Publicat: 22 Noiembrie, 2018 - 12:41
Share

Pachetul de legi privind finanțarea investițiilor în zona montană, elaborat de Grupul Parlamentar al PSD și susținut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a fost adoptat miercuri, 21 noiembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Astfel, cinci Programe, cu finanțare asigurată de MADR, așteaptă startul pentru a fi aplicate și a aduce beneficii importante românilor care locuiesc în zona montană, respectiv peste 3 milioane de cetățeni, adică puțin peste 15% din populația României. 
    Zonele montane, atât de apreciate pentru frumusețea lor, sunt totuși marcate de unele dezavantaje naturale, cum ar fi clima, fertilitatea scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie, dar şi dezavantaje structurale, scăderea populaţiei tinere, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Partidul Social Democrat consideră că aceste zone trebuie să beneficieze de o abordare distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrelor între părțile țării mai favorizate și ținuturile muntoase.
     Veniturile agricultorilor din zonele montane, în urma valorificării produselor vegetale sau animaliere pe care le obțin în gospodărie, sunt foarte mici. Mai mult, unele produse nu pot fi vândute, de exemplu lâna și pieile, din cauza lipsei unei rețele de colectare și valorificare. De asemenea, produsele din carne pe care aceștia le obțin nu pot fi valorificate la adevărata lor valoare, din cauza lipsei unităților de procesare în apropiere. 
    Pentru a menține vii tradiții milenare precum oieritul, pentru impulsionarea creșterii de bovine, pentru valorificarea fructelor și a plantelor medicinale care cresc din abundență la munte, și, mai presus de toate, pentru a stopa depopularea și condițiile precare de trai ale românilor care trăiesc în zonele montane, PSD a votat pentru adoptarea a cinci legi prin care vor fi finanțate programe gândite și dedicate acestor scopuri:
•    Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană – 5 milioane de euro;
•    Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro;
•    Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro;
•    Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană - 66 milioane euro;
•    Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro. Fondurile pentru aceste programe vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Faptul că deputații PNL s-au abținut la votul dat pentru aceste proiecte dovedește încă o dată, dacă mai era necesar, ipocrizia și demagogia acestui partid, care “sprijină” agricultura românească prin declarații publice, adică prin vorbe, dar când vine vremea pentru susținere concretă, care să aibă efecte reale, stă cu mâinile în sân. Toate acestea pentru că PNL a considerat că e mai important faptul că aceste legi au fost inițiate de social-democrați decât faptul că aplicarea lor va aduce bunăstare pentru peste 3 milioane de români. 
Grupul Parlamentar al PSD