Publicat: 17 Mai, 2018 - 14:38

Patru zimbri de la rezervaţia din Vama Buzăului vor fi eliberaţi în munţii din judeţele Caraş Severin și Hunedoara. Acțiunea face parte din programul de repopulare cu zimbri a munţilor Carpaţi. Bizonul european, aşa cum i se mai spune zimbrului, e cel mai mare mamifer terestru care a trăit pe teritoriul României.

Rezervația de zimbri de la Vama Buzăului a fost înființată acum zece ani. Cinci zimbri au fost aduși atunci din Austria, Elveția și Italia.

Un an mai târziu, am mai primit cinci exemplare din Franța, iar acum sunt 26. Un mascul și o femelă au fost transportați la începutul lunii în muntii Țarcu din Caraș Severin, unde trăiesc deja în sălbăticie 30 de exemplare. O altă pereche de zimbri de la Vama Buzăului a fost transferată în munții Poiana Ruscă.

Rezervația de la Vama Buzăului va funcționa în continuare, ca un centru de reproducere a zimbrilor. Cel mai mic s-a născut acum două zile.

Rezervația de la Vama Buzăului e ca un magnet pentru turiști. Anul trecut peste 20.000 de persoane au venit să vadă zimbrii.

Zimbrii trăiau pe aproape tot teritoriul României, însă au dispărut în urmă cu 200 de ani. În prezent, în țara noastră trăiesc în sălbăticie și în rezervații cam 160 de exemplare.

În România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, prin aducerea unei perechi din Polonia la Hațeg. În prezent, rezervații de zimbri mai există la Bucșani, în județul Dâmbovița, și în județul Neamț, în Rezervația "Dragoș-Vodă" din Parcul Natural Vânători.

Tag-uri Nume: