27 septembrie 2022

Pâine de casă ca în Maramureş la Târgul „Bun de Maramureş”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

A VIII-a ediţie a Târgului „Bun de Maramureş” din acest weekend, organizată de Sfânta Maria Mare, a adunat mulţi maramureşeni şi turişti în Satul de pe Deal din Baia Mare.

Curioşi de produsele realizate în gospodăriile meşterilor populari şi ale producătorilor locali, oamenii au vizitat fiecare stând, iar la atelierul de coacere a pâinii au aşteptat cu emoţie dospirea aluatului pregătit de găzdoaie, iar mai apoi coacerea pâinii în cuptorul tradiţional din Muzeul Satului. Aici, copiii au fost foarte încântaţi de ajutorul pe care l-au dat găzdoaielor în pregătirea aluatului pentru pâine, iar pentru două fetiţe a fost a fost un moment inedit, fiind prima dată când au făcut pâine de casă.

Radu Trufan, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Maramureş, împreună cu Gheorghe Cârciu, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-au alăturat celor prezenţi la târg, s-au bucurat de concertul de pricesne şi de slujbă de duminică oficiată la Biserică de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satul de pe Deal.

Radu Trufan a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor şi transmiterea lor generaţiilor tinere.

„Această ediţie a Târgului „Bun de Maramureş” este dedicată diasporei maramureşene şi are un element special – atelierul de coacere a pâinii de casă în cuptorul tradiţional din Satul de pe Deal.

În Maramureş avem obiceiuri şi datini pe care le-am moştenit de la străbunii noştri şi pe care le păstrăm cu sfinţenie de sute ani, iar prin organizarea acestor evenimente păstrăm vii tradiţiile şi le insuflăm mai departe, generaţiilor tinere de astăzi.

Haideţi în Maramureş şi vizitaţi acest loc binecuvântat de Dumnezeu !”, a transmis Radu Trufan.

În contextul în care a VIII-a ediţie a Târgului a fost dedicată diasporei maramureşene, domnul Gheorghe Cârciu a vorbit despre diaspora din comunităţile tradiţionale româneşti din Maramureş şi a încurajat organizarea de acţiuni dedicate românilor de pretutindeni.

Evenimentul a fost realizat de Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia Rădăcinilor Străbune, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale” Liviu Borlan” Maramureş şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş Comunicat de presă – Consiliul Judeţean Maramureş

Sursa foto Pixabay