26 mai 2022

„Paganini al contrabasului”, celebrat la Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Concertul simfonic de joi, 25 noiembrie, ora 19.00, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea de la naşterea celui mai mare virtuoz şi compozitor al contrabasului, Giovanni Bottesini (1821-1889), supranumit „Paganini al contrabasului”.

Împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului principal Tiberiu Soare, pe scena Sălii Thalia se vor afla soliştii Virgil Florin Prisacariu – contrabas şi Tudor Bogdan Bolnavu – vioară.

Programul concertului include: G. Bottesini – Passione Amorosa, G. Bottesini – Gran Duo Concertante, P.I. Ceaikovski – Simfonia a V-a op. 64 în mi minor. Concertul se va desfăşura fără pauză.

Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu şi online pe iabilet.ro, la preţul de 40 lei (acces general). Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de 50% reducere.

Tiberiu Soare

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat şi secţia interpretare instrumentală. S-a perfecţionat cu dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris şi Adrian Sunshine. Din 1999, dirijează orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Suedia, Israel, China, Germania şi Elveţia. Ca dirijor al Orchestrei Naţionale Radio, a realizat numeroase concerte şi înregistrări: concerte în festivaluri internaţionale la Shanghai (2010, 2013), Varna (2011) sau Balcic (2013). A desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2005-2013), în calitate de coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (2007-2008). Între 2002 şi 2006, a predat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În prezent, este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Tudor Bogdan Bolnavu

Tudor Bogdan Bolnavu (vioară) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” Iaşi la clasa prof. univ. dr. Elena Ovănescu Pîrvu. Urmează în cadrul unei burse cursurile Conservatorului Naţional de Muzică şi Dans din Lyon. În anul 2014, obţine titlului de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean şi urmează cariera didactică la catedra de vioară a Conservatorului ieşean, în prezent fiind lector univesitar doctor în cadrul aceleiaşi instituţii.

Cu un repertoriu instrumental bogat şi un vast program de recitaluri şi concerte solistice şi camerale susţinute pe scene importante din ţară sau alături de orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Botoşani, Craiova şi Bacău, Tudor Bogdan Bolnavu urmează un parcurs instrumental marcat în formare de întâlniri cu personalităţi precum Şerban Lupu (solist internaţional), Vladimir Nemţanu (prof. CNSMD Lyon) Kazimierz Olechowski (Solist şi Concert maestru al Operei din Lyon), Mihaela Costea (solist şi concert maestru al Filarmonicii din Parma) sau Alexandru Ianoş (dirijor şi violinist, Berna).
Din 2014, este coordonator şi concert maestru al orchestrei camerale Sonos Alumni a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, proiect de real succes, concretizat prin serii de concerte şi prezenţe în festivaluri naţionale şi internaţionale de prestigiu.

Virgil Florin Prisacariu

Născut la Galaţi, Virgil Florin Prisacariu a început studiul contrabasului la Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din localitate – clasa profesor Costică Delicote. În anul 2007 a absolvit cursurile Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare muzicală, specializarea contrabas – clasa profesor Dumitru Bejan, ulterior continuând şi studiile de Master sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Acesta este şi momentul în care Virgil îmbrăţişează cariera didactică, mai întâi ca profesor de contrabas la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi preparator univ. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Nu în ultimul rând se afirmă şi pe scena concertistică naţională prin concerte susţinute ca solist pe scenele Filarmonicilor din Iaşi, Bacău, Botoşani, Chişinău, Suceava sau Galaţi.

Bogata sa experienţă profesională este marcată de o intensă activitate didactică, ştiinţifică şi concertistică. Sub aspect ştiinţific Virgil şi-a concretizat studiile doctorale în cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi prin obţinerea titlului de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Activitatea artistică a lui Virgil se împarte între concertele şi recitalurile solistice susţinute atât în ţară cât şi în străinătate şi concertele susţinute ca membru al mai multor ansambluri camerale sau simfonice. Se remarcă astfel prin inedita prezenţă în formaţia New Youth Trio (pian, vioară şi contrabas), a cărei cofondator este, demonstrând flexibilitatea contrabasului prin acoperirea atât a unor roluri solistice camerale cat si concertante. În ceea ce priveşte cariera solistică, Virgil şi-a dedicat atenţia promovării şi cercetării creaţiei compozitorului Giovanni Bottesini, evidenţiind astfel nu doar potenţialul expresiv al instrumentului, cât mai ales şi pe cel de virtuozitate.

În prezent, Virgil Florin Prisacariu este solist instrumentist, contrabasist în cadrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iaşi şi lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice – clasa de contrabas.

***

Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin.(2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Accesul publicului se face în limita a maxim 30% din numărul de locuri disponibile.

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie.