25 iunie 2022

Ordonanţa de Urgenţă pentru reglementarea atribuirii noilor sectoare de plajă în sezonul estival 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului estival 2022 care reglementează, pentru acest an, modalitatea de atribuire a noilor sectoare de plajă rezultate în urma implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere şi reconstrucţie a plajelor.

Actul normativ iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului permite, doar pentru sezonul estival 2022, ca suprafeţele de plajă nou create şi care nu sunt închiriate, să poată fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafeţe, cu respectarea prevederilor celorlalte dispoziţii legale.

„În urma implementării cu succes a unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România, care continuă şi în prezent, am reuşit să creştem suprafaţa litoralului cu mai multe zeci de hectare de plajă nouă. Prin eforturile colegilor de la @Apele Române, noile sectoare au fost deja intabulate şi cadastrate, iar astăzi am aprobat actul normativ care permite închirierea acestor suprafeţe către operatorii de plaje. Vorbim despre o soluţie temporară, doar pentru acest an. Pe termen lung, ne dorim amenajarea plajelor la standarde cât mai ridicate şi am lansat, împreună cu ANAR şi Ordinul Arhitecţilor din România şi în colaborare cu Primăria Constanţa, un concurs internaţional de soluţii de amenajare”, a declarat ministrul Barna Tanczos.
„Litoralul românesc a beneficiat în ultimii ani de un proiect cu un potenţial imens de a atrage din ce în ce mai mulţi turişti, dar acest potenţial a fost umbrit prin faptul că plajele lărgite nu au putut fi amenajate pentru primirea a acestora. Prin ordonanţa de astăzi, oferim o soluţie temporară pentru ca activitatea sezonului estival 2022 să se poată desfăşura în condiţii optime.” a declarat Constantin – Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei, operatorilor economici eligibili pot depune solicitarea în vederea închirierii suprafeţelor noi, urmând ca, în maxim 20 de zile, Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral să încheie actele adiţionale.

Datele de identificare ale suprafeţelor de plajă nou create supuse atribuirii directe, precum şi valoarea chiriei acestor suprafeţe la care se pot încheia actele adiţionale, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Direcţia de Comunicare, Transparenţă şi IT