5 octombrie 2022

Pacientul român cere, merită şi va avea legi juste şi transparenţă maximă

Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează proiectul „Pacient român – legi juste şi transparenţă maximă”.

Proiectul se va desfăşura în perioada iulie 2022 – iulie 2023.

Scopul proiectului: asigurarea accesului neîngrădit al pacienţilor – prin presiune şi conlucrare în raport cu decidenţii statului – la sistemul de sănătate, la legi corecte în slujba lor şi la aplicarea justă şi transparentă a acestora; înlăturarea abuzurilor în domeniu este esenţială.

Partenerii FACIAS, în acest proiect, sunt Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Colegiul Pacienţilor.

FACIAS se află în discuţii avansate cu alte organizaţii pentru a se alătura parteneriatului şi luptei împotriva abuzurilor din domeniul sănătăţii.

„Pacient român – legi juste şi transparenţă maximă” însumează cinci proiecte (obiectivele) ce vor fi transpuse, în scurt timp, în campanii dedicate de advocacy. Li se adaugă componenta de educaţie intracomunitară în domeniu.

Obiectivele specifice ale Proiectului:

– Să ajute cetăţenii la creşterea nivelului de cunoaştere şi înţelegere privind drepturile pacienţilor români;
– Să determine instituţiile responsabile să realizeze norme de aplicare pentru legile care privesc pacienţii deoarece, deşi există legi, ele nu pot fi aplicate din lipsa acestor norme, fapt ce constituie, cel puţin, neglijenţă din partea instituţiilor care aveau această obligaţie legală;
– Să determine statul român să modernizeze aplicaţia cardului de sănătate astfel încât, pacientul, la orice oră, să poată accesa sistemul şi să vadă singur cât şi pe ce a cheltuit statul bani în legătură cu sănătatea sa;
– Să determine statul să adopte măsurile care să conducă la impunerea practicii de înregistrare (cu respectarea normelor GDPR), în blocurile operatorii, a intervenţiilor chirurgicale, pentru ca acestea să poată fi utilizate apoi, inclusiv, în folosul pacienţilor (pentru a li se explica, şi vizual, intervenţia chirurgicală, pentru a se realiza analiza la rece, în cazul unor erori).
– Să determine statul român să grăbească ritmul de realizare şi activare a dosarelor medicale, în DESI (Dosarul electronic medical), astfel încât să fie asigurat accesul imediat al pacientului la propriul dosar medical, indiferent de locul în care s-a tratat.
– Să determine statul român să asigure monitorizarea continuă, transparentă şi diminuarea infecţiilor intraspitaliceşti.

Prezentul Proiect este generat de solicitările cetăţenilor ce au reclamat problemele din sistemul de sănătate, percepute ca abuzuri, în cadrul unui alt proiect FACIAS, „Fii informat, nu abuzat!”, desfăşurat în perioada aprilie 2021 – februarie 2022.

Mulţi români au reclamat faptul că, deşi plătesc asigurarea de sănătate, când au nevoie de tratament, li se spune că nu sunt fonduri, foarte des, sau că nu îşi pot vedea istoricul medical. Alţii au reclamat infecţiile intraspitaliceşti care le-au agravat sănătatea ori au condus la decese şi legi care nu se aplică doar pentru că normele metodologice întârzie să apară. Suficient de mulţi au sesizat necesitatea înregistrării video a intervenţiilor chirurgicale; au observat beneficiile atunci când, pe tehnologia laparoscop, li s-au arătat imagini video cu intervenţiile, fapt care le-a facilitat accesul la explicaţii;

Aceste probleme au fost relevate, cu precădere, din cele cca. 1000 răspunsuri înregistrate la Chestionarul FACIAS şi din cele peste 3000 mesaje primite.”

Prezentare video Proiect: https://youtu.be/Qcy1t6nGlxs

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

Sursa foto Pixabay