Publicat: 10 Septembrie, 2013 - 18:00
Share

Profesorul belgian Pierre Piccinin și jurnalistul italian Domenico Quiric, răpiți și ținuți ostateci vreme de mai multe luni în Siria, au declarat că înțeleseseră, din discuțiile răpitorilor lor, că militanții sprijiniți din străinătate se află în spatele recentului atac chimic.

 

În mai multe interviuri, foștii ostateci au declarat că auziseră o conversație între răpitorii lor și alți bărbați conform căreia forțele rebele, nu guvernul, ar fi folosit arme chimice împotriva populației civile a Siriei în cadrul unui atac de lângă Damasc, la data de 21 August.

"Este o datorie morală să spun asta. Guvernul lui Bashar al-Assad nu a folosit gaz sarin sau alt tip de gaz la periferia Damascului", a declarat Piccinin într-un interviu acordat postului belgian de radio RTL.

Piccinin a precizat că, în timp ce erau captivi, el și Quirico au fost izolați de lume și nu știau că fuseseră folosite arme chimice, dar că, din conversația pe care o auziseră, se înțelegea că folosirea armelor chimice era o decizie strategică a opoziției, menită să convingă Occidentul să intervină.

"În această conversație, afirmau că atacul cu gaz din două cartiere ale Damascului a fost lansat de rebeli ca provocare, în scopul convingerii Occidentului să intervină militar", a declarat Quirico într-un interviu acordat publicației La Stampa.