Publicat: 1 Martie, 2012 - 10:29
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Dor de Tucă... (Amos News)
"Sătul, probabil, de politeţuri şi problematici înalte, publicul de televiziune a receptat cu interes maniera aceasta, aducându-i lui Tucă o popularitate şi o audienţă pe care scrisul nu i le-ar fi putut oferi. N-a trecut mult şi Tucă Show-ul a început să facă prozeliţi, mai ales printre cei care încercau să compenseze deficitul de cultură şi de înţelegere, cu agresivitatea. Genul a înflorit pe fondul concurenţei tot mai acerbe din media audiovizuală şi pe acela al pauperizării intelectuale accelerate a publicului consumator."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Farfuridi despre lustraţie (Azi)
"Colegul de presiuni al lui Mărieş, un ins care se cheamă George Costin – numit de PDL secretar de stat pentru roblemele revoluţionarilor – a fost, între timp, arestat preventiv şi pus în cătuşe, pentru fraudă, corupţie, falsuri şi alte asemenea piese dintr-un palmares infracţional de elită... Legea lustraţiei, adoptată peste noapte de PDL, este rezultatul şantajului practicat nu de Mărieş, ci de cei care se află în spatele acestuia şi care macină sistematic, la orice urmă de pacificare a societăţii româneşti. Este o lege surogat, modificată pe picior, chiar în timpul dezbaterii, pentru a căpăta anume dedicaţii."

MĂLIN BOT: De ce nu mai avem nevoie de Legea Lustraţiei (Adevărul)
"În prima parte a lunii martie 1990, cei care protestau în Piaţa Operei  în Timişoara au formulat Proclamaţia de la Timişoara. Timişoareanul George Şerban, care a devenit apoi deputat PNŢCD, a redactat Proclamaţia şi a cuprins în ea, două puncte foarte importante. Punctul 7 spune că "Timişoara a pornit Revoluţia împotriva întregului regim comunist şi a întregii sale nomenclaturi şi nicidecum pentru a servi ca prilej de ascensiune politică a unui grup de dizidenţi anticeauşişti din interiorul PCR. Prezenta acestora în fruntea ţării face moartea eroilor din Timişoara zadarnică"."

MIRCEA MARIAN: Când Ponta şi Antonescu se joacă de-a martie ’90 la Tg. Mureş (Evenimentul Zilei)
"Liderii USL au simţit mirosul sângelui în coaliţia majoritară: UDMR ameninţă că iese de la guvernare dacă nu se rezolvă situaţia de la UMF Târgu Mureş. Aparent firesc, ce poate să facă opoziţia în astfel de momente? Să bage zâzanie în tabăra puterii, poate, poate se rupe această fragedă alianţă. Crin Antonescu a anunţat că îl sprijină pe rectorul român, aflat în conflict cu UDMR, iar Victor Ponta a trimis guvernului o scrisoare deschisă în care îi cere premierului Ungureanu "să lase în pace" universitatea."

MARIAN SULTĂNOIU: Clovni rataţi (Gândul)
"Din sens invers, tineretul pedelist ne bulversează simţul umorului cu sceneta tematică "Deşteaptă-mă române", un "Afront cu perne, fluiere şi ceas cu sonerie" într-un act şi-o plecare, demn de emisiunea matinal-copilărească "Mihaela şi Aşchiuţă". Miştocăreala infantilă îndreptată împotriva manifestărilor somnolente ale coliderului Antonescu, tras la somn de vise premonitorii, nu poate fi semnalul unei abordări serioase a actualei crizei parlamentare, păguboase şi neproductive. Ca să nu mai vorbim de gestul inutil de a împânzi ţara cu delaţiuni colorate şi costisitoare, reprezentând feţele "chiulangiilor care trăiesc pe banii dumneavoastră", cu patru luni înaintea alegerilor locale."

DAN CONSTANTIN: Cotoi-Voinescu-Băseşti caută piraţi! (Jurnalul Naţional)
"CNA intră într-o nouă fază a degradării, trece ultima barieră de aparenţe democratice, Puterea renunţând brutal la orice normă de profesionalism şi încredere în deciziile Consiliului. Cenzura este exercitată de slugile ei cele mai isterizate, de un grup de frustraţi cu pretenţii intelectuale care nu mai arată decât înverşunare faţă de opiniile şi programul editorial al Antenei 3, postul cel mai incomod pentru actuala Putere. Vocile puternice ale acestui post sunt vânate cu precădere, amenzile curg şi acum, se pregăteşte şi o altă măsură samavolnică – întreruperea emisiei la "Sinteza zilei"."

GEORGE DAMIAN: Serbia, cel mai bun prieten al României? (Puterea)
"Zicala „România are doi prieteni: Serbia şi Marea Neagră” nu este chiar atât de adevărată pe cât se crede în general. Pe de-o parte se bazează pe credinţa că nu au existat conflicte între români şi sârbi. Doar că multă vreme în istorie nu au prea existat condiţii pentru un astfel de conflict - Serbia a fost paşalâc turcesc. Mai puţin cunoscută este situaţia de la Timişoara din anii 1918-1919, când a fost nevoie de un cordon de pacificatori francezi pentru a împiedica un război între sârbi şi români. Dacă ne uităm în istorie vedem destule motive pentru care sârbii ar trebui să ne fie datori, cel puţin simbolic. Pe tot parcursul Evului Mediu, sârbii au găsit un refugiu în ţările române, au găsit aici sprijin pentru păstrarea credinţei ortodoxe. În secolul al XIX-lea românii au sprijinit lupta pentru independenţă a sârbilor. În al Doilea Război Mondial, România a refuzat oferta de a participa alături de Germania nazistă la invazia Serbiei - deşi au existat propuneri de anexare a regiunii de la sud de Dunăre locuită de români, Valea Timocului."

SABINA FATI: Lustrarea Monicăi Macovei şi glorificarea lui Ion Iliescu (România Liberă)
"La 22 de ani de la căderea regmului Ceauşescu lustraţia e inutilă şi ia forma revanşelor, răzbunărilor, punerii la index, dar nu a celor care au făcut posibile crimele, nu a celor care au fost de acord cu înfometarea şi umilirea românilor, nu a celor care au fost întreţinuţi din bugetul PCR, fiindcă aceştia fie au ieşit prin moarte naturală din sistem, fie au apucat să-şi joace numărul. În 2012 Legea lustraţiei nu este o recompensă simbolică faţă de cei care şi-au pierdut vieţile în închisori, faţă de cei care şi-au pierdut proprietăţile, faţă de cei care au avut domicilii forţate, faţă de toţi cei care în forme diferite au încercat să se opună regimului, faţă de toţi cei care au simţit în fiecare zi că trăiesc în închisoare, pentru că Ion Iliescu nu poate fi lustrat simbolic."

ADRIAN VASILESCU: „Cavaleria grea“ deschide tabloul de bord (Ziarul Financiar)
"De acum, din februarie 2012, o nouă sintagmă - tabloul de bord - va da bătăi de cap celor 27 de ţări din Uniunea Europeană. Şi României, deci. Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene) a publicat zilele trecute, în premieră absolută, o listă cu zece indicatori. Toţi zece, laolaltă, constituind un mecanism de alertă. Iată-i: soldul contului curent; poziţia investiţională internaţională netă; cursul de schimb real efectiv; ponderea în exporturile mondiale; costul unitar al forţei de muncă; evoluţia preţurilor caselor; creditul sectorului privat; datoria sectorului privat; datoria publică şi rata şomajului. Analiza tabloului de bord va asigura an de an în fiecare ţară şi la nivelul Uniunii Europene detectarea dezechilibrelor macroeconomice. Iar ori de câte ori va suna alarma "va însemna că se impun analize mai aprofundate". Şi, poate, sancţiuni."