13 august 2022

Pacientă din Ucraina, operată la SCJU Sibiu de tumoră la sân

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O pacientă de 37 de ani din Ucraina, refugiată în judeţul Sibiu, a fost operată de tumoră la sân în cadrul secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu. Este o frază simplă, care relatează un fapt. Dar, dincolo de acest fapt simplu, se ascunde o poveste de viaţă. Povestea unei femei care, deşi se afla într-o situaţie medicală complicată, recent descoperită, a trebuit să fugă din faţa războiului.

Scriitorul britanic William Thackeray spunea „războiul colectează (….) tribut de la bărbaţi şi femei. Primul este să plăteşti cu sânge, iar al doilea – cu lacrimi”. O imagine pe care, în ultimele luni, o putem asocia cu războiul din Ucraina şi efectele acestuia asupra vieţilor oamenilor simpli, a căror existentă a fost zdruncinată de acest conflict armat. Este şi cazul lui Z.V, în vârstă de 37 de ani, din regiunea Doneţk, care a trebui să se refugieze din calea războiului, în pofida problemelor sale de natură medicală şi a faptul că şi-a lăsat în urmă poate cel mai important sprijin – soţul, care a fost nevoit să rămână în regiunea Doneţk.

Iniţial, Z.V împreună cu copilul în vârstă de 7 ani şi cu mama sa au plecat din regiunea Doneţk în regiunea Cernăuţi, dar apoi au decis să se refugieze în România, unde au ajuns în luna iunie, în timp ce soţul său a fost nevoi să rămână în Ucraina.
„Linia frontului se apropia cu repeziciune de oraşul în care trăiam şi de aceea am decis în luna martie să plecăm în regiunea Cernăuţi pentru ca apoi să hotărâm să ne refugiem în România, unde am ajun în iunie. În Cernăuţi am fost ajutaţi de voluntari baptişti şi astfel am ajuns la Sibiu”, povesteşte Z.V, care a adăugat că „teama de război, greutăţile în aprovizionarea cu alimente şi chiar lipsa apei potabile” au fost printre elementele decisive care au dus la hotărârea de a veni în România.

Z.V. nu a adus însă cu ea doar amintiri, speranţe şi pe cei doi membri ai familiei, ci şi o afecţiune medicală recent descoperită, care nu poate fi ignorată, existând potenţialul să se agraveze. Pentru această afecţiune, cu sprijinul voluntarilor din tabăra de refugiaţi din judeţul Sibiu unde este cazată, s-a adresat medicilor din cadrul SCJU Sibiu.

„Pacienta a fost diagnosticată imagistic în Ucraina cu o tumoră malignă dar, din cauza războiului, nu s-au mai putut urma acolo paşii necesari în tratarea acestei afecţiuni. Pacienta a fost iniţial preluată de colegii din Secţia Clinică Oncologie (Dr. Victor Nimirceag), care împreună cu colegii de la Laboratorul Radiologie şi Imagistică Medicală (Conf.dr. Florin Grosu) şi cei de la Anatomie Patologică (Dr. Andrei Ilie) au stabilit diagnosticul şi au trimis pacienta pentru etapa de tratament chirurgical în Secţia Clinică Chirurgie II a spitalului judeţean, unde în cursul zilei de azi a avut loc intervenţia chirurgicală”, explică Conf.univ.dr Dan Bratu, medicul şef al secţiei şi medicul curant al pacientei.

Z.V. priveşte cu încredere spre viitor şi speră ca, la un moment dat să se reîntoarcă în Ucraina. Până atunci, va urma la Sibiu tratamentul pentru afecţiunea sa şi va continua să locuiască, împreună cu mama sa şi cu fiul de 7 ani într-un centru pentru refugiaţi din judeţul Sibiu unde „au fost primiţi foarte bine, beneficiază de condiţii bune şi primesc alimente din care îşi prepară singuri mâncare”. Mai mult, deşi îi este dor de tatăl său, copilul în vârstă de 7 ani s-a adaptat bine „şi-a făcut prieteni, are bicicletă, jucării şi se simte foarte bine”.

În ceea ce priveşte problema medicală, operaţia a decurs în mod corespunzător, formaţiunea tumorală de pe porţiunea de sân a fost îndepărtată, fiind, de asemenea, îndepărtaţi şi nişte ganglioni de la axilă.

„Procedura chirurgicală a decurs foarte bine, momentan pacienta se află în secţia ATI pentru câteva ore. Ulterior va rămâne în continuare sub supravegherea Comisiei Oncologie a SCJU Sibiu şi va efectua tratament de specialitate”, a mai declarat Dr. Dan Bratu, care este unul dintre cei mai experimentaţi chirurgi în abordarea unor astfel de patologii. De altfel, în cadrul Secţiei Chirurgie II a spitalului judeţean sunt abordate cu succes foarte multe cazuri de acest tip.

Despre serviciile medicale primite în cadrul SCJU Sibiu, Z.V. are doar cuvinte de laudă: „sunt bucuroasă pentru că am putut avea acces la serviciile medicale oferite în spital, unde am fost îngrijită foarte bine şi le mulţumesc tuturor pentru acest lucru”.
Totodată, Z.V a transmis un mesaj şi românilor „mulţumesc pentru tot ajutorul dat Ucrainei şi în special tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit până acum şi care au fost foarte receptivi, s-au comportat foarte frumos şi ne-au sărit în ajutor”.

„Nu este nimic bun într-un război, excepţie făcând sfârşitul său”, spunea Abraham Lincoln, şi cu siguranţă avea dreptate. Alături de Z.V şi familia acesteia, sperăm cu toţii ca războiul să se încheie iar viaţa să-şi reia cursul firesc. Până atunci însă trebuie să ajutăm!

Pentru că sănătatea nu are frontiere iar umanitatea nu e îngrădită de graniţe!

Decebal Todăriţă
Purtător de cuvânt SCJU Sibiu

Sursa foto Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu