Publicat: 26 Noiembrie, 2020 - 13:39
Share
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) lansează iniţiativa "Sănătatea, la urgenţă"

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) lansează iniţiativa "Sănătatea, la urgenţă"

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) lansează iniţiativa "Sănătatea, la urgenţă", un demers ce îşi propune îmbunătăţirea sistemului de sănătate, astfel încât să poată răspunde mai bine în primul rând cerinţelor celor care au cea mai mare nevoie de el - pacienţii.

Pentru noi toţi, 2020 a fost un an de răspântie, care ne-a demonstrat cât de importante sunt pentru sănătatea noastră şi celor din jur atât deciziile personale, cât şi politicile publice. Criza sanitară provocată de COVID-19 a făcut ca problemele majore şi limitările sistemului de sănătate să devină şi mai vizibile, pentru mai mulţi oameni decât de obicei.

Cu sprijinul celor peste 3 milioane de pacienţi pe care îi reprezintă şi în colaborare cu specialişti din domeniu, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a identificat şi documentat trei arii critice - din perspectiva pacienţilor - arii asupra cărora actualii şi viitorii guvernanţi sunt invitaţi să îşi aplece atenţia, pentru a identifica soluţii şi a le include în oferta pe care o vor prezenta electoratului, în perspectiva alegerilor parlamentare.

- Finanţarea sistemului de sănătate
- Politicile publice în domeniul sănătăţii
- Aspecte culturale

În interiorul fiecărei arii au fost identificate probleme majore, care fac uneori din sistemul românesc de sănătate o capcană mortală. Finanţare insuficientă şi neclară, care afectează actul medical, risipa de resurse pe aproape toate palierele, lipsa de politici publice pe termen lung care să asigure coerenţa sistemului, lipsa generalizată de transparenţă, managementul politizat, aspecte culturale specifice secolului trecut - toate acestea au nevoie de soluţii urgente pentru a salva vieţi.

"Alegerile parlamentare sunt un moment excelent pentru a vedea ce soluţii pentru sănătate au partidele care cer votul electoratului. Pandemia prin care trecem a devenit marele egalizator pentru întreaga societate - virusul poate afecta pe oricine - de la şomeri la şefi de state, de la bogaţi la săraci, de la copii la bătrâni. Sănătatea e mai mult ca oricând o problemă a tuturor, iar în condiţii de pandemie, sistemul naţional de sănătate devine singura soluţie", a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Ariile critice şi problemele majore au fost detaliate într-un document prezentat fiecărui partid politic, şi va constitui fundamentul unei dezbateri amănunţite ce va avea loc online, pe data de 2 decembrie 2020, între orele 14:30 şi 16:00. Evenimentul poate fi urmărit in direct, pe paginile de Facebook ale Alianţei
Pacienţilor Cronici din România, ale asociaţiilor membre şi Pacientul 2.0.

"Este momentul să avem o discuţie naţională sinceră şi pragmatică despre ce facem cu sănătatea. Am contactat principalele partide politice si sperăm că toate vor participa la dezbaterea pe care o vom organiza. România are şi resursele financiare şi cele de inteligenţă pentru a face un sistem medical mai performant. Trebuie doar să alegem în cunoştinţă de cauză", a declarat Rozalina Lăpădatu, Vicepreşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

*** Despre Alianţa Pacienţilor Cronici din România

Misiunea imediată a Alianţei Pacienţilor Cronici din România este cea de determina autorităţile să consulte pacienţii în permanenţă şi la modul real în privinţa schimbărilor pe care preconizează să le realizeze în sistemul de sănătate şi de a face cunoscute şi respectate în România drepturile pacienţilor.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România doreşte să mulţumească tuturor celor care au contribuit pro-bono la dezvoltarea şi derularea iniţiativei "Sănătatea, la urgenţă!": dr. Bogdan Andreescu, dr. Vasile Ciurchea, dr. Oana Costan, Lucian Ioniţă, dr. Laszlo Lorenzovici, Marta Niculaie, dr. Flavius Pavelescu, Adrian Pătraşcu, Ion Gheorghe Petrovai, Sorin Petcu, Liviu Popescu, Paula Rusu, Ioan Doru Vlădoiu, Pacientul 2.0.