6 octombrie 2022

Palatul Culturii din Iaşi, iluminat în turcoaz!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi marchează luna Ianuarie, stabilită de Organizaţia Mondială a Sanătăţii drept luna de conştientizare privind prevenţia cancerului de col uterin, prin iluminarea Palatului Culturii în turcoaz, culoarea simbol de luptă împotriva acestei afecţiuni. Palatul Culturii va fi iluminat în turcoaz, în zilele de 21 şi 22 ianuarie 2022, începând cu ora 18.00.

De asemenea, pentru a creşte gradul de conştientizare a femeilor asupra cancerului de col uterin, IRO organizează un maraton al testărilor gratuite pentru ieşencele care au între 25 şi 64 de ani. Femeile se vor putea testa gratuit la Unitatea Mobilă de Screening, dotată cu aparatură şi materiale sanitare precum un cabinet ginecologic, care va merge în câte un cartier din Municipiul Iaşi, în perioada 17-21 ianuarie 2022.

Unitatea Mobilă de Screening va staţiona, între orele 9.00-13.00, în următoarele cartiere:

– Centru, parcarea din faţa Cinema Victoria, în data de 17 Ianuarie,

– Păcurari, trotuarul din faţa Pizza Smile, în data de 18 Ianuarie,

– Podu Roş, în parcarea Dedeman, în data de 19 Ianuarie,

– Alexandru cel Bun, esplanada din faţa Cinema Dacia, vizavi de Fat Cafe, în data de 20 ianuarie,

– Tătăraşi, în faţa Ateneului, în data de 21 ianuarie.

Testările au loc în cadrul proiectului ONCOPREV- „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate din judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi este derulat de IRO Iaşi în parteneriat cu Fundaţia Enable România.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile cu vârstă între 15 şi 45 ani. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 604.000 femeie din întreaga lume, iar 342.000 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin participarea la programele de screening (testări periodice în masă) şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

În perioada februarie – decembrie 2021, în cadrul proiectului ONCOPREV, au participat la screening 6.211 femei din judeţele Iaşi, Bacău, Suceava, Vaslui, Neamţ şi Botoşani, 5.846 dintre acestea au beneficiat de testări HPV (femei cu vârsta între 30 şi 64 de ani) iar 365 au beneficiat de testări Babeş Papanicolau (25-29 de ani).

Unităţile Mobile de Screening s-au deplasat în 110 localităţi din nord estul ţării. La Iaşi, testările se fac în cadrul cabinetului ginecologic de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Medicii ginecologi de la IRO au desfăşurat activitate medicală de screening în perioada ianuarie – decembrie 2021, pentru 1.126 de femei (954 testări HPV şi 172 de teste Babeş Papanicolau).

Detalii despre ONCOPREV găsiţi pe pagina web a IRO Iaşi: https://www.iroiasi.ro/proiecte-eu