27 mai 2022

Pablo Marquez, la prima colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu: „O experienţă încântătoare!”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În deschiderea festivalului Minunata Muzică Nouă 2021, faimosul chitarist argentinian Pablo Marquez va interpreta, în această seară, o lucrare scrisă special pentru el de către unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani, Dan Dediu.

„Sunt foarte fericit să mă aflu aici, să mă implic în această nouă colaborare. Este întotdeauna fantastic să iei parte la naşterea unei noi lucrări, precum acest nou concert pentru chitară. Aşa că este o experienţă încântătoare pentru că Dan (Dediu – n.r.) este un compozitor uimitor, foarte sensibil, foarte inteligent şi cu multă imaginaţie. Să facem asta în România, în ţara lui de baştină, înseamnă pentru mine o experienţă foarte puternică!”, a dezvăluit Pablo Marquez.

Solistul îi îndeamnă pe sibieni să participe la toate evenimentele festivalului, pentru a-şi arăta astfel susţinerea către artişti: „Cred că este foarte important ca oamenii să ştie că au parte de mari artişti aici, artişti care merită toată lauda şi tot sprijinul pe care publicul le poate oferi. Susţinerea artiştilor autohtoni este un lucru foarte important.”

„Plin de fantezie”

Împreună cu orchestra Filarmonicii sibiene şi solistul Pablo Marquez, maestrul Horia Andreescu a pregătit un program care speră să fie pe placul publicului. „Muzica contemporană românească bună ne reprezintă în faţa lumii. Putem să cântăm minunat Beethoven, Brahms sau Ceaikovski, dar sunt alţii la care aceşti compozitori sunt la ei acasă. Contextul istoric nu ne-a dat voie să ne dezvoltăm la fel ca ţările din vestul Europei, dar disponibilitatea, talentul, muzicalitatea românilor, dacă are parte şi de şcoală, recuperează repede. Am avut şi avem oameni de marcă, nume strălucitoare în arta interpretativă românească. Avem o generaţie tânără de compozitori interesanţi şi Dan Dediu ocupă un loc dominant. În timp ce eu aveam o bursă la Viena, primise şi Dan Dediu o bursă la Viena, dar el nu studia muzica, el s-a înscris la filosofie, adică fiind un om cu daruri nemaipomenite nu s-a culcat pe ele, ci le-a înmulţit, că asta ne spune şi în Biblie. Dan Dediu este unul dintre aceste modele. Şi avem o primă audiţie, un concert de chitară, nu este lejer – Dan Dediu niciodată nu scrie lejer -, dar plin de fantezie şi sperăm să se bucure publicul de această primă audiţie. E o lucrare bună. Sigur că Schumann întregeşte frumuseţea şi atractivitatea programului”, a mărturisit renumitul dirijor care se va afla la pupitru în această seară.

De ce să nu rataţi Minunata Muzică Nouă? „În toată această situaţie dificilă în care suntem, există momente care pot să aducă o ameliorare, un respiro: cititul unei cărţi, vizionarea unei piese de teatru, ascultarea unui concert, acestea ne dau putere în a trece mai departe. În perioada asta, să organizezi astfel de lucruri e şi mai important. E şi mai mare nevoie. Trebuie ţinut cu dinţii de aşa ceva! Trebuie găsite formule atractive, dar care să pună în lumină viaţa actuală. Şi de arte avem nevoie! Este bine ca muzica să fie o parte importantă a vieţii noastre. Nu avem decât de câştigat. Aşadar, această iniţiativă a venit într-un moment potrivit şi dacă lucrurile se îmbină inteligent între a aduce ceva nou împreună cu ceva cunoscut, şansele sunt mai mari în a câştiga. Oamenii vin pentru ce le place şi ce cunosc şi cu ocazia asta ascultă şi lucruri pe care nu le cunosc, dar s-ar putea să le descopere şi să vadă că sunt interesante. E o şansă!”, transmite maestrul Andreescu pentru publicul sibian.

„Sper că publicul va aprecia această lucrare ieşită dintr-un sentiment fragil”

Prezent la Sibiu, unde va asista la interpretarea în premieră mondială a compoziţiei sale, Concertul pentru chitară, orchestră de coarde şi 2 percuţionişti, op. 174 – „Aluvion”, Dan Dediu a explicat cum s-a născut această lucrare şi care este mesajul ei. „E o piesă cu dimensiuni destul de reduse, se cântă dintr-o singură mişcare, deşi e formată din trei secţiuni, cu o cadenţă de chitară în mijloc, şi am scris-o în aşa fel încât să fie pe placul chitariştilor, pe mâna lor, să utilizeze anumite efecte chitaristice atât tradiţionale, cât şi moderne, şi să aducă în faţa publicului o lume foarte diversă. Este o lume care porneşte dintr-o preludiere lăuntrică, melodia se transformă într-o melodie de zgomote, dialogul chitarei cu percuţia realizând apoi, la final, o reluare care duce cu gândul la un poem de Vladimir Maiakovski, ‘Flautul vertebrelor’, un poem destul de sălbatic şi sinistru în acelaşi timp, dar pentru mine a fost cumva ca o salvare să-mi vină această imagine, iar ceea ce se întâmplă în mijloc i-aş spune un proces aluvionar. Lucrarea se numeşte ‘Aluvion’ şi forma acestei lucrări este gândită prin rostogolire. Vin motive care se repetă şi care, asemenea aluviunilor unui râu, rămân, se întăresc în memoria noastră şi, atunci când revin, sunt recognoscibile. M-am jucat cu forma, m-am jucat cu simţirea motivelor şi sper că publicul va aprecia această lucrare, aş spune eu, ieşită dintr-un sentiment fragil, cum este şi chitara, instrumentul pentru care am scris, dar care are un potenţial expresiv absolut formidabil”, a subliniat Dan Dediu.

Păşim curioşi spre viitor!

Festivalul Minunata Muzică Nouă (4-14 noiembrie) este construit în jurul temei interdisciplinarităţii şi a colaborării creatorilor din diferite domenii pentru realizarea unor produse artistice cu puternic impact cultural. Propunem anul acesta o expoziţie dedicată lui Paul Celan, organizată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, o înregistrare de CD cu muzică inedită, două concerte simfonice, trei conferinţe şi patru concerte şi recitaluri camerale cu invitaţi din România şi din străinătate: Sorin Petrescu, Doru Roman (Timişoara), Ansamblul Couleurs (Cluj Napoca), Ansamblul IConArts (Bucureşti/Sibiu), Cătălin Sava (Iaşi), Daniel Plier (actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, consulul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg), Ovidiu Dragoman (managerul Teatrului de Balet Sibiu), Cristian Lupeş (managerul Filarmonicii de Stat Sibiu) şi Werner Schulze, Rodica Vică şi ImpRoWien Ensemble (Austria). Programul complet al celei de a II-a ediţii şi materiale multimedia puteţi găsi pe www.filarmonicasibiu.ro şi pe paginile noastre de socializare.