Publicat: 27 Ianuarie, 2013 - 08:00
Share

Dinamica alarmantă a accidentului rutier este subliniată de majoritatea ţărilor lumii afectate de ninsorile abundente, formarea poleiului şi reducerea severă a coeficientului de aderenţă a maşinilor la suprafaţa de rulare.

Fenomenul este periculos deoarece ignoranţa, superficialitatea, comportamentul riscant dublat de grave devieri de la simţul autoprotecţiei au făcut să fie dublate sau triplate numărul şi urmările accidentelor rutiere. Mai întâi au fost semnalele, repetate şi din ce în ce cu tentă de avertizare de pericol şi mare pericol, ce se refereau la variaţia extremă a fenomenelor meteorologice, de la ninsori puternice la viscol, formare de troiene, blocări de drumuri, la temperature scăzute, sincoape în aprovizionarea localităţilor cu apă, energie electrică şi apariţia unor elemente de imposibilitate materială de ajutorare a unor persoane afectate de diverse suferinţi. Apoi au urmat victimile temperaturilor scăute, a inaniţiei şi mizeriei sociale.

Iată mai jos câteva din anunţurile ce ilustrează această stare de teamă, pericol, adevărată teroare şi modul, deseori aproape de cel al unui handicapat mental, în care au răspuns, din nefericire, destui şoferi, la provocarea lansată de natura dezlănţuită.

Valul de ninsori face ravagii in Europa
Zapada si gheata fac ravagii in Europa, cel putin 14 persoane pierzandu-si viata, intre care sase in Franta în accidente rutiere.

Europa sub asediul iernii. S-au inmultit accidentele pe sosele...
Vremea rea face ravagii in Europa, relateaza AFP. Cel putin zece persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere, din cauza zapezii si poleiului de pe sosele. Sase accidente au fost in Franta, accidentul cu cele mai multe victime s-a produs intre doua camioane si doua masini, provocand moartea a trei personae.
 
BILANT NEGRU: Cel putin un mort si aproape 900 de raniti, in urma ninsorilor din estul Japoniei
Un bilant anterior anunta un mort si alti 463 de raniti. In regiunea Tokyo, numeroase automobile si pietoni din capitala au fost blocati de catre aceste puternice ninsori, nefiind obisnuiti cu asemenea vreme rea.

Aproape o suta de accidente rutiere in tara, din cauza poleiului
Potrivit sefului Directiei Politiei Rutiere, chestorul Lucian Dinita, vineri in tara in intervalul 5.00-12.00, 77 de tamponari si 17 accidente soldate cu raniti. Incidentele au avut loc in judetele aflate sub avertizare de Cod galben de polei: Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, dar si in municipiul Bucuresti.
 
Accidentele rutiere costă această ţară 10% din PIB-ul său
Accidentele rutiere costa Africa de Sud, cea mai mare economie a continentului african, echivalentul a 10% din produsul sau intern brut in fiecare an, a afirmat vineri ministrul Transporturilor, Ben Martins. Cele 11.000 de victime inregistrate in medie, in fiecare an, in accidente rutiere, implica cheltuieli sociale in valoare de 300 de miliarde de ranzi (26 de miliarde de euro), potrivit ministrului.

Politistii rutieri au constatat, in perioada 30 decembrie 2012 - 1 ianuarie 2013, producerea a 43 de accidente grave, soldate cu ranirea a 38 de persoane si cu 13 decese, numarul acestor incidente fiind insa mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada de acum un an. In perioada mentionata, s-au inregistrat 43 de accidente rutiere grave. Un baiat de 11 ani a murit, iar altul de zece ani a fost ranit, miercuri, dupa ce o masina condusa de un tanar care nu avea permis de conducere a derapat si i-a lovit pe cei doi copii in dreptul comunei valcene Gradistea, ulterior soferul fugind de la locul accidentului.

Nebunia deplasărilor în condiţii de deplină insecuritate, pe distanţe scurte, medii şi lungi a fost prinosul actului de nesăbuinţă dovedit, din nefericire, de extreme de mulţi oamenişoferi sau pietoni. Destul de mulţi au plătit cu viaţa sau sănătatea aceste aventuri gratuity asumate pentru un moft sau efectiv pentru că “gaşca” se reunea la ora,în localitate “x” ,pentru a se distra. Majoritatea evenimentelor rutiere , de la noi şi de aiurea, s-au datorat aceloraşi cauze ce au de-acuma conotaţie internaţională, viteză în eces sau viteză neadaptată.

Ar trebui, totuşi, ca oamenii să înveţe câte ceva din nenorocirile altora şi astfel să prevină repetarea acestora. Păcatul constă în refuzul multora de a lectura ,reţine şi aplica îndemnurile la viaţă şi asumarea responsabilităţii sociale a conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul! Nu  care cumva să credeţi că iarna a plecat, a terminat “muniţa” s-a predate. Nu, ar fi o gravă eroare oameni buni. Ne îngăduie numai un scurt respire,spre a reveni cu forţe noi şi de mare pericol!