Publicat: 28 August, 2013 - 09:48
Decizia vine în aceeaşi zi în care s-a hotărât suspendarea tichetelor de masă pentru bugetari

Un avion special cu care circule doar primii oameni în stat va fi cumpărat de Guvern până la sfârşitul anului.

Astfel, Guvernul autorizează Ministerul Apărării Naţionale să încheie în cursul anului acesta un contract de leasing, costurile de cumpărare, de zbor şi de mentenanţă urmând să fie suportate de acelaşi minister. Actul normativ care aşteaptă semnătura lui Victor Ponta nu menţionează, nici măcar estimativ, costurile totale pentru o astfel de achiziţie.

Achiziţia unei aeronave pentru demnitari se află astăzi pe masa Guvernului, la pachet cu prelungirea până în 2015 a câtorva restricţii bugetare, printre care suspendarea tichetelor de masă în sectorul bugetar.

La rectificarea bugetară, Ponta a dat însă ministerului lui Duşa 13.500.000 de lei în acest sens, pentru a acoperi costurile din acest an.

La începutul anului, în timpul scandalului declanşat în jurul costurilor de aproximativ 5 milioane de euro pe an pentru aeronava VIP a TAROM închiriată de Preşedinţie pentru deplasările externe ale lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a vorbit despre varianta de a cumpăra sau închiria "un avion de 10-12 persoane, cu echipament de comunicaţii", fără a avansa însă un termen. "În momentul în care vom avea posibilitatea financiară, vom achiziţiona, vom închiria un avion din acesta pentru preşedinte, pentru premier", spunea atunci prim-ministrul.

Potrivit proiectului de ordonanţă, noul avion ar urma să fie folosit de preşedinte, premier, preşedintele Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, de miniştri, ca şi de invitaţii lor. "Zborurile speciale sunt zboruri ce se execută cu aeronave care au la bord Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru, viceprim-miniştrii, miniştrii sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.