Publicat: 15 Februarie, 2019 - 14:13
2019 este „anul investiţiilor”! Întârziate...

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a dat votul final, astăzi, pe legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. S-au înregistrat 275  voturi „pentru”, 122 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri.

Înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, prim-ministrul Viorica Dăncilă a susținut o alocuțiune, declarând, în plenul reunit al Parlamentului, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

„De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor. Pentru mine şi Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declaraţiile politice total în afara acestei săli, şi pe baza cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viaţa economică în acest an. Creşte salariul minim cu 10%. Acordăm şi în acest an voucherele de vacanţă de 1.450 lei, precum si indemnizaţia de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va creşte până la 15%. (...) Deşi e un buget care nu poate să răspundă tuturor nevoilor, este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Orice buget este perfectibil”, a declarat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului.

Ea a menţionat că anul 2019 este „anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.

  Şeful Executivului a adăugat că bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât în anii precedenţi şi a atras atenţia la ştirile false care au afirmat contrariul.

Aş vrea să dăm la o parte toate ştirile false care s-au comunicat despre bugetele comunităţilor locale. Realitatea nu poate fi contrazisă. Bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât ân anii precedeni. Aleşii locale vor acea o creştere a veniturilor cu 7 miliarde de lei ce vor proveni din încasările din impozitul pe venit. Bugetul pentru 2019 restabileşte adevărul legat de situaţia noastră ca ţară. Dorim ca prin măsurile pe care le-am prezentat să continue creşterea economică, a salariilor în educaţie şi în anii următori. Acest lucru e posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, preşedinte şi societate civilă. Dincolo de jigniri importante sunt proiectele şi ceea ce facem pentru români”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a mai anunţat că până la finalul mandatului său, „îmi doresc ca toate şcolile din România să îndeplinească condiţiile privind autorizaţiile de funcţionare”.

Executivul va avea şedinţă, de la ora 14.00, unde va fi adoptat şi un proiect de hotărâre care stabileşte  data desfăşurării alegerilor europarlamentare pe 26 mai.

"Ne pregatim temeinic pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, care vor avea loc pe 26 mai. Responsabilitatea noastra e sa asiguram desfasurarea in bune conditii, iar rezultatele sa reflecte optiunile alegatorilor. In acest sens, am alocat in buget sume necesare fiecare institutii implicate. In sedinta de astazi facem pasii legali pentru oragnizarea alegerilor europarlamentare. Vom adopta un set de acte normative pentru buna desfasurare a alegerilor astfel incat sa fie respectate termenele prevazute de legislatie, pentru a asigura un scrutin corect va fi implementat sistemul informtiv de prezenta la vot si prevenire a votului ilegal, folosit si la alegerile din 2016", a declarat Viorica Dancila, inainte de sedinta de guvern.

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: