29 iunie 2022

Pagini de istorie pentru Regele Mihai, la 100 de ani de la naştere, la Radio România Cultural

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 25 octombrie 2021, în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai al României, Radio România Cultural îi dedică acestei unice personalităţi istorice, o ediţie specială a emisiunii „Pagini de istorie”, al cărei coordonator şi moderator va fi istoricul Dan Manolache.

Difuzată pe parcursul a trei ore, de la 16.00 la 19.00, ediţia maraton va cuprinde un documentar, realizat de Dan Vasiliu şi un interviu cu Nicolae al României Medforth-Mills, realizat de Anamaria Spătaru. În continuare, Dan Manolache îl va omagia pe Regele Mihai împreună cu invitaţii săi, istorici şi personalităţi ale vieţii culturale.

„Pentru mine a fost simbolul României adevărate, simbolul şi garantul României în care aş fi vrut să fiu!”, spunea Ion-Andrei Gherasim, preşedinte al Fundaţiei Corneliu Coposu, unul dintre invitaţii emisiunii, la momentul împlinirii, anul trecut, a 99 de ani de la naşterea Regelui Mihai.

Despre acest simbol şi garant al unei Românii pe care el însuşi spunea că „am împrumutat-o de la copiii noştri” va vorbi pe larg în documentarul său Dan Vasiliu, care reface traseul istoric al Regelui prin intermediul mărturiilor Sale directe, preluate din interviuri istorice, dar şi prin intermediul comentariilor şi evocărilor istoricilor sau cercetătorilor invitaţi.

Despre omul care a fost Regele Mihai, de data aceasta în postura de bunic, va vorbi în interviul cu Anamaria Spătaru, nepotul său, Nicolae al României Medforth-Mills, un tânăr binecunoscut românilor din momentul în care Regele l-a numit succesor al Său, în anul 2007, moment din care a fost din ce în ce mai prezent în societatea românească şi a cucerit inimile foarte multor români.

În anul 2015, Regele Mihai l-a exclus din Linia de Succesiune la Coroana României, dar asta nu l-a făcut să părăsească România. Este din ce în ce mai implicat în societatea românească prin fundaţia care îi poartă numele şi prin alte evenimente la care participă. A dorit, de asemenea, întotdeauna, să onoreze amintirea bunicului său, Regele Mihai.

L-a însoţit pe Rege în istorica vizită din 1992. Era doar un băieţel, dar păstrează amintiri şi i-au rămas în suflet emoţii puternice de la acel eveniment care este invocat şi în interviul oferit postului nostru de radio: „Probabil acela a fost momentul cel mai important în care am înţeles că bunicul meu nu este numai bunicul meu. Atunci a făcut ceea ce ştia el să facă mai bine. A strâns oamenii în jurul lui. Iar momentul în care s-a adresat mulţimii a fost unul foarte puternic”, spune Nicolae al României.

De asemenea, luni, 25 octombrie, de la ora 23.00, Radio România Cultural va difuza: „Alegerea” – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana. O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Ion Andrei Puican. În distribuţie: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu, Daniela Ioniţă Marcu.

Programul special va putea fi ascultat pe frecvenţele din toată ţara ale Radio România Cultural şi online pe www.radioromaniacultural.ro.