Publicat: 1 Februarie, 2012 - 11:34
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Traian Băsescu a fost condamnat la doi ani cu executare… (Amos News)
"Acţiunea, datând din 2007, a avut loc, în intenţia titularului de atunci de la Palatul Cotroceni, în scopul denigrării fostului premier Tăriceanu şi a creşterii popularităţii proprii, în vederea următorului scrutin prezidenţial. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Anterior, aceeaşi instanţă l-a achitat pe Traian Băsescu în dosarul “Casa din Mihăileanu”, în care era acuzat de abuz în serviciu. În perioada cât a fost primar general al Capitalei, Traian Băsescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor primăriei pentru a i se întocmi actele necesare pentru a primi o locuinţă de la stat, deşi dispunea la data respectivă de o alta, particulară."

LIVIU AVRAM: Dosarul Năstase: un verdict cam nedrept (Adevărul)
"Mecanismul pus la cale era aparent fără fisură. Sute, poate mii de firme de construcţii erau invitate de către o autoritate a statului, ISC, să participe la un fel de concurs de frumuseţe. Puteai să refuzi? Da, dar cu riscul unor controlae aspre din partea ISC. Aşa că mai bine plăteai taxa de participare, de 15 milioane de lei vechi, şi măcar scăpai de o bătaie de cap. Taxa însă nu mergea la autoritatea de stat care lansa concursul, ci la firmele private care organizau evenimentul, patronate de soţii Popovici şi de Cristian Vasile. Iar mai departe, banii au mers în campania electorală a lui Adrian Năstase."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Minciuna modernizării statului (Azi)
"Mult mai gravă decât suprapunerea lor este faptul că ambele categorii de măsuri sunt viciate de mari erori de fond. Austeritatea impusă de el a agravat recesiunea, măsurile pe care le-a dictat de la Cotroceni n-au avut niciun rezultat asupra situaţiei sociale a populaţiei, situaţie care este preocupantă deja la nivel european. Iar „procesele extrem de dificile de modernizare a ţării“, despre care vorbeşte Băsescu, s-au rezumat la impunerea unor legi despre care recunoaşte că au fost „extrem de controversate“."

SILVIU SERGIU: Emil Boc şi fantoma fricii (Evenimentul Zilei)
"Prima teorie: este o greşeală majoră să acorzi privilegii sub presiunea maselor ieşite în stradă, deoarece, în faţa slăbiciunii guvernanţilor, masele sunt încurajate să ceară din ce în ce mai mult. Altfel spus, un astfel de precedent periculos, odată creat, ar arunca guvernul într-o spirală a revendicărilor imposibil de satisfăcut, care, în final, i-ar aduce prejudicii şi mai mari de imagine. Majorările nu ar face decât să alimenteze frustrările populaţiei şi ar împinge largi categorii sociale să iasă în stradă, în mod justificat, pentru a-şi cere drepturile." 

CRISTIAN TUDOR POPESCU: Băsescu - principiul terţiului inclus (Gândul)
"Întors de la Bruxelles. dl. Băsescu le spune românilor că pot să lase copiilor o casă , dacă merg cu programul de reformare al Uniunii Europene, sau o datorie, dacă îl resping. Tertium non datur, ori-ori. Nu ne rămâne decât să alegem. Aşa o fi. Totuşi,  dl. Băsescu este un român special, nesupus principiului terţiului exclus. El lasă copilelor sale cel puţin o casă, vila din str. Mihăileanu pe care şi-a dat-o de la stat pe când era primarul Capitalei, şi, în acelaşi timp, o datorie către zisul stat, adică vreo 200.000 de euro, diferenţa dintre preţul cu care a luat vila şi preţul ei de piaţă."

RĂZVAN BĂRBULESCU: De ce nu pleacă Boc (Jurnalul Naţional)
"Boc are câteva principii de viaţă de la care nu abdică în ruptul capului. Pune-l unde vrei, dă cu el de pământ, lasă-l să se facă de toate rahaturile posibile. Nu pleacă. Se înţepeneşte pe vârfuri, la bliţ, între simţul datoriei şi sim­ţul ridicolului, şi zace în moţ dintr-un motiv foarte simplu: e plătit. E lo­gica pe care o serveşte opoziţiei. Culmea politicii, eşti plătit, nu pleci. Îl doare-n puşcă şi cazma, ardelean cinstit, ia banul, nu-l mişti. Îşi face de lucru pe la ninsori, mai prinde-n foarfecă o inaugurare şi e încercat doar de zbuciumul slujbaşului ros în coate de frecatul dosarelor. Dacă nu era premier, Boc era amploiatul ideal de primărie."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Linişte, vă rog! Primeşte Năstase (Puterea)
"Ca Tecău la Merlbourne, Adrian Năstase ridica deasupra capului, mai ieri, Trofeul Aroganţei, premiat de Înalta Curte cu doi ani de închisoare. Cu executare şi recurs. Deşi aceeaşi instanţă l-a lăsat orfan de dosarul „Mătuşa Tamara”, Cel Mai Bun Premier pe care l-a dat Tărtăşeştiul ţării, cum le place să-l alinte pesediştii de curte, mai are încă şanse să realizeze Marele Şlem înaintea lui Djokovic. Doar marţi avu termen în cauza Zambaccian. Başca, dosarul care zace la DNA privind concesionarea Lacului Văcăreşti. Şi Dumnezeu, plus Daniel Morar, ştie câte altele or mai fi în traista procurorilor. Cum omul are, lucru pe care îl stabilirăm, toate şansele să primească din greu, şi nu să dea, cum se obişnuise ca premier, e de neînţeles de ce Victor Ponta se declară dezamăgit."

GABRIEL BEJAN: "Dictatura lui Băsescu" în jocul electoral (democratic) al USL (România Liberă)
"Declaraţiile de ieri ale celor doi lideri ai opoziţiei se încadrează, de altfel, în liniile generale ale luptei actuale ale opoziţiei pentru putere: Traian Băsescu şi partidele de la guvernare deţin puterea absolută în România, Parlamentul a ajuns simplu element de décor iar, în ceea ce priveşte justiţia, instituţii precum ANI şi DNA instrumentează dosare politice. Culmea este că, luate punctual, aceste acuzaţii conţin fragmente mari de adevăr. Luate tot punctual, însă aceste adevăruri nu reprezintă nicidecum dovezi ale dictaturii sau ale lipsei statului de drept. Dimpotrivă chiar. Să le luăm pe rând."

ADRIAN VASILESCU: Mai este România o ţară industrializată? (12) (Ziarul Financiar)
"La noi, poate mai tare decât prin alte părţi, partidul comunist a bătut cu pumnul în masă în numele clasei muncitoare. Le-a cerut tehnicienilor şi intelectualilor supunere oarbă, în cazul în care n-a înfundat cu ei închisorile politice. A trecut la "purificarea" fabricilor şi instituţiilor promovând la vârf "elemente muncitoreşti". S-au scurs însă anii, apoi deceniile fără ca muncitorimea să ajungă în paradisul promis. Anii '45-'58 au fost cei mai dramatici. Persecuţii, arestări, crime groaznice. Deposedarea ţăranilor de pământ. Destrămarea clasei politice. Lichidarea vechii clase a conducătorilor din industrie. Studenţi exmatriculaţi din facultăţi, elevi eliminaţi din licee. România era forţată să uite de trecutul ei capitalist şi să "viseze" un nou viitor, comunist."