Publicat: 17 Septembrie, 2019 - 19:44
Share

Copiii din România, în comparație cu cei din restul țărilor Uniunii Europene, au mai multe probleme cu dantura și afecțiuni conexe, arată estimările specialiștilor. În lipsa unei statistici la nivel național, Ortho Institute a făcut o evaluare la nivelul Clinicii, care arată cât de mari sunt problemele de sănătate orală ale minorilor de la noi.

•    8 din 10 copii consultați la vârsta de 7 ani au nevoie de aparat dentar; 
•    90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar ajung la medicul specialist foarte târziu;
•    90% dintre copiii care ajung la Ortho Institute au dinții de lapte distruși, mai mult de o carie, triplu față de numărul celor cu probleme similare din Vestul Europei.

Îngrijirea danturii copilului începe de la 6 luni, de când apar primii dinți, spun specialiștii. La nivel mondial, conform National Institute of Dental and Craniofacial Research, 1 din 10 copii are carii înainte de a împlini 2 ani. Dantura este afectată de băutul laptelui sau sucurilor dulci din biberon. În România, procentajul copiilor care au dantura de lapte cariată este, potrivit estimărilor făcute de Ortho Institute, de 3 ori mai mare decât statistica internațională. Problemele din această perioadă a vieții afectează calitatea danturii permanente. Dinții de lapte mențin spațiul de erupție pentru dintele permanent care va crește pe locul lui. Dacă aceștia sunt cariați și cad înainte de termen, lasă prea puțin spațiu pentru dinții permanenți, care vor crește cu dificultate și înghesuiți. Numărul copiilor din România cu dinții de lapte cariați, în 2019, este mult mai mare și față de România de acum 20-30 de ani. Princapalele motive sunt alăptarea insuficientă sau deloc, laptele praf și mâncarea pentru bebeluși cu substanțe dulci, diversificarea incorectă a alimentației și lipsa fructelor și legumelor crude  din meniul obișnuit al celor mici. 
“Dantura și craniul nostru nu sunt piese fixe. Gândiți-vă că sunt construite ca și cum am face un puzzle. Evident, toate piesele trebuie să se îmbine perfect. Până la vârsta de 9 ani aceste “piese” sunt extrem de flexibile și, în cazul în care apar probleme cu dantura sau structura maxilarului, soluțiile medicale sunt mai ușor de aplicat și cu rezultate aproape perfecte. După această vârstă, tratamentele sunt mai dificil de suportat de către copii pentru că sunt mai agresive. Apar chiar situații în care soluția chirurgicală nu mai poate fi ocolită. Iar cu adolescenții este și mai greu de lucrat pentru că, dincolo de impedimentele enumerate anterior, apare și reținerea lor de a purta aparate care le modifică înfățișarea.”, Ela Bănică, medic specialist ortodont, fondator Ortho Institute

Problemele ortodontice nu se ameliorează cu vârsta, ci devin mai greu de tratat!

8 din 10 copii care ajung la Ortho Institute au nevoie de aparat dentar și 90% dintre aceștia ajung în faze târzii, când tratamentul ortodontic este și mai greu de aplicat și durează și mai mult pentru a avea rezultate. De la vârsta de 2 ani, un copil trebuie dus regulat la medicul stomatolog sau ortodont pentru a depista și corecta din timp, cu ușurință și rezultate, eventualele probleme care apar. 
“Ideal este ca un copil să ajungă la medicul ortodont în jurul vârstei de 3 ani. O dezvoltare dentară incorectă se poate observa ușor la această vârstă și poate fi rezolvată cu efort financiar mai mic din partea părintelui. După ce dantura definitivă a apărut, creșterea facială s-a încheiat, nu doar că tratamentul durează mai mult și e mai dificil, dar și costă mai mult.”, Ela Bănică, medic specialist ortodont, fondator Ortho Institute
Cei mai mulți dintre copiii din segmentul de vârstă 2-5 ani au dantura deformată, dinții superiori nu se aliniază cu cei inferiori, au “mușcătura deschisă”, spun medicii ortodonți. Cauza acestei imperfecțiuni dentare o reprezintă obiceiurile copilului, cum ar fi suptul degetului sau ținutul diverselor obiecte, timp îndelungat, în gură. Dacă aceste obiceiuri sunt corectate la timp, nu mai este necesar tratamentul ortodontic, dantura se repară, practic, singură. 

Ce este malocluzia și cum o recunosc la copilul meu?

Malocluzia dentară este o aliniere incorectă a dinților, dublată în majoritatea cazurilor de o relație anormală între cele două arcade dentare. Principalii indicatori ai malocluziei:

    lipsa spațiilor între dinții de lapte la vârsta de 4 ani
    dinți frontali superiori sau inferiori inegali
    maxilar sau mandibulă retrase
    alungirea feței
    dinți care se întâlnesc în sens invers (ocluzie inversă)
    postură de repaus cu gura deschisă atonic (întredeschisă)

Problemele cu dantura duc la probleme ale coloanei vertebrale sau  la probleme de respirație și somn. 

O dantură cu defecte nu înseamnă doar dinți inestetici, ci și alte probleme de sănătate, inclusiv o postură defectuoasă. Dinții poziționați greșit duc la o poziție greșită a coloanei cervicale și lombare, chiar la o poziție strâmbă a bazinului, care afectează lungimea fiecărui picior și distribuția greutății pe tălpi și călcâie. 
Durerile de cap, respirația cu probleme, chiar și cele cu somnul, pot avea ca sursă mușcătura noastră. În cadrul articulației mandibulare există un menisc, similar cu cel de la genunchi, care ajută mandibula să fie mobilă fără să atingă craniul. Acest menisc este gelatinos, iar dacă este bine fixat, la locul lui, amortizează toate acțiunile noastre: mestecatul, strânsul din dinți, chiar și banalul închis și deschis al gurii. Dacă acest menisc nu este fixat unde trebuie, toate gesturile noastre au de suferit și apar dureri, probleme majore de respirație și calitatea somnului este afectată. Tratamentul ortodontic poate corecta toate aceste probleme. 
Ortho Institute este o clinică de ortodonție fondată în urmă cu 10 ani de Dr. Ela Bănică, un specialist cu peste 17 ani de experiență, care mizează pe o abordare holistică a ortodonției. Această abordare constă în tratarea integrată a problemelor dentare împreună cu alte probleme ale stării de sănătate a pacientului. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: