27 septembrie 2022

ORGANIZATORII TRANSPORTULUI CELEI MAI MARI CAPTURI DE PASTILE DE CAPTAGON ȘI HAȘIȘ DIN ROMÂNIA, DEPISTAȚI ÎN GERMANIA

DIICOT
Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 22 noiembrie 2021, ca urmare a cooperării judiciare internaționale între procurorii D.I.I.C.O.T. și autoritățile germane, acestea din urmă au efectuat 4 percheziții domiciliare, la locuințele a 4 persoane bănuite că ar fi fost responsabile de manipularea și organizarea transportului de 1,5 tone de hașiș și 751 de kilograme de pastile de captagon, descoperit de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, la data de 30 august 2020.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe suporturi digitale de date și înscrisuri cu valoare probatorie.

Investigația a durat în ambele țări peste doi ani, fiind o operațiune în care au fost investite eforturi și resurse deosebite, pentru a documenta gruparea infracțională și toate ramificațiile ei din Germania, România și alte țări.

Știrea inițială:

https://www.youtube.com/watch?v=AYiIktaAGWI

În urma unei operațiuni desfășurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, demarată în august 2020, au fost descoperite droguri în valoare de 60.000.000 de euro.

La data de 30 august a.c., a ajuns în Portul Constanța o navă ce transporta două containere, cu 40 de tone de produse nealimentare, trimise din Portul Latakya, Siria și care ar fi tranzitat Turcia.

A doua zi, în urma unui control desfășurat pe baza ordonanțelor emise de procurorul de caz, în unul dintre cele două containere au fost descoperite, disimulate, 1.480 kg. de hașiș și 751 kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 60.000.000 de euro.

Drogurile ar fi fost disimulate între marfa legală, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe.

Marfa de acoperire era săpun organic cu o densitate foarte mare, care avea menirea de a masca drogurile ce se aflau între cutiile de carton ce conțineau săpun.

Comprimatele de tip captagon, uzual, au un conținut ridicat de amfetamină.

Captura reprezintă cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria structurilor de combatere a traficului de droguri din cadrul Poliției Române.

Activitățile efectuate în cadrul operațiunii au fost desfășurată în cooperare cu D.E.A. -S.U.A.

În prezent, se efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane, cetățeni români și străini, pentru a se stabili implicarea în organizarea acestui transport de droguri.

În cadrul operațiunii, s-a beneficiat și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.