24 ianuarie 2022

Orele remediale, înlocuite de meditaţii!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociaţia Elevilor din Mureş şi Asociaţia Elevilor din Bacău critică afirmaţiile Ministrului Educaţiei şi propunerea sa de a acorda vouchere pentru meditaţii.

Duminică, 20 iunie, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat la Antena 3 faptul că elevii care au nevoie de pregătire suplimentară ar putea primi vouchere pentru meditaţii. Acesta a motivat propunerea prin prisma pierderilor educaţionale foarte mari care s-au întâmplat anul acesta.

Considerăm declaraţiile ministrului pline de ignoranţă, având în vedere faptul că pierderile educaţionale ar fi putut fi prevenite. Astfel, ministrul afirmă eşecurile sistemului de învăţământ şi existenţa unor lipsuri la nivelul activităţilor de predare.

Simultan, există măsuri mai bune care ar putea ajuta elevii să îşi fixeze anumite noţiuni, precum crearea unor platforme online care să conţină materiale video cu lecţiile. Mai mult, fondurile acordate pentru asigurarea voucherelor ar putea fi folosite în vederea finanţării programului „Şcoală după şcoală”. Anul acesta, plăţile pentru profesorii care realizează ore remediale au întârziat timp de două luni şi jumătate, din cauza întârzierii semnării contractului de finanţare al proiectului.

În acest sens, solicităm Ministrului Educaţiei să nu iniţieze un program de acordare a voucherelor pentru meditaţii, ci să se axeze pe finanţarea programelor de ore remediale şi pe asigurarea unui act educaţional de calitate în fiecare unitate de învăţământ, astfel încât acestea să nu fie necesare.

„Mi se pare inimaginabil faptul că Ministrul Educaţiei afirmă că este conştient de inechităţile din sistemul de învăţământ şi de lipsa calităţii actului de predare doar că, în loc să acţioneze în vederea stopării acestor fenomene, acesta decide să perpetueze şi încurajeze consecinţele lor. Obiectivul actual ar trebui să fie asigurarea unui act educaţional de calitate, astfel încât meditaţiile să nu mai fie necesare, nu creşterea accesului la ele”- Ariana Dudună, preşedinte AEC

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

*** Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Ariana Dudună, preşedinte AEC
Matei Canavea, preşedinte AVE
Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI
Miculaiciuc, preşedinte AEM
Ioana Nunu, preşedinte AEBc
Miclea Partenie, preşedinte AEMs