Publicat: 6 August, 2015 - 16:00

După succesul răsunător de care s-a bucurat prestaţia Orchestrei Naționale de Tineret, în anul 2014, în cadrul Festivalului Young Euro Classic, de această dată respectivul Festival, cu concursul ICR - ca şi în anul precedent, va oferi publicului german în ziua de 19 august 2015, în Sala Mare a prestigiosului Konzerthaus Berlin, un concert al Ochestrei Sinfonietta, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.  

Repertoriul va cuprinde Rapsodia op. 11 nr. 2 în re major, de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, op. 23, de P.I. Ceaikovski, precum şi Simfonia nr. 8, op. 88, în sol major, de A. Dvorak. 

Prezenţa orchestrei române „Sinfonietta” la ediţia din acest an a Festivalului reprezintă ea însăşi un semn de recunoaştere a valorii tinerilor muzicieni români, aceştia evoluând alături de formaţii de prestigiu din Europa şi din lume, între care amintim Orchestra Federală de Tineret (Germania), Modernt Kammarorkester (Suedia / Olanda), National Youth Orchestra (Marea Britanie),  Ungdomssymfonikerne (Norvegia), Ochestra Simfonică a Academiei de Muzică Ceaikovski din Kiev (Ucraina), Gunagzhou Youth Orchestra (China), I, Culture Orchestra (Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia), precum şi nou-înfiinţata „Orchestră a Păcii – Young Euro Classic”, formată din muzicieni din Ucraina, Rusia, Germania şi Armenia. 

Orchestra Sinfonietta - a fost înfiinţată, ca şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa şi cu participarea violoncelistului Marin Cazacu, fiind considerată „sora mai mică” a acesteia. Orchestra este pregătită de către maestrul Horia Andreescu, debutând în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, la Sinaia. Consacrarea a avut loc în anul 2012, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Magic Summer”. Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 15 şi 21 ani, selectaţi la nivel naţional, interpretând capodopere din repertoriul clasic si romantic, românesc şi internaţional. 
Horia Andreescu (n. 1946 la Braşov) – Dirijor, absolvent al Conservatorului din Bucureşti, urmând cursuri la Academia de Muzică din Viena, precum şi la cea din München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache. În perioada 1974-1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii din Ploieşti. Distins cu premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane în 1981 la Berlin. În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali l-a numit "Dirijorul anului". A colaborat cu mari orchestre din Europa și din lume, fiind distins cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce (2006), şi cu Premiul Comitetului Național UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002). 
Festivalul Young Euro Classic a fost fondat în scopul punerii la dispoziţie a unei platforme pentru cele mai bune orchestre de tineret din întreaga lume. Iniţiator a fost, în anul 2000, Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. („Cercul German de Prieteni ai Orchestrelor Europene de Tineret“). Anual, Young Euro Classic oferă programe muzicale inedite, concepute într-un stil vizionar. Pentru succesele înregistrate, organizatorii festivalului au obţinut recunoaşterea oficială din partea Landului Berlin. 
Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie istorică în Berlin, inaugurată în anul 1821 cu reprezentaţia dramei "Ifigenia în Taurida", de Johann Wolfgang Goethe. Nume mari ale muzicii universale au fost gazde ale acestei scene: Carl Maria von Weber, Niccolo Paganini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischutz, de Carl Maria von Weber. Distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită abia în anii 80 ai secolului XX.