27 octombrie 2021

Organizația „Reporteri fără Frontiere” condamnă! Treisprezece jurnaliști palestinieni reținuți de forțele de securitate din Israel

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Forțele de securitate israeliene au arestat doi jurnaliști palestinieni la Ierusalim joi, 27 mai, cu cei doi, numărul celor arestați crescând la treisprezece de la începutul ciocnirilor. „Reporterii fără frontiere” (RSF) condamnă acțiunea abuzivă a Israelului de așa zisă „detenție administrativă” pentru a hărțui jurnaliștii palestinieni.

Un video clip care arată arestarea celor doi jurnaliști, postat de Alkofiya TV a revoltat organizațiile locale și ziariștii din întreaga lume. Materialul arată poliția israeliană care îl preia pe reporterul Zaina Halawani și pe cameramanul Wahbi Mikeh, în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, unde acopereau tensiunea localnicilor din cauza amenințării evacuărilor.

Cu o săptămână mai devreme, pe 21 mai, un judecător israelian a ordonat prelungirea cu 11 zile a arestării unui alt jurnalist palestinian, cameramanul Alghad TV, Hazem Nasser, care a fost reținut la un punct de control israelian, la intrarea îl oraș, pe 12 mai, după filmarea de către acesta a ciocnirilor dintre soldații israelieni și rezidenții palestinieni. Familia sa a marturisit către RSF că nu știe de ce este acuzat.

Ahmad Azaizeh, un blogger independent pentru diverse canale mass-media, incluzând Bokra.net, un site cu știri locale, a fost arestat pe 12 mai la domiciliul său din Nazaret, nordul Israelului, după ce a acoperit ciocnirile dintre cetățeni palestinieni și forțele de securitate israeliene din Ierusalim.

„Recurgerea la așa-zisa „detenție administrativă” scuteste autoritătile israeliene de a fi nevoite să depună acuzații și le permite să extindă detenția la nesfârșit, lucru total inacceptabil”, a declarat Sabrina Bennoui, director zonal pentru Reporterii fără Frontiere „Jurnaliștii palestinieni își fac doar treaba și nu ar trebui, în niciun caz, să fie considerați vinovați pentru asta”, adăugă ea.

Potrivit RSF, Tel Avivul a arestat, până în prezent, de la izbucnirea ciocnirilor, nu mai puțin de 13 jurnaliști palestinieni. Printre aceștia se numără Alaa Al-Rimawi, corespondent pentru Al Jazeera din orașul Ramallah, în Cisiordania și directorul agenției de știri digitale J-Media.

Redactor Ciprian Pop