteva dintre calitățile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viața de concert internațională.

Numele Danei Borșan apare constant, de peste 40 de ani, pe afișele tuturor filarmonicilor din România și în programe de concert din străinătate. A susținut, în 17 țări (Germania, Franța, Italia, Irlanda, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 900 de concerte și recitaluri, propunând de fiecare dată programe de substanță, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluția oricărui pianist. A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varșovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc.

Cea mai consecventă și susținută prezență concertistică a artistei se înscrie în spațiul german. A colaborat cu peste 200 de dirijori, printre care: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Misha Katz, Daisuke Soga, Alexis Hauser, Jin Wang, Francesco Rettig, Sebastien Rouland, Erwin Acel, Emil Simon, Tadeo Nakajima, Paul Nadler, Manfred Ramin, Jochen Wohner, Otakar Thrlik, Emil Tabakov, Cristoph Adt, Dejan Savic, Mark Mast, Mihail Secikin, Alexandru Samoila, Amaury de Closel ,Corneliu Dumbraveanu, Ludovic Bacs, Ion Baciu, Remus Georgescu, Ilarion Ionescu-Galați, Ovidiu Bălan, Petre Sbarcea, Iosif Conta, Mihai Agafitei, Antal Jancsovics, Vlad Conta, Dumitru Goia, Cristian Neagu, Tiberiu Soare, Radu Popa, etc.

Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian și orchestră, precum și programe consistente, atractive de recital și de muzică de cameră.

Solistă concertistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, Dana Borșan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit — 'Integrala Concertelor pentru pian și orchestră' — de W.A. Mozart—, eveniment în premieră în viața muzicală românească, concretizat în concerte susținute alături de Orchestra de Cameră Radio și o serie de opt CD-uri editate de Casa Radio.

Un alt proiect realizat este 'Integrala Sonatelor pentru vioară și pian' de W.A.Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri care s-au bucurat de aprecierea publicului.

Până în prezent, artista a realizat 16 apariții discografice la case de discuri precum Eterna, KU.Classics, Electrecord și Casa Radio, are peste 1600 de minute înregistrate la Radio România și a fost invitată în cadrul a numeroase emisiuni radio și TV în România, Moldova, Germania, Ungaria. Pentru activitatea sa deosebită a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991 și 2006) și al revistei 'Actualitatea muzicală'(1998), cu Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de cavaler (2011) și Ordinul 'Meritul pentru învățământ '(2004) acordate de Președinția României.

În paralel, Dana Borșan susține și o activitate didactică remarcabilă; conduce din anul 1990 o clasă de pian, studenții săi obținând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a contribuit la formarea unor tineri artiști cunoscuți în viața de concert din România și din străinătate: Toma Popovici, Csiki Boldizsar, Andrei Licaret, Raluca Ouatu, Rebeca Omordia, Alexandra Costin, Alexandru Petrovici, Amalia Bonciocat, Daniel Dascalu, Carmen Rotaru, etc. De asemenea, aceasta a susținut cursuri de măiestrie la Catania, Stuttgart, Wuppertal, Essen și, în cadrul programului Erasmus-Socrates, la universitățile din Weimar, Stuttgart, Paris, Viena, Nurnberg, Cork și Oslo și a participat ca membru în juriile unor concursuri internaționale din Hong Kong, Oslo (Grieg), Guerande, București (Enescu), Cluj (Mozart), Arad (Beethoven) etc...