3 iulie 2022

Orchestra Română de Tineret la Expo 2020 Dubai

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Concert pentru Ziua Naţională a României pe scena Millenium Amphitheater

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional „George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziţiei Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare.

Concertul Orchestrei Române de Tineret aduce exact acea notă de optimism şi încredere în viitor pe care încearcă să o inspire publicului prezenţa României la Expo 2020, programul muzical cuprinzând lucrări de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saens, Puccini, Glinka şi Johann Strauss Fiul. Cei doi solişti – care cântă şi în orchestră, de altfel, o formulă originală -, vor prezenta două arhicunoscute lucrări româneşti, Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu (Valentin Şerban – vioară) şi Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu (Ştefan Cazacu – violoncel), întreaga selecţie repertorială aducând culoare şi bună dispoziţie, asociind tinereţea muzicienilor cu prospeţimea muzicii propuse.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Înaintea plecării la acest concert, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română” declara: „Este excepţional pentru noi să reprezentăm ţara la un asemenea nivel. Nu o facem pentru prima oară, am fost deja pe trei continente în cei peste 10 ani de existenţă ai orchestrei, dar este pentru prima oară când Orchestra Română de Tineret ajunge să cânte în Orientul mijlociu. Iar oportunitatea de a fi ascultaţi de un public atât de divers cum este cel al Expoziţiei mondiale este entuziasmantă pentru noi.”

De asemenea, domnul Ferdinand Nagy, comisarul general al Secţiunii Române pentru Expo 2020 Duba declara: „Având experienţa expoziţiilor mondiale din Japonia şi China, precum şi activitatea îndelungată în conducerea Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE) sunt extrem de bucuros să văd că, în contextul acestei pandemii mondiale, Expo 2020 Dubai demonstrează o solidaritate şi o dorinţă de a reveni la viaţa normală absolut remarcabile. Totodată constat că prezenta României este una cu totul deosebită, iar evenimentele culturale de cea mai înaltă ţinută – având ca moment de vârf concertul excepţionalei Orchestre Române de Tineret – plasează ţara noastră în topul cultural al celor 190 de ţări participante.”

Organizator: Ministerul Afacerilor Externe

Partener: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”