1 iulie 2022

Pakistanul propune o abordare în trei direcții a Afganistanului

hARTA PAKISTAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Pakistanul propune o abordare în trei direcții a Afganistanului

Influentul șef operativ al serviciului pakistanez de informații, generalul Fayez Hamid, a făcut o vizită surpriză în Capitala afgană, Kabul. Acest lucru a fost transmis presei de doi oficiali pakistanezi care au cerut să nu fie numiți, fiind imediat citați de presa indiană. În același timp, Reprezentantul permanent pakistanez la ONU a anunțat la Geneva trei pași prioritari pe care Pakistanul îi recomandă comunității mondiale să-i facă pentru a normaliza situația din Afganistan.

În spațiul public se speculează intens in ultimele ore că generalul Fayez Hamid ar putea sfătui conducerea talibanilor, serviciul de informații pakistanez va avea, probabil, cea mai mare influență externă asupra talibanilor.

Conducerea talibanilor și-a avut mulți ani sediul în Pakistan și, așa cum se menționează adesea, este în contact direct cu structura de informații de la Islamabad.

Pakistanul a negat în mod regulat acordarea de ajutor militar talibanilor, de care fostul guvern afgan și Washingtonul l-au acuzat.

Între timp, Pakistanul solicită comunității internaționale să adopte o abordare în trei direcții a Afganistanului controlat de talibani: să ofere rapid ajutor celor 14 milioane de oameni care se confruntă cu foametea, să ajute la construirea unui guvern incluziv și să colaboreze cu talibanii pentru a elimina toate grupările teroriste de pe pământ afgan, spun pakistanezii.

Talibanii au pus mâna pe teritoriul Afganistanului și mulți afgani au dat vina pe Pakistanul vecin pentru succesul ofensivei lor. Ei au spus că talibanii folosesc teritoriul pakistanez pentru a-și adăposti liderii, familiile și pentru a-și trata răniții.

Ambasadorul Pakistanului la ONU, Munir Akram, a subliniat, de asemenea, viziunea guvernului său pentru un viitor rol internațional în Afganistan către Associated Press, spunând că Pakistanul este în contact cu țările din regiune și cu comunitatea mondială în ansamblu pentru a lucra împreună în cele trei principalele obiective ale unei așezări a situației în Afganistan.

Diplomatul aflat la post la Geneva subliniat că asistența umanitară ar trebui să fie o prioritate absolută și a numit înghețarea activelor Afganistanului de către SUA și de catre alții „ extrem de inutilă ”, deoarece blochează noul guvern afgan să acceseze dolari sau sa facă schimb valutar pentru a cumpăra alimente sau pentru a importa petrol.

„Va fi inflație. Prețurile din Afganistan vor continua să crească și, odată cu acestea, si sărăcia. Apoi va exista un val de refugiați, de care Occidentul se teme atât de mult ”, a avertizat Akram.

Unii analiști spun că influența Pakistanului asupra talibanilor este adesea exagerată, iar Akram a fost de acord, totuși, menționând că Pakistanul a avut o „politică destul de slabă” față de cele trei milioane de refugiați afgani de pe solul său.

„Știm mai bine decât oricine altcineva că nu poți forța afganii să facă nimic și cred că experiența din ultimii 40 de ani a arătat că nimeni din exterior nu poate dicta nimic afganilor. Prin urmare, convingerea, negocierea, consultarea – da. Dar afganii sunt foarte greu de convins „.

Pakistanul i-a convins inițial pe talibani să se așeze la masa negocierilor pentru a opri ofensiva și a reveni la planul politic, pentru aceasta prim-ministrul și comandantul armatei pakistaneze au călătorit la Kabul. Însă, potrivit diplomatului, fostul președinte afgan Ashraf Ghani „a rămas intransigent în a ajunge la o înțelegere politică cu talibanii ” , iar talibanii au avut, de asemenea, o poziție „ foarte puternică ” împotriva negocierilor.

Având acum talibanii controlul țării, Akram a spus că Pakistanul speră că liderii săi „vor asculta un prieten sincer într-un efort de a forma un guvern incluziv ”, care va reprezenta toate grupurile etnice și minoritățile, inclusiv tadjicii și musulmanii șiiți. La urma urmei, este numai guvern inclusiv este cel care „ poate aduce pacea de facto în țară ”, susține diplomatul.

Ciprian Pop