Publicat: 2 Noiembrie, 2014 - 23:11
Share

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a amintit astăzi — în contextul problemelor organizatorice majore cu care au fost confruntanți la vot românii din Diaspora — faptul că MAE a fost avertizat constant în ultimele luni, de parlamentarii de Diaspora, asupra riscului de a avea secții insuficiente peste hotare:'Când deputatul Tomac a cerut mai multe secții de vot în Chișinău, secretarul de stat Radu Pogdorean i-a răspuns politic în numele MAE. Citez: 'Dacă ar fi să luăm în serios propunerea activistului Tomac ar însemna că numărul cetățenilor români din Chișinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidențiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituțiilor abilitate ale statului român'.Când senatorul Badea a avertizat că votul în Occident e prost organizat, fiind înființate secții în zone mai puțin populate, domnul Podgorean o răspuns, din nou, politic — citez: 'Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine dorește. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declarațiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituții publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic.'

Deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raetchi arată că realitatea din teren a dat dreptate Opoziției, votul din Diaspora fiind îngrădit:

'Deși numărul de cetățeni români din Diaspora a crescut cu 20% în ultimii 5 ani și parlamentarii de Diaspora, precum și Federația Asociațiilor de Romani din Europa, au solicitat Ministerului Afacerilor Externe dublarea numărului secțiilor de votare, nu am primit decât răspunsuri răstite. Rezultatul? De dimineață, presa relatează despre cozile la vot care se întind și pe kilometri în multe orașe unde comunitățile de români din Diaspora sunt semnificative: Chișinău, Paris, Munchen, Haga, Torino, Milano, Londra.

Deputatul PNL a arătat că, în viziunea sa, responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși în perspectiva turului II al prezidențialelor:

'A fost gândit un sistem care și-a propus doar să bifeze un număr de secții, utilitatea acestora nefiind măsurată. S-a urmărit parcă diminuarea votului anti-Ponta din străinătate. Așa s-a întâmplat și la alegerile europarlamentare: atunci, ca să ofer doar un exemplu din Colegiul meu din Diaspora, în Israel au fost organizate 3 secții de votare în Tel Aviv și niciuna în restul teritoriului. Astfel, comunități importante de romani din Haifa și Ierusalim nu au putut să își exprime opțiunea politica.

Responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși — avem nevoie de organizatori mai receptivi și mai eficienți pentru turul II al alegerilor ', a mai spus Ovidiu Raețchi.